U trenutku kada je farmaceutsko tržište preplavljeno raznim preparatima i lekovima za različite namene, dešava se da izbor koji lek ili preparat protiv bolova ili suplement za određena oboljenja izabrati uopšte nije lak. Ljudi su svakodnevno izloženi brojnim reklamama o čudotvornim i magičnim lekovima koji pomažu u lečenju veoma čestih oboljenja kao što su artritis i bolovi u zglobovima. Međutim, upravo je svim tim preparatima i suplementima u osnovi najčešće neki prirodni sastojak. S druge strane, i pacijenti se sve više okreću prirodnim lekovima i lečenju, naročito kada nisu sigurni u vezi sa izborom farmakološkog preparata, pa biraju prirodni lek za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima.

Reumatoidni artritis – jedan od najčešći vrsta artritisa

Artritis je oboljenje koje podrazumeva upalu zglobova i vrlo je često, naročito u starijem životnom dobu, mada se može javiti i kod znatno mlađih. Artritis je jedno od najčešćih reumatskih oboljenja, a najzastupljeniji oblici su osteoartritis i reumatoidni artritis. Simptomi koji prate osteoartritis jesu zglobovi koji su ukočeni i bolovi usled velike aktivnosti ili umora, dok je za reumatoidni artritis karakteristično to da su noge otečene, a zglobovi upaljeni i bolni. 

Prirodni lek za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima

Kada su u pitanju namirnice koje pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima izazvanih reumatoidnim artritisom, širok je dijapazon onih koji utiču na smanjenje tegoba. Neke od njih su manje ili više dostupne, manje ili više prijatnog ukusa, ali ako se pacijent odluči za prirodni lek za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima, sigurno može izabrati namirnicu koja mu najviše odgovara. U te namirnice spadaju sledeće: namirnice bogate vitaminom D3, zatim namirnice bogate magnezijumom, mineralom koji veoma često nedostaje ljudskom organizmu; dalje, svi izvori omega-3 masnih kiselina, namirnice koje biluju cinkom, namirnice koje sadrže mangan, mlečni protein osteol. Zatim, tu su i vlakna koja nalazimo u voću, gde istaknuto mesto ima pektin, koji se naročito nalazi u jabukama. Beli luk je poznati prirodni lek za celokupni organizam, te zauzima svoje mesto i kao prirodni lek za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima.

Biljem i začinima protiv reumatoidnog artritisa

Velika je i raznovrsna uloga biljaka u otklanjanju bolova u zglobovima. To su najčešće one biljke koje su inače dobro poznate po svom blagotvornom dejstvu na celokupan organizam. Na prvom mestu možda bi se mogli istaći đumbir, kurkuma i celer, zbog svojih antiupalnih svojstava. Od ostalih začina iz kuhinje, zanimljivo je da mlevena paprika, naročito ljuta, spada u začine koji su efikasni protiv bolova. Raznovrsni čajevi mogu pomoći kao prirodni lek za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima. Maslinovo ulje i ulje crnog bibera, na primer, može se koristiti za masažu bolnih zglobova, ili uopšte bolnih mesta. Poznati su čajevi od borovnice, mente, maslačka, lista koprive, zatim crni čaj, čaj od šipka, zeleni čaj, kao i čaj od kore vrbe. Jedan od takođe jako korisnih začina jeste i cimet, koji ima lekovito dejstvo kad su u pitanju bolovi i upale. Izbor je veoma širok, na pacijentu je da odredi koji njegovom organizmu najviše odgovara.