6.3 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Kako izabrati odgovarajuću opremu za piklbol

Za one koji traže lagan sport koji se brzo uči, piklbol je odličan izbor jer su pravila jednostavna i svima razumljiva. Bez obzira na godine i nivo veštine, ovaj sport sa reketom može biti zadovoljstvo za svakoga. 

Ono što ga čini posebno uzbudljivim – i popularnim – je njegova pristupačnost. Ipak, odgovarajuća oprema za piklbol može napraviti ogromnu razliku jer može znatno poboljšati vaše iskustvo i rezultate u ovom sportu.

Spremni za igru? Želimo da ceo proces učinimo još jednostavnijim, pa smo pripremili vodič o tome kako da odaberete odgovarajuću opremu za piklbol. Hajde da počnemo!

Kako izabrati najbolji reket za piklbol

Ključ za izbor savršenog reketa za piklbol je pronaći nešto lagano što se lako drži, zamahuje i okreće u ruci kako biste lopti dali malo dodatnog spina za osvajanje poena.

Trenutni propisi za piklbol jasno definišu koliko teksturirana površina reketa može da ude, kako se ponaša u određenim tehnikama udaranja i kolika je površina za udarac. 

Izvor YouTube/PickleballCentral

Reketi za piklbol dolaze u različitim oblicima, napravljeni su od različitih površinskih i jezgrovitih materijala, i u različitim cenovnim rangovima.

Kada kupujete reket za piklbol, evo nekoliko stvari koje biste možda želeli da uzmete u obzir:

 • Materijal: Materijal koji izaberete može vam pružiti više snage, preciznosti, kontrole, itd. Na primer, što se tiče materijala za površinu reketa, možete imati:
  • Reketi za piklbol od fiberglasa – pružaju više snage,
  • Reketi za piklbol od grafita – pružaju više kontrole,
  • Reketi za piklbol od karbonskih vlakana – pružaju više snage i kontrole.
 • Težina: Reketi za piklbol dolaze u različitim težinama, tako da možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašem stilu igre.
  • Lagani reketi (do 205g) – pomažu u kontroli i reakcijama,
  • Srednje teški reketi (205g – 240g) – pomažu u snazi i kontroli, savršen izbor za početnike,
  • Teški reketi (preko 240g) – pomažu u generisanju više snage.
 • Drška: Kada kupujete reket za piklbol, važno je da znate pravu veličinu drške koja odgovara vašim rukama. Dužina drške reketa se meri od čvora do vrata reketa, dok se obim drške meri oko ručke.

Da biste pronašli pravu veličinu drške, najbolje je da držite i igrate se sa različitim reketima koji imaju različite drške. Na taj način možete najbolje odrediti koja veličina odgovara vašim potrebama. 

 • Debljina jezgra: Važan faktor za izbor veličine drške je i debljina jezgra reketa. Postoje ograničenja za minimalnu veličinu drške, jer prevelika rastegnutost može ugroziti strukturalni kvalitet celog reketa.

Debljina jezgra obično varira od oko 11mm do 16mm – deblje jezgro će vam pružiti više kontrole, dok tanko jezgro stvara više snage.

 • Cena: Da li tražite pristupačan reket za piklbol ili cena ne utiče na vašu odluku dokle god možete da pronađete ono što tražite? Cena reketa za piklbol može da se kreće od 15 evra pa naviše.

Na kraju dana, koji reket ćete izabereti potpuno zavisi od vaših afiniteta, pa uradite neka istraživanja da biste utvrdili koji je najbolji za vas. Svakako, važno je da sebi pružite šansu da osetite reket pre nego što se obavežete. 

Kako izabrati odgovarajuće loptice za piklbol

Loptica za piklbol je možda najprepoznatljiviji deo opreme za ovaj sport. Napravljena je od šuplje plastika, sa rupama duž celog oboda i na prvi pogled može delovati kao igračka za decu. 

Obično dolaze u bojama visokog kontrasta, kao što su žuta ili neon zelena. 

Koje ćete loptice izabrati zavisi od toga da li nameravate da igrate napolju ili unutra.

Većina lopti za igru na otvorenom ima 40 rupa, dok lopte za unutrašnju upotrebu obično imaju 26, iako taj broj nije precizno definisan.

Izvor YouTube/The Pickleball Mafia

Piklbol loptice za igru u zatvorenom prostoru

Piklbol loptica za igru u zatvorenom prostoru je optimizovana za miran vazduh i glatke površine unutrašnjeg terena.

Izuzetno je lagana i napravljena od mekše plastike, što joj daje malo više odskoka. To takođe znači da neće skakati tako visoko i lakše je kontrolisati je. Kao dodatna prednost, manje boli ako vas pogodi!

Piklbol lotice za igru na otvorenom

Piklbol lotice za igru na otvorenom je tvrđa i teža. Napravljena je od tvrde, glatke plastike, što je čini nešto izdržljivijom od loptice za zatvoren prostor. Takođe je bučnija, što je dobro za veće prostore.

Ove loptice skakuću više i mogu se jako brzo udariti. Imaju više rupa, koje su u odnosu na one namenjene za igru u zatvorenom manje. To je bitno, jer bi vazdušasta loptica namenjena za igru u zatvorenom prostoru bila odnesena daleko i pri blagom vetru.

Imajte na umu da piklbol loptice često lako pucaju, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu laganu plastičnu površinu. Zato budite spremni da zamenite loptice kako se budu habale i pucale – ipak i to je deo ovog sporta.

Kako izabrati odgovarajuću mrežu za piklbol

Mreža je neizostavan deo piklbol igre. Ona vaše dvorište ili prilaz pretvara u potpuno opremljen teren za piklbol samo za vas. 

Mreža za piklibol ne dolazi u različitim veličinama i konfiguracijama – ona je dugačka šest metara, visoka 91 centimetar na oba kraja i visoka 86 centimetara u sredini.

Uglavnom su napravljene od sintetičkih vlakana i vrlo su jednostavne za sklapanje i čuvanje. 

Odlučivanje o vrsti mreže koja će vam odgovarati podrazumeva razmatranje nekoliko faktora. Evo koja su četiri ključna za razmatranja: 

 1. Tip mreže za piklbol : Kada birate mrežu, prvo razmotrite za koju svrhu je koristite. Ako želite mrežu za turnir, potrebna vam je čvrsta i izdržljiva mreža standardnih dimenzija koja će dobro izdržati čestu upotrebu. Ako ste rekreativni igrač koji traži lako prenosivu mrežu, cena može biti vaš najvažniji kriterijum.
 2. Manevrisanje: Još jedan važan faktor je lakoća manevrisanja. Možda preferirati mrežu na točkovima koja se može lako izvući sa terena i staviti u skladište kada nije potrebna, bez potrebe za rastavljanjem.
 3. Težina i prenosivost: Većina piklbol mreža teži između 9-11,34 kilograma. Imati težu mrežu može biti teret za nošenje, ali može biti korisno u vetrovitim uslovima. Ako ćete često prenositi svoju mrežu iz automobila na teren, lakša mreža će biti mnogo udobnija za nošenje. Ako se mreža reklamira kao lagana, obavezno proverite da li su noge mreže duže radi dodatne stabilnosti.
 4. Dizajn nogu: Izbegavajte mreže sa nogama koje su potpuno priljubljene uz zemlju jer to smanjuje stabilnost mreže. Duže noge su bolje kako bi se izbeglo lako prevrtanje.

Dakle, kada kupujete mrežu, želite da se uverite da su osnovica i noge čvrsti. Ne želite labavu mrežu koja može da padne na vetru. Takođe želite sistem za zatezanje sa čičak trakom kako bi mreža ostala na odgovarajućoj visini.

Kako izabrati odgovarajuću obuću za piklbol

Piklbol je sport koji je postao izuzetno popularan širom sveta.  Sa sve većim brojem ljudi koji odlaze na terene kako bi iskusili uzbuđenje ove dinamične igre, postavlja se pitanje: Koju vrstu obuće treba nositi za igranje piklbola?

Pravi izbor obuće može značajno uticati na vašu igru i ukupno iskustvo na terenu i, što je još važnije, u prevenciji povreda.

Izvor YouTube/One More Game Pickleball Club

Kada je reč o izboru obuće, mnogi igrači možda razmišljaju o patikama za trčanje ili drugim sportskim patikama. Međutim, iako ove patike mogu biti prihvatljive za vaš prvi meč, ako se zaljubite u ovaj sport, moraćete da razmotrite druge opcije.

Patike za tenis vs. patike za trčanje

Patike za tenis mogu biti odličan izbor za piklbol na sličnim površinama. Imaju izdržljiv gumeni đon koji može da podnese habanje na tvrdim, otvorenim terenima za piklbol.

Sa svojom stabilnošću i jastučićima, kvalitetne teniske patike pružaju neophodnu podršku za brze pokrete i iznenadna zaustavljanja.

S druge strane, iako su udobne i svestrane za trčanje, patike za trčanje nisu preporučljive za igranje ovog sporta. Patike za trčanje su dizajnirane za kretanje u napred i vertikalne (gore-dole) pokrete.

Nošenje patika za trčanje na terenima za piklbol može povećati rizik od klizanja, nedostatak stabilnosti tokom lateralnih pokreta i kompromitovati podršku vašeg stopala.

KriterijumPatike za tenisPatike za trčanje
ĐonIzdržljiv gumeni đonĐon dizajniran za trčanje
Stabilnost i podrškaPružaju podršku za brze pokret
i zaustavljanja
Dizajnirane za kretanje unapred i vertikalne pokrete
Lateralni pokretiPružaju dobru stabilnost za lateralne pokretePovećavaju rizik od klizanja i gubitka stabilnosti
VišenamenskeEfikasne za piklbol na različitim površinamaNisu idealne za piklbol
GripDobro prianjaju na tvrdim piklbol terenimaNisu optimalne za terene za piklbol

Ako planirate da igrate piklbol na različitim površinama i želite samo jedan par dobrih patika, teniske patike su logičan izbor. One nude izdržljivost, stabilnost za igru na tvrdom terenu, ali i dobar grip na zatvorenim terenima.

Dakle, zaključak je jasan: za piklbol je najbolje odabrati teniske patike ili patike za dvoranske sportove koje su dizajnirane za lateralne pokrete, stabilnost i trakciju.

Šta obući za igranje piklbola?

Bilo da ste entuzijasta za piklbol ili tek počinjete sa igrom, pravilan izbor odeće je osnov za optimalne performanse i udobnost na terenu.

Da biste maksimalno uživali u piklbolu i osećali se udobno, imajte na umu sledeće faktore prilikom odabira odeće:

 • Prozračnost: Tražite prozračne tkanine kako biste ostali sveži tokom intenzivne igre. Prozračne tkanine, poput poliestera, najlona ili mrežastih materijala, olakšavaju bolju cirkulaciju vazduha oko vašeg tela. Ovo pomaže u regulisanju temperature vašeg tela jer omogućava toploti i vlazi da izađu, čineći vas svežim. 
 • Materijali koji upijaju vlagu: Piklbol je intenzivna fizička aktivnost koja dovodi do znojenja. Tačka. Materijali koji upijaju vlagu odlični su u efikasnom uklanjanju znoja sa vaše kože. Pomažu u regulisanju temperature tela, sprečavajući pregrevanje i neprijatan osećaj koji se javlja zbog mokre odeće. 
 • Džepovi: Možda ćete želeti da nosite šorc, pantalone ili suknju sa džepovima kako biste lako nosili dodatne piklbol loptice i druge osnovne stvari. Džepovi nude praktičnost i štede vas od konstantnog traženja loptice.
 • Rastegljive tkanine: Razmislite o širokim odevnim komadima koji ne ograničavaju vašu pokretljivost, ali izbegavajte previše široke opcije. Udobnost potpuno ključna u piklbolu. Majice bez rukava omogućavaju pun opseg pokreta ruku, dok donji delovi sa podesivim vezicama mogu biti najbolji izbor za “prilagođeni” izgled.
 • Zaštita od vremenskih uslova: Ako igrate piklbol na otvorenom, razmislite o nošenju odeće za zaštitu od kiše i vetra. Ovaj dodatni sloj zaštite obezbeđuje da možete da nastavite igru bez obzira na vremenske uslove.

Da li piklbol ima “dress code”?

Ne (još uvek!). Piklbol nema strogo pravilo oblačenja. Međutim, potrebno je nositi udobnu odeću koja omogućava slobodu pokreta i podržava vašu tehniku i stil igre. Savetuje se da izbegavate boje odeće koje se sudaraju sa bojom terena.

Oprema za piklbol: Zaključak

Piklbol je sport koji je postao izuzetno popularan širom sveta, privlačeći sve više ljudi koji žele da dožive uzbuđenje ove dinamične igre. Pravilan izbor opreme za piklbol, uključujući reket, loptice, mrežu i obuću, može značajno unaprediti vaše igračko iskustvo, ali i pomoći u prevenciji povreda.

Kada je reč o izboru reketа, važno je uzeti u obzir materijal, težinu, debljinu jezgra i dršku kako biste pronašli reket koji odgovara vašem stilu igre. Teniske patike su optimalan izbor za obuću, pružajući stabilnost i podršku tokom lateralnih pokreta.

Odeća za piklbol treba da bude prozračna, napravljena od materijala koji upijaju vlagu, sa džepovima za praktičnost i rastegljivim tkaninama koje omogućavaju slobodno kretanje. Takođe, razmislite o zaštiti od vremenskih uslova ako igrate na otvorenom.

Iako piklbol nema striktno propisana pravila za oblačenje, važnost udobnosti i praktičnosti odeće ne može se zanemariti. Dok uživate u igri, prilagodite svoju opremu svojim ličnim afinitetima kako biste u potpunosti iskoristili prednosti ovog uzbudljivog sporta.

Izvor slike: Shutterstock/Ramil Gibadullin

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo