13.4 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Telehendler je mašina bez koje ne mogu mnoge firme

Nekada je poslove bilo moguće obavljati ručno, bez prevelike upotrebe tehnologije i mašina koje bi sve to olakšale i omogućile čoveku da uštedi energiju.

Ipak, kako se tehnologija razvijala, danas je nastalo toliko mašina koje sve to omogućavaju, a poneke poslove obavljaju i brže i bolje da je jednostavno nezamislivo kako je bilo pre njihove pojave. Mnogi poslovi spadaju među najteže jer je njihov sastavni deo podizanje tereta – a to se najpre vidi u građevinarstvu, ali i svugde gde se trguje nekom robom koja se mora prevoziti i skladištiti, a takvih je zaista mnogo. Zato je nezamislivo obavljati svakodnevno takve poslove bez jedne mašine koaja je pokupila svu slavu za razliku od drugih – to su telehendleri.

Gde je bez telehendlera teže obavljati svakodnevne poslovne aktivnosti

Pre svega, da navedemo gde sve jedan telehendler može da bude sastavni deo obavezne mehanizacije – to su najpre građevinske firme, bilo da se bave izvođenjem radova, bilo da se bave iznajmljivanjem građevinskih mašina i alata. Zatim, tu su stovarišta kao mesto na kome se skladišti roba koja je po pravilu vrlo teška, i za njeno dobavljanje i distribuciju treba mnogo snage i vremena ako se ne poseduje odgovarajuća mehanzacija. Svako ko je vlasnih ili radnik u sklopu poljoprivrednog gazdinstva zna koliko mu mašina poput telehendlera može omogućiti da bue produktivniji u izvršavanju svakodnevnih zadataka, naročito u jeku sezone. 

Šta očekivati kada se uloži u mašinu 

Ulaganje u mašine koje su potrebne za lakše obavljanje posla jeste i te kako isplativo, a tu razliku može napraviti samo to da li ćete investirati u novu ili polovnu mašinu. Dakle, nije zanemarljiva investicija, pored mnogih drugih koje su potrebne za unapređivanje posla, ali je svakako jedna od najisplativijih. Svaka investicija u to da se olakša posao radnicima jeste nešto što donosi benefite na mnogim poljima, s tim što je tu potrebno još jedno ulaganje. Naime, sve ozbiljnije mašine kao što su telehendleri podrazumevaju i da je osoba koja će njima rukovati prošla određenu obuku. Sama obuka nije teška, ali potrebno je da radnik koji će njome upravljati pre svega treba da ima dozvolu određene kategorije, a zatim i da bude obučen za konkretno upravljanje, gde je bezbednost na prvom mestu. kada se kupi telehendler – vi omogućavate i radniku da ovlada novim veštinama, i na firminu i na njegovu dobrobit.

Kod mašina kao što su telehendleri prodaja zavisi od vrste

Razlika u ceni kod telehendlera jeste nešto što upućuje i na razlike u pogledu vrste i nekih specifičnih karakteristika, ali i na to da li je mašina nova ili polovna. Za mašine kao što su telehendleri prodaja je delatnost mnogih gradevinskih firmi koje su svoje poslovanje usmerile na taj segment, jer se nijadan posao izgradnje ne može zamisliti bez upotrebe tih i sličnih mašina, ali i mnogo većih vozila. Podela telehendlera se vrši prema tome na koliku visinu mogu podići teret, ali i prema težini tereta koji je njihov kapacitet. Oni se mogu okretati, i to su takozvani rotacioni telehendleri, a mogu biti i statični, čija je šasija kruta. Platforma na kojoj se nalazi telehendler (teleskopska strela) dele se i prema nameni – da li su za unutrašnji ili spoljašnji prostor, a mogu biti i makazaste. 

Telehendleri sa radnim priključcima

To je osnovna verzija mašine, ali tu nije kraj njenih mogućnosti. Naime, na tu osnovnu verziju mogu da se priključe platforme za ljude, za prenošenje tereta, kran, cisterna i slično. Svemu tome treba dodati i jednu od najvrednijih karakteristika telehendlera, a to je da su specijalizovani za terene koji nisu tako pristupačni, što mnoge procese rada koji bi inače bili nemogući, učinili izvodljivim.

Mnoge firme u početku iznajmljuju građevinske mašine, a onda kada stanu na noge i počnu da posluju u plusu, odlučuju se da prave ulaganja u građevinske mašine koje će podići nivo poslovanja. Tada imaju dve opcije – da kupe polovne ili da kupe nove mašine. Treba biti pažljiv u oba slučaja: kada kupujete polovnu mašinu, takoreći kupujete mačku u džaku, jer niakda ne možete znati kako se njome rukovalo osim na osnovu spoljašnjeg izgleda. Kod novih mašina nema te problematike, ali su uglavnom dosta skupe, pa je tu finansijsku konstrukciju ponekad nemoguće zatvoriti, naročito ako je potrebna nabavka više mašina odjednom.

Izvor fotografije: Pexels/Artem Polubenin

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo