6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Piklbol tehnike: Kako ovladati tehnikama udaranja

Piklbol je igra sa malim margina. Pravilne tehnike udaranja u piklbolu, kao što su udaranje celim telom i vladanje bekendom, mogu da budu presudne za pobedu ili poraz. 

Ako već imate iskustva u tenisu, stonom tenisu, badmintonu ili bilo kojem drugom sportu sa reketom, lakše ćete savladati različite udarce potrebne da postanete vešt igrač.

Ali, to ne znači da potpuni početnici, bez prethodnog iskustva sa reketom, ne mogu brzo da napreduju.

Da li ste spremni da uzmete reket u ruke i naučite nekoliko tehnika udaranja u piklbolu? Nastavite da čitate.

Zašto je važno savladati tehnike udaranja u piklbolu?

Nakon što provedete neko vreme igrajući, pravila piklbola postaju rutina i gotovo svaki igrač piklbola će prirodno početi da se fokusira na učenje tehnika udaranja.

Piklbol je igra preciznosti. Teren je četvrtina veličine teniskog terena, što znači da imate manju površinu za udaranje. Pogoditi lopticu na maloj površini čini piklbol izazovnijim, posebno kada igrate protiv visoko rangiranih igrača.

I dok možete uživati u piklbolu bez usvajanja pravilnih tehnika, to ograničava vašu sposobnost za napredovanje.

Takođe ćete primetiti da postaje sve teže igrati protiv naprednih igrača koji su posvetili vreme učenju i vežbanju osnova igre na napredan način, što obično vodi ka više pobeda.

Usvajanje pravilnih tehnika udaranja će povećati vaše zadovoljstvo igrom. Kako napredujete, možete se takmičiti na višem nivou i suočavati se sa veštim protivnicima. Postaje vam lakše da ostvarite poene.

Nivo frustracije se smanjuje kada naučite pravilno da pozicionirate svoje telo i odabirete pravi udarac za poziciju i brzinu lopte. Instinktivno ćete postavljati lopticu na delove terena koji će otežati vašim protivnicima da je vrate.

Dakle, hajde da vidimo neke savete za udaranje u piklbolu.

Koji je najbolji način da udarite lopticu za piklbol?

Najbolji način da udarite lopticu za piklbol zavisi od vrste udarca koji pokušavate da izvedete.

Međutim, osnovna tehnika udaranja piklbol loptice najbolje se demonstrira kroz udarac nad kojim imate potpunu kontrolu – servis.

Prilikom servisa, možete kontrolisati svoj stav, zamah, bacanje loptice, tačku kontakta, brzinu loptice, pravac i mnoge druge faktore.

Izvor: Shutterstock/NGrey

Osnova za pravilne udarce u piklbolu

Pre nego što razumemo specifične tehnike udaranja u piklbolu, razgovaraćemo o osnovnom položaju.

Držanje reketa u piklbolu odnosi se na to kako držite reket tokom udarca. Najčešće korišćeni hvatovi su kontinentalni i istočni. Međutim, zavisno od udarca i koliko se udobno osećaju pri menjanju hvata tokom poena, igrači takođe mogu koristiti polu-zapadne ili zapadne hvatove.

Evo kratkog opisa kako se izvode ovi hvatovi:

  • Kontinentalni hvat: Postavite ruku na dršku tako da članak vašeg kažiprsta bude na nagnutom delu reketa. Ovaj hvat je najbolji za kontrolu i raznovrsnost.
  • Istočni hvat: Postavite ruku na dršku tako da članak vašeg kažiprsta bude u ravni sa donjom stranom lica reketa. Ovaj hvat je najbolji za snagu.
  • Polu-zapadni hvat: Postavite ruku na dršku tako da članak vašeg kažiprsta bude blago usmeren prema vrhu lica reketa. Ovaj hvat je najbolji za “topspin” i kontrolu.
  • Zapadni hvat: Postavite ruku na dršku tako da članak vašeg kažiprsta bude na vrhu lica reketa. Ovo je ekstremniji hvat za maksimalan “topspin”.

Tokom razmene pre nego što napravite udarac, trebalo bi držite svoj hvat lagano, ali dovoljno čvrsto da bude stabilan. Lagano držanje pomaže da ostanete opušteni i spremni da postavite ruku u pravilan položaj hvata, u zavisnosti od udarca koji treba da izvedete.

Za desnoruke igrače, vaša desna ruka treba da bude na dnu reketa, a leva ili iznad desne ruke ili na vratu reketa. Ovo osigurava da ste spremni za udaranje dvoručnim bekendom, volejom ili “dinkom” (kratak i nežan udarac blizu mreže).

Držite reket malo ispred sebe, u nivou struka. Gornja ivica reketa treba da bude usmerena nagore i nagnuta prema vama. Ovaj položaj održava vaše ruke opuštenim, ali spremnim za udarac bloka, forhenda ili bekenda.

Suprotno važi za levoruke igrače. Postavite levu ruku na dno reketa, a desnu direktno iznad ili na vrat reketa.

Kada učite kako da udarate lopticu u piklbolu, trebalo bi da razmotrite vašu početnu poziciju, pripremu za udarac i na kraju kako da udarite lopticu.

Izvor: YouTube/PrimeTime Pickleball

Pozicija za start

Svaki udarac u piklbolu zahteva da zauzmete pravilnu poziciju za start kako biste se dobro postavili za udarac. Inače, vaš udarac je osuđen pre nego što i počne.

Ispravan položaj omogućava vam brzo i lako kretanje u svim pravcima.

Zavisno od vašeg položaja na piklbolu terenu i gde je loptica udarena u odnosu na vas, možda ćete morati da se krećete unapred, na bilo koju stranu ili unazad.

Kada procenjujete gde će vaš protivnik udariti lopticu i pratite njenu putanju, važno je da održavate ravnotežu kako biste, između ostalog, smanjili rizik od povrede tokom igranja piklbola.

Zato, treba da prebacite težinu prema prstima i usmerite nožne prste napred, spremni za brze pokrete prema loptici. Noge treba da su vam u širini ramena s blago savijenim kolenima kako biste se lako mogli odgurnuti u bilo kojem pravcu.

Tehnika udaranja

Kada je u pitanju tehnika udaranja reketom, postoje dva osnovna načina:

  1. Pendulum položaj, gde reket visi nadole, a vrh reket je tokom celog udarca usmeren prema zemlji. 

Ako ste novi u sportu, tada će vam korišćenje pendulum udarca verovatno biti lakše u početku, ali preporučujemo da pređete na, ili još bolje, započnete sa lateralnim pokretom.

Pendulum pokret je izuzetno ograničavajući po pitanju snage i dodavanja rotacija i uopšte nije upotrebljiv za udarce sa visokim tačkama kontakta.

  1. Lateralni položaj, gde vrh reketa pokazuje prema strani u trenutku kontakta ili unutar raspona od 45 stepeni gore ili dole od toga.

Lateralni pokret će biti neophodan ako planirate da napredujete u ovom sportu i razvijate profesionalne udarce u svojoj igri.

Igrači koji su već iskusni u tenisu ili rekreativnom tenisu već će imati lateralni udarac kao deo svoje igre, stoga je preporučljivo da se pridržavaju tog stila.

Tehnike udaranja na liniji zone bez voleja

Kada napredujete sa pozicije na zadnjem delu terena i igrate na liniji zabranjenoj za volej (eng. “no-volley zone”), voleji i dinkovi dominiraju igrom u toj fazi poena.

Piklbol, kao i svaki drugi sport, je borba na tlu. Cilj je da budete bliže mreži kako biste kontrolisali teren protivnika i smanjili pristup vašem terenu.

Odatle možete udarati pod oštrijim uglovima i presecati udarce protivnika ka osnovnoj liniji tako što ih uzimate u vazduhu (volej).

Udaranje dinkova i panč (eng. “punch”) voleja je kratko sa minimalnim produžetkom. Panč volej je brz i precizan udarac u piklbolu koji se koristi za kontrolisano vraćanje brze lopte blizu mreže sa minimalnim produžetkom zamaha.

Glavna stvar koju treba da zapamtite kod ovih udaraca je da reket ostaje u istom položaju u odnosu na lopticu tokom većeg dela udarca.

Kada se pruži prilika, izvodićete pune udarce (u formi napada iz skoka ili zakucavanja), ali moraćete se pripremiti za takve prilike pomoću dinka i panč udaraca.

Evo nekih tehnika i strategija koje možete koristiti da biste igrali agresivnije i konkurentnije u koristeći osnovne udarce.

Izvor: YouTube/PrimeTime Pickleball

6 tehnika i strategija za pobedu u piklbolu

1. Precizno udaranje osnovnih udaraca

Osnovni udarci se izvode kada loptica jednom odskoči nakon što pređe mrežu. Najčešće ćete ih koristiti pri vraćanju i prilikom udaranja lopte sa sredine terena kada se pruža prilika za napad.

Kada napredujete prema zoni bez voleja, ređe ćete koristiti pun pokret osnovnog udarca, ali se to može i verovatno će se događati povremeno.

Tehnika forehend udarca veoma je slična servisu. Za precizan udarac, brzo se pomerite prema lopti i obezbedite dovoljno prostora za korak napred pri zamahu, kako bi vaša težina i dalje bila napred kad udarite lopticu ispred sebe.

Prilikom udaranja piklbol loptice, želite biti što precizniji. To se postiže opuštenim zamahom i ne previše čvrstim hvatanjem. To vam daje snagu da lako udarate duboke lopte. Sa dovoljno vežbanja, možete udariti ove lopte sa puno samopouzdanja.Forhend za pobedu

2. Forhend za pobedu

Udarac prednjom stranom reketa je za većinu igrača jači i stabilniji, uglavnom zato što je lakše udarati vodeći dlanom nego zglobovima.

Udarac prednjom stranom, koji se može koristiti kao osnovni udarac ili pri letećem voleju, predstavlja jedan od najjačih udaraca u piklbalu, odmah posle udarca iznad glave.

Iako se udarac iznad glave ne koristi često, forhend je onaj koji igrači najčešće koriste, što ga čini ključnim i najopasnijim udarcem u piklbalu.

Za forhend, obično povlačite reket do visine ramena pre nego što započnete zamah.

Prilikom kontakta s lopticom, vaš udarac će imati blagu uzlaznu putanju. Ovaj deo zamaha često se opisuje kao “od nisko do visoko”.

Kada udarate lopticu, zamislite da prolazite kroz tri loptice koje su postavljene jedna iza druge u smeru vašeg udarca, pre nego što završite zamah preko suprotnog ramena. 

Praktikovanjem ovakvog načina udaranja, stvorićete naviku da udarate lopticu opušteno, fluidno i s punim zamahom.

3. Bekhend sa pravim hvatom

Mnogi igrači više vole forhend, pa često čekaju lopticu sa hvatom za forhend kad su na baznoj liniji.  Zbog toga ne stignu da pređu na pravi hvat za bekend kad treba. Završe udarajući bekend kao da je forhend.

Bekendi su mnogo lakši kada držite reket kako treba. Ponekad, kad nemate vremena za razmišljanje, udarite bekend sa kontinentalnim hvatom, posebno kad sečete lopticu. 

Ali, za pravi bekend, bilo da je ravan ili sa topspinom, najbolje je koristiti istočni hvat. Samo malo pomerite ruku levo od kontinentalnog (ako ste desnoruki) tako da vam je kažiprst u ravni sa ivicom reketa.

Nakon toga, bitno je gde stojite u odnosu na lopticu. Trebalo bi da protivnik vidi malo vaših leđa. Onda možete da koristite snagu iz kukova i ramena da biste udarili kroz lopticu.

Vežbajte da udarate lopticu na pravoj udaljenosti od tela, da se ne naginjete previše napred ili da vam loptica ne dođe preblizu tela. Treba da budete stabilini, sa malim nagibom prema loptici.

4. Udarci iz vazduha za odbranu i napad

U piklbalu, volej je čest udarac, naročito blizu “kuhinje” (linija gde voleji nisu dozvoljeni). Volej može biti snažan ili taktički da bi izvukao protivnike iz pozicije.

Cilj je da udarite lopticu pre nego što padne na zemlju. Stojite sa reketom ispred sebe i malo savijenim kolenima. Budite spremni za voleje sa obe strane – i prednje i zadnje.

Kad loptica dolazi, okrenite reket prema njoj. Reket držite pod istim uglom da biste kontrolisali lopticu.

Nema potrebe za velikim zamahom. Samo držite reket ispred sebe i napravite brz pokret prema loptici, koristeći rame. Pokreti zgloba i lakta treba da budu minimalni.

Pošto ćete obično biti prilično blizu “kuhinje” kada izvodite volej, gledajte da koristite brzinu loptice da je vratite nazad. Ovo je posebno korisno kad želite da protivnik ostane dalje od mreže.

Nakon što udarite lopticu, vratite reket u početnu poziciju i ostanite stabilni sa savijenim kolenima. Za najbolji udarac udarajte lopticu malo ispred sebe, ali ne previše daleko ili blizu.

Izvor: Shutterstock/bhpix

5. Dink udarac blizu kuhinje

Dink udarac se izvodi sa otvorenim licem reketa i osmišljen je da uglavnom padne unutar ili blizu zone bez voleja kao deo vaše fine igre.

Kontinentalni hvat omogućiće vam da postignete i forhend i bekhend bez promene hvata.

Položaj tela je veoma važan jer se kod dink udarca loptica udara kada je blizu tla. Morate saviti kolena i ciljati da kontaktirate lopticu malo ispred vašeg tela. Držite kolena savijena, a noge malo šire od širine ramena.

U zamahu nema mnogo pokreta jer se izvodi kratkim, uzlaznim pokretom reketa. To je više blagi dodir nego udarac.

Ciljajte da vaš završni pokret bude kratak i kompaktan. To vam omogućava dovoljno vremena da se vratite u poziciju spremni za sledeći udarac.

6. Ovladajte spinom i slajsovanjem

Da biste postigli efekat i na prednjim i na zadnjim udarcima, potrebno je malo vežbe pre nego što slajsovanje efikasno primenite u igri. Ovo je udarac koji postaje neophodan kako budete napredovali u piklbolu.

Prvo bi trebalo da naučite kako da slajsujete (sečete) lopticu da biste je držali nisko. Kasnije, kada savladate sečenje, možete dodati i gornji spin u svoju igru.

Folhend slajs udarac

Da biste izveli forehand slajs, prvo vežbajte udarajući lopticu o zid teren. Kada udarate lopticu o zid, umesto da je samo gurate direktno i udarate je potpuno ravno sa licem reketa, pokušajte da je sečete sa blago visokim do niskim pokretom.

Zamislite da “gulite” površinu loptice. Time se na lopticu prenosi malo spina jer reket u suštini trlja površinu loptice.

Primetićete da loptica više ne dolazi direktno nazad ka vama, već se pod uglom odbija o zid zbog spina.

Kada osetite kako da postignete sečeni efekat tokom vežbanja, možete ga probati i tokom igre. Koristite ga kada ste blizu mreže i kao dodatak vašem uobičajenom “dinku”.

Bekhend slajs udarac

Na isti način na koji smo opisali izvođenje forhend sečenog udarca, sada ćete pokušati da uradite isto i sa zadnje strane.

Isti koncept blagog udarca od visokog do niskog pokreta i trljanja površine loptice umesto potpunog kontakta važe i ovde.

Uvek se postarajte da lopticu udarite malo ispred svog tela sa blago savijenim kolenima.

Izvor: YouTube/PrimeTime Pickleball

Piklbol tehnike udaranja: Zaključak

Ne zaboravite da lopticu morate udariti celim telom. Čak i kada ne nameravate da je udarite jako, i dalje koristite noge i telo da kontrolišete zamah. Previše igrača se isuviše oslanja na svoju ruku.

Jedini način da napredujete u piklbalu je da vežbate piklbol tehnike udaranja dok ne postanu deo vas.

Izbalansiran stav i savijena kolena dok zamahujete reketom kroz pravilne pozicije u skladu sa svojim stilom omogućiće vam pobedničke udarce. Takođe, brže ćete moći da reagujete na protivnikove povratne udarce.

Izvor fotografije: Shutterstock/BearFotos

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo