Koliko vrsta urmi postoji?

43

Tačan broj vrsta urmi nije poznat – broji se stotinama, ali mi vam danas predstavljamo 25 najpopularnijih sorti.

Poznato je da su urme jedan od najstarijih gajenih plodova još u drevnoj zemlji, koja je danas poznata kao Irak, pre najmanje 8.000 godina. To bi značilo da su urme služile kao osnovna hrana duže od većine biljaka. Ovo svedoči koliko su urme korisne i hranljive. Palme datula se u nekim arapskim zemljama nazivaju čak i „Drvetom života“.

Trenutno se urme probijaju do popularnog mejnstrim-a sa ljubiteljima paleo ishrane i ljubiteljima hrane generalno, koji hvale njen nutritivni sadržaj. Obzirom da su urme postale jedna od najpopularnijih voćki, dozvolite nam da vas upoznamo sa različitim vrstama ovih plodova, njihovim razlikama, izgledom i hranljivim vrednostima.

Ajwa urme

Ajwa urma je vrlo slatkog ukusa i imaćete ukus glatkoće u ustima kada je jedete. Suva je, ali mekana i veruje se da ova vrsta urme ima lekovita svojstva. 

Postoji priča o proroku koji tvrdi da će osoba koja jede sedam Ajwa urmi svakog jutra biti zaštićena od magije, kao i otrova, dok ne padne noć. 

Ajwa urme su poznate kao super-hrana i divno ih je jesti. Ove urme možete kupiti i u kraljevskoj veličini, a one imaju vrlo izražen ukus cimeta. Takođe su jedne od najskupljih urmi koji možete kupiti, ali vrede svoje cene.

Ambera urme

Ambera urme su vrlo visokog kvaliteta i poznate su po pozamašnoj veličini, kao i po svojoj lekovitoj moći. Potiču iz regiona Medina u Saudijskoj Arabiji. Smatraju se jednim od najlepših od svih urmi Medine. Mekane su i mesnate, a takođe su i jedne od najvećih od svih urmi Medine.

Barhi urme

Barhi urme su veoma bogate i imaju ukus vrlo sličan karameli, smeđem šećeru, maslacu ili sirupu. Vrlo su krhke, kasno sazrevaju i ujedno su najmanje od svih urmi. Ove urme imaju čvrstu kožicu koja postaje žuto-smeđa. Kada urma bude spremna za branje, njena kožica će biti zlatno smeđe nijanse. Hrskave su kada su žute, a mekane kada su smeđe. Ukusne su u obe varijante.

Ove urme su dobile ime po arapskim vetrovima poznatim kao „Barh“. Unutrašnjost ovih urmi je kremasta i glatka.

Postoji na stotine vrsta urmi, a svima je zajednički predivan ukus i obilje hranljivih sastojaka (freepik.com)

Dayri urme

Ove urme su teške i slatkastog su ukusa. Veličine su srednje do velike i duguljastog su oblika. Imaju crvenu kožicu i mekano meso, a kada sazreju, kožica će biti jantarne boje. Kada je zrela postaće zlatno smeđa. Veoma je slična Barhi urmama, a takođe sazreva kasno u sezoni.

Deglet Noor urme

Urma Deglet Noor u prevodu znači „urma noći“ ili “noćna urma”. Ova vrsta urme se smatra polusuvom i vrlo je slatkog i nežnog ukusa. Ima „pravi“ ukus urme i srednje je velike do velike veličine. Ima kožicu koja sazreva od jantarne nijanse do vrlo tamno smeđe i savršena je za kuvanje. Sazreva kasno u sezoni. 

Ova posebna sorta urme čini oko 95% svetske proizvodnje. Urme Deglet Noor smatraju se „kraljicom svih urmi“ i vrlo su mekane. Imaju ukus slatke brusnice i prilično su pristupačne. One su univerzalne urme koje se mogu koristiti u mnogim različitim receptima ili jesti samostalno. Takođe ih je lako iseći na jednake komade radi bolje prezentacije, jer imaju onu suvu teksturu. Savršene su za pravljenje kolača, hleba i raznih drugih poslastica.

Sušene urme

Sušene urme sazrevaju na suncu, tačno na drvetu. Imaju dug rok trajanja od 12 meseci ili više. Takođe ih možete zamrznuti da zadrže svoj ukus do pet godina. Sušene urme su izuzetno dobre za zdravlje. Sadrže oko 5 grama vlakana i oko 3 grama proteina po porciji i imaju lep jak i prepoznatljiv ukus. Sadrže vitamin K i C, kao i gvožđe, kalcijum i vitamine B. Takođe su odličan izvor energije.

Sušene urme obiluju vitaminima i mineralima (freepik.com)

Halawy urme

Halawy urme su mekane urme koje imaju ukus meda ili karamele. Ime se takođe ponekad piše Halawi, a naziv „Halawi“ znači „slatko“. Male su do srednje veličine, a sazrevaju oko sredine sezone. Imaju zlatno-smeđu kožicu, a meso je nežno. One su naboranije od ostalih vrsta urmi i imaju vrlo bogat ukus karamele. Rastopiće se u ustima i savršene su za ljubitelje karamele. Koriste se u mnogim slanim jelima i odlično se slažu sa sirevima, pa su odličan dodatak svakoj konzumaciji vina i sira.

Iteema urme

Ove urme su iz Alžira i vrlo su slatke. Imaju jantarnu boju i duguljastog su oblika. Takođe su prilično velike veličine.

Kalmi urme

Kalmi urme su suve, ali bogate, a poreklom su iz Omana. Veoma su popularne tokom ramazanskih svečanosti. One su crne boje i obično su cilindričnog oblika. Vrlo su male veličine. Sadrže puno kalijuma i minerala, a mogu se čak koristiti i za sprečavanje i prevenciju mnogih bolesti, poput dijabetesa. To su možda najtraženije urme na Bliskom istoku, jer imaju baš pravu količinu slatkoće.

Urme su čest gost trpeza u vreme Ramadana (freepik.com)

Khadrawy urme

Khadrawy urme su mekane i slatke, ali ne i preslatke. Narandžasto-smeđe su boje, a zatim sazrevaju u svetlo-smeđe. Velike su i duguljaste, a meso ostaje čvrsto tokom procesa sazrevanja. Smatra se da su najbolje od oba sveta, jer imaju poželjnu teksturu, kao i ukus. Najbolje ih je jesti sveže, a sazrevaju sredinom sezone. 

Međutim, ne mogu dugo da stoje, pa ih uvek treba jesti čim su ubrane. Veoma su slične halawy urmama, jer imaju slatkast ukus sličan karameli. Kažu da su to najzanimljivije urme koje možete kupiti, a istopiće se u ustima ostavljajući slatki ukus u vašim ustima.

Khola urme

Khola urme imaju vrlo sladak ukus sličan karameli. Veoma su lepljive kad su sveže ubrane i često se jedu uz arapsku kafu. Oni imaju “labavu” kožicu, a poreklom su iz oblasti Al Kharj i Al Kaseem u Saudijskoj Arabiji. Zlatno smeđe su boje sa nešto prozirnijom kožicom. Predivna su poslastica, a sadrže i antioksidante, minerale i vlakna. TNe sadrže masti, natrijum i holesterol. Odlična su grickalica za brzo podizanje nivoa energije.

Khudri urme

Khudri urme su tamnosmeđe boje i imaju naboranu kožu. One su slatke i dostupne su u malim, kao i velikim veličinama. Često se izvoze jer dugo drže svežinu, a takođe su i jeftine. Hudri urme sadrže kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, folnu kiselinu i vitamine. Sadrže i vlakna, a mnoga istraživanja su dokazala da su izuzetno dobre za zdravlje, jer čuvaju organizam od razvoja malignih bolesti. Takođe su odlične za jačanje slabog srca.

Urme se mogu jesti samostalno ili se od njih mogu praviti hleb, kolači i brojne druge poslastice (freepik.com)

Mabroom urme

Ova vrsta urmi se smatra vrhunskim kvalitetom i prirodno je bogata mineralima, kao i antioksidantima. Žvakaste su teksture i vrlo slatke. Beru se tokom jula i avgusta, a za Mabroom urme postoje tri faze berbe. One su poslastica i savršeno su slatke. Tanje su i duže od većine urmi. Priča se da brunejski sultan daje kutiju ovih dekadentnih urmi svakom pripadniku svog muslimanskog naroda tokom Ramazana.

Maktoom urme

Ove urme su izuzetno velike, a takođe imaju i debelu kožu. Kožica je crvenkasto-smeđe boje, a malo su slatke. Idealne su za ljude koji uživaju u urmama, ali ne vole da budu preterano slatke.

Medjool urme

Medjool urme su veoma bogate, slatke i ukusne. Imaju meku kožicu i vlaknastu teksturu. Velike su, dugačke oko tri centimetra, a ponekad čak i vrlo velike, a dok sazrevaju od jantarne boje postaju crvenkasto-smeđe. Veoma su vlažne i savršene su za jelo kada su sveže ubrane. Medjool urme su dobro poznate u većini prodavnica. Imaju vrlo lepljivu unutrašnjost i nude dekadentni ukus karamele. Idealne su za upotrebu u receptima kao što su šejkovi, kolači i torte ili energetske pločice.

Pastom od urme možete zasladiti jela i napitke – pomešajte urme i vodu u razmeri 1:1 (freepik.com)

Migraf urme

Ove urme nazivaju i Mejraf, a veoma su popularne u južnom Jemenu zbog svog visokog kvaliteta. Zlatne su boje jantara i velike su veličine. Preporučuje se da jedete nekoliko migraf urmi dnevno kako biste iskoristili blagodati i hranljive sastojke koje ove urme nude.

Safawi urme

Safawi urme su mesnate i crne boje. One su slatke i pune vitamina. Uzgajaju se u Medini, a poznate su po mnogim lekovitim blagodatima. Ako ih jedete na prazan stomak, mogu ukloniti stomačne parazite. Takođe su veoma bogate mineralima.

Saghai urme

Saghai urme se uzgajaju u Rijadu. Nisu mekane, već su prilično hrskave i imaju smeđu boju. Na vrhovima su žute i takođe su naborane. Veoma su ukusne i mnogi koji ih jednom probaju imaju tendenciju da ih ponovo kupe.

Iako vrlo zdrave, urme su i vrlo kalorične – konzumirajte ih umereno (freepik.com)

Saidy urme

Saidy urme su popularne u Libiji i vrlo su ukusne i slatke. Uzgajaju se u vrlo vrućim klimatskim uslovima gde imaju tendenciju da zaista uspevaju.

Polumekane urme

Polumekane urme se ne beru kada su zrele. Ustvari, beru se dok su nezrele. Imaju čvrsto meso, a neke polumekane urme uključuju Medjool, Deglet Noor i Zahidi urme.

Mekane urme

Mekane urme beru se kada su nezrele i mekane, a urme Barhi su samo jedan primer mekanih urmi.

Sukkari urme

Sukkari urme su slatke i hrskave, a takođe su i visokokvalitetne. One su hranljive i imaju lekovita svojstva. Mogu čak i da spreče karijes. Dobar su izvor energije i smanjuju nivo holesterola. Potiču iz regije Al Kaseem u Saudijskoj Arabiji. Sukkari znači slatko, što je upravo glavno obeležje ovih urmi. One se takođe nazivaju „kraljicama urmi“.

Urme su bogate šećerom, kao i svo dehidrirano (suvo) voće (freepik.com)

Thoory urme

Thoory urme su suve i slatke. Imaju orašast ukus i zovu ih “hlebne urme” jer su idealne za pečenje. Veličine su srednje do velike i duguljastog oblika. Zlatno-smeđe su boje, a sazrevaju kasno u sezoni. Thoory urme se smatraju suvim urmama i imaju čvrstu kožicu žvakaste teksture. Prilično su popularne u Alžiru. Lepljive su, ali ne baš toliko lepljive kao druge urme. Thoory urme se dobro slažu sa granolom, žitaricama i muslijem, jer nisu toliko vlažne da će ostatak sastojaka učiniti namočenim kada se pomešaju.

Warehouse urme

Warehouse urme su veoma popularne i vrlo su velike veličine. Imaju malo seme i jedna su od skupljih sorti urmi koje možete kupiti. Vredne su tražene cene, a sadrže puno proteina.

Zahidi urme

Zahidi urme su slatke i imaju šećerni ukus. Polusuve su i srednje veličine. Takođe imaju glatku i sjajnu kožicu zlatno-žute boje. Pune su sirupa, a možete ih koristiti za kuvanje. Takođe čine odličnu grickalicu. One imaju tendenciju da rano sazreju i dobro se drže. Takođe se nazivaju „Nobility“ (plementite), a u sredini sadrže veliko seme. Ove urme imaju hrskavo i vlaknasto meso i obično se prerađuju u proizvode od urmi ili se pakuju u obliku narezanih urmi.