Kada dođe do gubitka zuba, neophodno je taj gubitak što pre nadomestiti. Osim što je to estetski problem, gubitak zuba ditrektno utiče na funkcionisanje vilice, remeti njen položaj i onemogućava normalno žvakanje. Sve to vodi daljim zdravstvenim problemima, te kod gubitka zuba celokupno zdravlje ipak ima primat u odnosu na estetiku.

Na koji način nadoknaditi gubitak zuba

Gubitak zuba se može nadomestiti na više načina. Ukoliko je u pitanju situacija gde u vilici fali veći deo zuba, najčešće se radi klasična proteza, što je možda i najjeftinija varijanta. Ukoliko je taj broj manji, uglavnom je moguće uraditi mostove. Međutim, nedostajuće zube najbolje je nadoknaditi zubnim implantima, i to bez obzira na to da li pacijentu nedostaje jedan zub, nekoliko njih ili čak svi zubi. Zubni implant je zapravo šraf koji se izrađuje od titanijuma, postavlja se direktno u viličnu kost na mesto gde zub nedostaje i vrši funkciju korena zuba. Naravno, svi ovi načini da se reši problem gubitka zuba razlikuju se po kvalitetu i dugotrajnosti, a samim tim i po novcu koji za to treba izdvojiti. Kada su u pitanju zubni implanti cena je nešto što ne ide u prilog pacijentu, odnosno najskuplja je od pomenute tri varijante. Implantati možda jesu najskuplji, samim tim i mnogima nedostupni i nedostižni, ali su danas najbolja opcija.

Postavljanje implanta

Ukoliko se pacijent odluči za ugradnju implanta, ceo proces podrazumeva određenu proceduru. Zahvat vrši hirurg implantolog, koji pacijenta pre svega upućuje da uradi snimak zuba, odnosno vilice, zatim se ugrađuje implant, nakon čega se čeka izvesno vreme da se implant sjedini sa viličnom kosti. Zatim se vrši uzimanje otisaka i najzad postavljanje krunica i mostova na te implante. Sama intervencija postavljanja implanta ne traje dugo, a uz lokalnu anesteziju je potpuno bezbolna. Česta nedoumica pacijenata jeste da li će procedura biti uspešna, odnosno da li će kost prihvatiti implant, što stručnjaci odbacuju kao mogućnost  odnosno neuspeh se beleži u minimalnom procentu slučajeva.

Oralna higijena nakon ugradnje implanta

Kada pacijent ugradi zubne implante, vrlo je važno obratiti pažnju na oralnu higijenu. Naime oralna higijena zubnih implanta mora biti čak i na višem nivou, te se detaljno pranje zuba i čišćenje prostora između njih zubnim koncem obavezno i ne sme se izostaviti. Iako im je dugotrajnost velika, naročito kad su izrađeni od najkvalitetnijih materijala, pacijent mora redovno da odlazi na kontrole kod stomatologa, da brine o oralnoj higijeni da ne bi došlo do zapaljenja vilične kosti.

Zubni implanti cena

Kao što je prethodno napomenito, kada su u pitanju zubni implanti cena je viša u odnosu na obične proteze i mostove. Međutim, kao i kod mnogih zdravstvenih usluga, stomatološke ordinacije nude određene pogodnosti, naročito kada se ugrađuje veći broj implanta. Cena je u proseku oko 500 evra po implantu, s tim što se implanti određenih proizvođača mogu ugraditi i po nižim i po višim cenama. Bilo kako bilo, ukoliko se pacijent odluči da njegov osmeh krase zubni implanti cena treba da prati i njihov kvalitet te treba dobro razmisliti o tome za koju stomatološku ordinaciju se odlučiti i kog proizvođača implanta izabrati.