2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Šta je potrebno znati o prvom trimestru trudnoće

Prvi trimestar predstavlja prvu trećinu trudnoće i traje oko 3 meseca. Dok većina lekara prvi trimestar definiše do dvanaeste nedelje, mnogi prvi trimestar računaju do četrnaeste nedelje.


Ovo je početak vaše trudnoće i veoma važan period vreme za njen razvoj.
Mnoge trudnice se osećaju umorno i primećuju razne fizičke i emocionalne promene.
Od prvog pregleda, utvrđivanja trudnoće i deljenja radosnih vesti – ovo su informacije koje bi trebalo da znate u prvom trimestru

Do četvrte nedelje većina trudnica nije ni svesna trudnoće

Osim ako do trudnoće nije došlo putem veštačke oplodnje, većina trudnica u prve četiri nedelje ni ne posumnja na trudnoću.
Zapravo, u prve dve od prve četiri nedelje trudnoće, čak i ne dolazi do začeća. Ipak, ove dve nedelje se računaju u trudnoću jer se kao prvi dan prve nedelje trudnoće računa prvi dan od poslednje menstruacije.


Najčešće se na trudnoću posumnja u vreme kada bi trebalo da dođe do novog ciklusa, odnosno kada isti izostane. Ukoliko je došlo do začeća, trudnica je u tom trenutku već trudna oko 4 nedelje, iako je do začeća došlo samo nedelju ili dve pre toga.
Iz tog razloga, budući roditelji najčešće saznaju za trudnoću tek u 2. mesecu prvog tromesečja, odnosno oko 5. ili 6. nedelje.


Čak i kada je trudnoća strogo planirana, ne može se mnogo saznati za istu, jer je potrebno da prođe 8 do 10 dana od ovulacije, odnosno začeća, da bi se trudnoća registrovala na testovima.

Od sedme do desete nedelje trudnoće – vreme je za prvu posetu ginekologu

Ono što bi trebalo da se učini čim se posumnja ili potvrdi trudnoća putem testa, jeste da se ode kod izabranog ginekologa i da se zakažu prvi pregledi. Prvi pregled najčešće se zakazuje u periodu od sedme nedelje trudnoće do desete nedelje.
Na prvom pregledu u trudnoći, vaš lekar će uzeti vašu detaljnu medicinsku istoriju kao deo procene vašeg ukupnog zdravlja. Postaviće vam pitanja o eventualnim prethodnim trudnoćama i porođajima (ukoliko ih je bilo), o bolestima ili operacijama i o lekovima koje uzimate. Takođe će doktor želeti da zna da li imate bilo kakvih zdravstvenih problema i da li ste alergični na neke lekove.


Medicinska istorija vaše porodice ovde je takođe relevantna jer potencijalno može da ukaže na mogućnost blizanačke trudnoće, određenih genetskih poremećaja ili hroničnih bolesti poput povišeog pritiska i dijabetesa.


Dalje, lekar će najverovatnije potvrditi trudnoću putem ultrazvuka, preporučiti vam određene suplemente koje možete da koristite u trudnoći i uputiti vas na dodatne analize koje je potrebno da uradite u prvom trimestru.

Nakon dvanaeste nedelje trudnoće slobodno možete da podelite radosnu vest

Lična je odluka kada će budući roditelji preneti drugima radosnu vest o trudnoći.
Da mnogi žele da podele radosnu vest čim saznaju, drugi više vole da sačekaju par nedelja dok ne prođe kritičan period, odnosno dok se ne navrši prvi trimestar.


Ono što ide na ruku roditeljima koji se odluče da sačekaju sa širenjem radosnih vesti jeste da u prvom trimestru trudnoća nije vidljiva. Samo osobe koje su jako bliske i koje provode dosta vremena sa trudnicom mogle bi da primete određene simptome koji bi mogli da ukažu na trudnoću.

Saveti za prvi trimestar


Prestanite da štetnim navikama

Svaka trudnica zna da pušenje tokom trudnoće, kao i ispijanje alkohola i korišćenje drugih opojnih sredstava može da deluje nepovoljno na razvoj ploda. Ukoliko imate neke od ovih loših navika, potrebno je što da prestanete sa njima kako bi sprečili da deluju na vašu bebu koja je u razvoju.

Smanjite kofein

Dobra je ideja da smanjite unos kofeina tokom trudnoće koliko god možete, jer kofein može da utiče na bebu ukoliko se unosi u većim količinama. Stručnjaci savetuju budućim majkama da ograniče unos kofeina tokom trudnoće na manje od 200 mg dnevno što je otprilike jedna do dve šoljice kafe.

Budite spremni na različite emocionalne promene

Saznanje da ste trudni može sa sobom da povuče niz osećanja – od uzbuđenja i radosti, do nervoze u straha. Prva stvar koju je potrebno da raščistite da li ste samo uplašeni ili postoje određeni razlozi zbog kojih možda ne želite da se trudnoća nastavi.

Ovo je važno rešiti u samom startu. I pored toga, ukoliko rešite da zadržite trudnoću, normalno je da osećate određenu anksioznost u vezi svega. Zbog toga je dobro da što više razgovarate o svojim osećanjima sa ljudima kojima verujete, a naročito sa svojim partnerom koji možda takođe ima određene strahove.

Takođe, u prvom trimestru, pojedini neugodni simptomi trudnoće i delovanje hormona mogu da utiču da se osećate nervoznije nego inače. Nastojte da prepoznate ove osećaje kod sebe i da im se ne prepustite jer je i za vas i bebu važno da trudnoća prođe uz što manje stresa.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo