19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Impotencija nije problem koji bira godine, važno je prepoznati je na vreme

O problemu kao što je impotencija se donedavno nije mnogo govorilo i poprilično je bila tabu tema.

Onda kada je počelo da se više o njoj otvoreno priča, isplivale su razne predrasude koje se najpre tiču razloga zbog kojih se ona javlja, zatim i doba u kome se ona može pojaviti.

Možda je ovo poslednje i najčešći stereotip – da samo muškarci koji su u nešto poznijim godinama mogu imati problema sa tim da gube želju za seksom,  da ne mogu ostvariti erekciju i ejakulaciju.

Faktori koji mogu uticati na seksualnu moć su razni, ali jedno je sigurno – impotencija pogađa i mlade i stare.

Zašto se impotencija i problem sa erekcijom vezuje za stariju populaciju?

S godinama se oraganizam menja, neke funkcije slabe, neki zdravstveni problemi se pojavljuju. Nezdrave životne navike se gomilaju i ispoljavaju kroz različite tegobe i bolesti.

Uticaj profesije kojom se neko celog života bavio takođe kroji zdravstveno stanje  i sve to utiče da nismo više tako mladi.

Neko bi to nazvao normalnim, jednostavno posledicama koje starenje sa sobom nosi. I ako je tako, nije prijatno kada se zdravstveni problemi pojave.

Još je manje prijatno kada se zdravstveni problem kao što je u ovom slučaju impotencija i problem sa erekcijom pojavi kod mladih muškaraca, što, nažalost, nije tako redak slučaj.

Impotencija kod mladih se javlja najpre kao posledica načina života i nekih bolesti

Ne može baš da nas čudi što je sve više mladih muškaraca koji imaju problema sa potencijom. Impotencija kod mladih je neretko uslovljena mnogim faktorima, a najmanje od svega pogoduje ono što je deo svakodnevice, a to je stres. Iako impotencija može biti uzrokovana i fizičkim i psihičkim problemima i nedostacima, brz način života ispunjen nezdravim navikama i te kako utiče na sve.

Takođe, kako sve više mladih oboleva od nekih hroničnih bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak i slično, tako se povećava šansa da nedostaje potencije. U srži su vrlo često i mnogi psihički problemi kao što su aksioznost, razne fobije, depresija.

Jednostavno rečeno, čitavo psihosomatsko stanje, koje ne ugroženo i kod mladih ljudi naročito. S druge strane, psihičko stanje onog ko pati od impotencije upravo zbog tog problema može biti i narušeno. 

Nije svaki izostanak erekcije znak za uzbunu

Svakome muškarcu je makar jednom u životu desi da ne može da uspostavi ili održi erekciju, i tada su razlozi najčešće tiču stresa. To, i ako se dešava s vremena na vreme, u nekim većim razmacima, takođe ne mora biti znak da neki dublji problem postoji.

Nasuprot tim, nazovimo ih bezazlenim, situacijama, razlog za uzbunu je kada to stanje traje duže i kada je konstantno.

Iako se o tome danas malo više priča u javnosti, odnosno stručnjaci upozoravaju da je impotencija kod maldih sve češća i ima je sve više, muškarci kriju to, ne obraćaju se za pomoć i upadaju zbog toga u veće probleme.

A upravo je rešenje u tome da se lekaru jave na vreme, kako bi se na osnovu analiza utvrdilo šta je uzrok impotencije i krenulo u lečenje, koje je u većini slučajeva moguće izvesti veoma uspešno.

Kakva je procedura u lečenju?

Jedna od najopasnijih situacija je kada muškarac hoće da reši problem sam tako što će posegnuti za preparatima za potenciju, koji problem možda reše trenutno, a nikako na duge staze. Kada se u dođe do takvih preparata, kojima je poreklo vrlo upitno, muškarac njihovim konzumiranjem rizikuje zdravlje, u nekim slučajevima do krajnje neželjenog ishoda.

Zato je neophodno ne uzimati ništa na svoju ruku već se obratiti doktoru, pre svega specijalisti urologije, koji će uputiti pacijenrta da obavi analize i po potrebi uputiti na druge specijaliste (najčešće se uključuju psiholozi, ali i drugi specijalisti ako pacijent ima neki raniji zdravstveni problem). Svakako, ono što se preporučuje svima koji su primetili taj problem jeste da odagnaju izvore stresa, da budu fizički aktivni, vode zdrav i uređen život.

Kada su uzročnici impotencije fizičke prirode (neka povreda, nedostatak i slično…), postoje metode pomoću kojig se uspešno rešava nedostatak potencije. Tu se pre svega misli na terapiju udarnim talasima, terapiju vakuum pumpama, kao i, na kraju krajeva, ugradnja proteza. Ništa od toga ne predstvlja nešto što može ugroziti zdravlje kao što su tablete za potenciju, koje izazivaju zavisnost i mogu biti izuzetno opasne.

Izvor fotografije: Pexels/Inzmam Khan

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo