28.9 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Preporučene fizičke aktivnosti za seniore

Kod osoba u tzv. trećem dobu života, pored socijalne i psihičke aktivnosti, izuzetno je važan i fizički aktivan život. Fizička aktivnost čuva zdravlje svih starosnih grupa, a kako starimo, to nam je neophodnija, pa je posebno važna za vitalnost seniora. Ovo je posebno bitno ako se ima u vidu da se već nakon tridesete godine mišićna masa sa svakom narednom decenijom smanjuje za desetak posto, čemu posebno doprinosi tendencija ka povećanju neaktivnosti kako starimo. Prilikom odabira fizičke aktivnosti za seniore posebno treba imati u vidu celokupno zdravstveno stanje i fizičku spremnost pojedinca.

Uz redovnu fizičku aktivnost, umanjuje se rizik od mnogih bolesti, ojačava imuni sistem, poboljšavaju se kognitivne veštine, održava kardiovaskularni sistem, poboljšava ravnoteža, ali i mentalno zdravlje starijih osoba. Naravno, kod onih koji su se tokom života već bavili nekim sportom ili bilo kojim vidom fizičke aktivnosti, rizik od eventualnih padova, osteoporoze, artritisa i drugih oboljenja karakterističnih za ovu starosnu grupu je znanto manji.

Fizička aktivnost u domovima za stare

Gerontološki centri nude odlične uslove za socijalne i fizičke aktivnosti, kao što su zajedničko druženje u prirodi sa drugim korisnicima, šetnja, vežbanje, plivanje i sl. Ukoliko se odlučite i da malo istražujete o ovoj temi, pa u Gulg pretraživaču ukucate ključne reči u skladu sa lokacijom (npr. „Dom za stare Zvezdara“), primetićete da se većina domova za stara lica može pohvaliti izuzetno kvalitetnim sadržajima koje nude svojim korisnicima, kao što su obezbeđene sale za vežbanje, plivanje i fizikalnu terapiju, parkovi i dvorišta obogaćena zelenilom. Sve ovo govori u prilog tome koliko je fizička aktivnost važna za seniore.

Bilo da su naši roditelji, bake i deke korisnici ovih ustanova, bilo da žive sa nama ili u sopstvenom domu, vreme je da im pomognete da odaberu pravu aktivnost za održavanje fizičke i mentalne vitalnosti.

Fizičke aktivnosti za seniore koje održavaju njihovu vitalnost

U nastavku teksta pročitajte koje to fizičke aktivnosti naročito doprinose vitalnosti starijih osoba i preporučuju se kao najbolje za njihovo mentalno i fizičko zdravlje, odnosno relaksaciju. Nažalost, niko od nas ne može zaustaviti starenje, taj neumitni biološki proces, ali evo koje fizičke aktivnosti mogu pomoći starijim osobama da ostanu mlade u srcu, a da im srce ostane zdravo, što nekada može biti pravi izazov.

Nordijsko hodanje

Nema boljeg fizičkog angažovanja od onog provedenog na otvorenom, u prirodi. Ovaj vid fizičke aktivnosti, čiji su zaštitni znak specijalno dizajnirani štapovi za hodanje (nalik skijaškim), namenjen je svim uzrastima. Odličan je čak i za seniore koji su godinama bili fizički neaktivni ili imaju zdravstvene probleme (poput problema sa zglobovima ili lošim držanjem), a mogu ga upražnjavati čak i srčani bolesnici i dijabetičari. Njime se angažuje i do 90% mišića, a utiče i na jačanje zglobova. Nordijsko hodanje pogodno je za sve starosne grupe, jer je rizik od povreda minimalan, a za samo sat vremena ovog treninga potroši se oko 280 kalorija više u odnosu na obično hodanje istom brzinom. Takođe, u odnosu na obično hodanje, ovaj trening je malo intenzivniji, a efikasniji i do gotovo 50%. Posebna prednost ove sportske discipline jeste to što srčani puls tokom treninga ne prelazi 70% maksimuma, što je još jedan dokaz da je posebno pogodna za starije osobe.

Trening nikako ne treba započinjati bez prethodnog petnaestominutnog zagrevanja tela, a obično se završava istezanjem. Bez obzira na to da li se nordijsko hodanje izvodi po asfaltu, ulici, šljunku, betonu, travi ili blatu, udobna obuća i komotna odeća se podrazumevaju.

Ples

Fizička aktivnost bi trebalo da bude zabavan, privlačan i bezbrižan način da stara lica kvalitetno provedu vreme kroz druženje sa svojim vršnjacima, a ne nešto čega će se plašiti ili zbog čega će biti pod stresom. Svaki vid fizičke aktivnosti je utoliko zabavniji i prijemčiviji ukoliko se praktikuje u društvu. Zato je ples idealna aktivnost za sve seniore, a u poređenju sa ostalim aktivnostima definitivno će najviše učiniti da se osete mladim! Ples nije samo zabavan način da se stariji ljudi opuste, već im može pružiti i brojne zdravstvene benefite. Pored toga, poboljšava ravnostežu i koordinaciju pokreta, utiče na njihovu bolju spacijalnu orijentaciju, kao i kognitivne spobnosti.

Joga

Još jedan vid relaksacije posebno poželjan za održavanje vitalnosti kod starijih ljudi, jer održava njihovu pokretljivost, ali i utiče na poboljšanje njihovog mentalnog zdravlja, jeste joga. Redovno vežbanje joge poboljšava kapacitet pluća, fleksibilnost, ravnotežu i snagu seniora, a zbog svojih opuštajućih svojstava pomaže u smanjenju stresa i depresije, poboljšavajući i kvalitet sna. Zahvaljujući nežnim pokretima i položajima koji se praktikuju u jogi, kao i istezanjem, ova aktivnost je veoma pogodna za starije koji imaju problema sa osteoporozom, jer posebno utiče na dobro zdravlje kostiju. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobiti joge po zdravlje i kvalitet života  osoba starijih od 65 godina.

Plivanje

Plivanje je  odličan način da se spreče zdravstveni problemi seniora povezani sa nedostatkom vežbanja, jer promoviše ravnotežu i koordinaciju. Njime se mogu baviti i slabije pokretne osobe, a posebno one koje pate od artritisa, jer je opterećenje zglobova znatno manje nego kod ostalih sportova. Naime, bolovi u zglobovima se tokom plivanja smanjuju. Posebno pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, ali i snage celog organizma, a pozitivno utiče i na raspoloženje. Takođe, vežbe u vodi aerobnog tipa mogu pomoći u postizanju i održavanju zdrave telesne težine.

Vožnja bicikla

Ne odvijaju se, naravno, svi sportovi na otvorenom, ali je poželjno, kad god je to moguće, biti fizički aktivan u prirodi, na svežem vazduhu. Zbog toga je vožnja bicikla jedan od top 5 sportskih aktivnosti koje su pogodne za seniore. Vožnja bicikla sagoreće više kalorija nego recimo džogiranje, uticaće na očuvanje mišićne mase i održaće sve zglobove u pokretu. Takođe utiče i na celokupnu kardiovaskularnu kondiciju. Pored zdravstvenih prednosti, vožnja bicikla može biti i beskrajno zabavna, pogotovo ako se u njoj uživa u društvu, a svakako će učiniti da se starije osobe osećaju mlađe.

Pre početka upražnjavanja bilo koje od navedenih aktivnosti, konsultacija sa lekarom jeste nešto što se podrazumeva. Pridržavajući se saveta lekara i poboljšavajući svoju kondiciju postepeno, starije osobe će znatno smanjiti rizik od povreda i mnogo više uživati u bavljenju novim sportskih hobijem.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo