19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Zatvaranje terase – najbolji način da sačuvate toplotnu energiju

Jedan od popularnijih načina kako da proširite svoj stan i dobijete dodatnu prostoriju jeste zatvaranje terase zastakljivanjem. Svi koji žive u stambenom prostoru manje kvadrature razmišljaju o ovoj opciji, naročito kada nemaju podrum ili neku ostavu za odlaganje raznih potrepština za kuću. 

Ipak, za zatvaranje terase možda će vam trebati građevinska dozvola pa nije na odmet da se pre nego što krenete sa radovima raspitate u opštini u kojoj živite kakva je procedura. Ako vam u opštini kažu da se ova vrsta radova svrstava u adaptiranje građevinska dozvola vam neće biti neophodna. Dovoljno će biti da samo prijavite radove. 

Spoj estetike i uštede toplotne energije je nešto što vam je zagarantovano

Terasu danas možete zatvoriti na razne načine, sve u zavisnosti od toga sa koliko novca raspolažete i šta volite. Stakleni paneli samo su jedna od opcija i predstavljaju veoma moderan način da od terase napravite dodatnu prostoriju. 

Jedna od prednosti zatstakljivanja terase svakako jeste ušteda energije. Činjenica je da su terase podložne atmosferskim uticajima kao što su udari vetra, mraza i sl. pa kada je jednom budete zatvorili primetićete da je u celom stanu toplije nego inače. 

Dobra toplotna izolacija će se automatski odraziti i na vaše računa za grejanje koji će biti manji jer će vam stan biti ušuškaniji nego pre. 

Pored toplotne izolacije, ne sme se zaboraviti ni zvučna izolacija!

Ako vam je stan tako pozicioniran da vam terasa gleda na ulicu koja je prometna, sigurno ste svesni koliko buka može da bude nepodnošljiva naročito u trenucima kada vam je potreban odmor. Ovo takođe može biti jedan od razloga da zatvorite terasu. Zastakljivanjem terase imaćete više mira i tišine jer na snagu stupa zvučna izolacija koju će vam pružiti ova vrsta investicije. Bilo da se odlučite za staklene panele ili za PVC stolariju, dobra i kvalitetna zvučna izolacija vam je zagarantovana ukoliko se odlučite da zatvorite terasu. 

Ne zaboravite na zavese za terase

Kada već započinjete sa ovakvom investicijom, razmislite koje bi se zavese najviše uklopile za terasna vrata. Kada kažemo zavese za terase ovde pre svega mislimo na one koje poseduju poseban mehanizam kada je regulisanje svetlosti u pitanju. Sigurno da ste do sada čuli za rolo i zebra zavese koje krase mnoge stanove, kuće kao i poslovne prostore. Veoma su funkcionalne a u istu ruku moderne, pa ako želite da budete u trendu, savetujemo se da se odlučite za neki od ovih modela zavesa. 

Rolo zavese za terase mogu biti savršen izbor!

Kada ste već završili sa svim onim „grubim radovima“ i od svoje terase napravili pomoćnu prostoriju, sada sledi onaj nešto lakši korak a to je odabir adekvatnih zavesa. Naš savet je da to budu rolo zavese za terase jer je reč o modelima zavesa koje su se pokazale izuzetno praktičnim kada je održavanje u pitanju. Dakle, nema skidanja zavesa, pranja u mašini i kačenja. Rolo zavese se čiste tako što se obrišu vlažnom pamučnom krpom a zatim se prirodnim putem osuše. 

U prodavnicama koje ih imaju u ponudi možete pronaći veoma zanimljive dezene zavesa koje će ispuniti očekivanja čak i najzahtevnijeg kupca. Jednobojne, crno-bele, kao i rolo zavese veselijih boja mogu biti vaš izbor. 

I trakaste zavese za terase dolaze u obzir!

Iako ih danas uglavnom možete videti po kancelarijama, sve više se traže i trakaste zavese za terase. Za opremanje poslovnih prostorija uglavnom se biraju zavese u osnovnim bojama kao što su bela, bež ili siva, dok su za stambene enterijere svakako interesantnije one u drugim, ne-jednoličnim bojama. 

Osnovna karakteristika trakastih zavesa je ta što se montiraju vertikalno i mogu se rotirati na stranu. Tako sami možete da regulišete količinu svetlosti koju želite da imate u prostoriji u kojoj boravite. Funkcionišu pomoću posebnog mehanizma – lančića koji se skuplja i širi, sve u zavisnosti kakav ambijent želite da stvorite. 

Cena trakastih zavesa može varirati, pa tako ako odaberete model sa većom širinom moraćete nešto više novca da odvojite.  Takođe, cena zavisi od dimenzija prozora ili terasnih vrata pa iz ovoga možete zaključiti da se ova vrsta zavesa pravi isključivo po meri. 

Treba obratiti pažnju na montiranje zavesa. Većina prodavaca uračunava i ovu uslugu u konačnu cenu zavesa. 

Na vama je da razmislite o ovoj svakako zanimljivoj opciji kada je adaptacija stana u pitanju.

Izvor fotografije: Unsplash

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo