6.3 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Sanseverija ili Svekrvin jezik nega i razmnožavanje

Sanseverija, poznata i pod narodskim imenima sabljica, svekrvin jezik i indijansko pero, jedna je od najpopularnijih i najotpornijih vrsta kućnih biljaka. Do 2017. godine, botanički je klasifikovana kao Sansevieria trifasciata, ali njene sličnosti sa vrstama Dracaena bile su prevelike da bi se zanemarile.

Biljka ima krute listove nalik maču, visoke od 15 cm do 2 metra. Sanseverije mogu varirati u boji iako mnoge imaju listove sa zelenim trakama i obično imaju žutu ivicu.

Sanseverija dobro podnosi veliki raspon uslova, tolerantna je i laka za održavanje, toliko da se smatra maltene neuništivom. Ova veoma otporna biljka ne zahteva vašu pažnju i vreme -zaboravićete da je imate.

Uspeva i na veoma jakom svetlu ili u skoro tamnim uglovima kuće. Sanseverija raste sporo u saksiji, na unutrašnjem svetlu, ali ako dobije nekoliko sati direktnog sunca ubrzaće rast.

Sadnju i presađivanje najbolje je obaviti u proleće.

NazivSanseverija, svekrvin jezik, sabljica, indijansko pero
Latinski nazivDracaena trifasciata (ranije Sansevieria trifasciata)
PorodicaAsparagaceae
Vrsta biljkeZimzelena, višegodišnja
VeličinaOd 15 cm do 3.5 metara
SvetlostDobro podnosi i senku i direktnu svetlost
Tip zemljištaPeščano, dobro drenirano
PH zemljištaBlago kiselo do blago alkalno
Vreme cvetanjaProleće (cvetanje je retko)
Boja cvetaBelo
PorekloZapadna Afrika (tropska)
ToksičnostToksično za mačke i pse
Sanseverija karakteristike

Sanseverija nega

Sanseverija je idealan izbor za baštovane početnike jer je teško uništiti. Odlično joj je u saksiji, a dobro raste i ako je presadite u baštu. San severija uspeva u toplom vremenu, ali bori se i u hladnim uslovima.

uvela sanseverija
Sanseverija ne podnosi velike količine vode, jer dovode do truljenja korena i smrti biljke (shutterstock.com)

Sanseverija je otporna na sušu, ali je podložna truljenju usled prekomernog zalivanja, koje dovodi do propadanja korena. Zalivajte biljku samo ako je zemlja u saksiji suva. Za ove biljke mogu proći dva meseca između zalivanja u zimskim mesecima. U toplijim mesecima zalivajte ih svake tri do četiri nedelje.

Sanseverija svetlost

sanseverije
Sanseverija je poznata i pod nazivom indijansko pero (shutterstock.com)

Svekrvin jezik cveće preferira indirektno, ali stabilno svetlo sa malo direktnog sunca. Dobro podnosi i uslove direktnog sunca, a takođe će preživeti i slabo osvetljene uslove i senku.

Spada u sobno cveće koje voli tamu i lako je za uzgajanje.

Sanseverija nega – video tutorijal (youtube.com)

Svekrvin jezik cveće – zemljište

Sanseverija preferira dobro dreniranu mešavinu za saksije. Dobro će se snaći na peskovitijim zemljištima. Koristite medij za zalivanje sa malim sadržajem treseta. Treset dobro funkcioniše u mnogim situacijama, ali može postati čvrsto zbijen i ponekad ima problema sa rehidratacijom ili dreniranjem. Višenamensko zemljište za saksije za kaktuse je dobar izbor.

Sanseverija zalivanje

Prilikom zalivanja proverite da li se zemlja dovoljno osušila, ali ne samo površinski. Zabodite prst ili drveni štapić par cm u zemljište, kako biste se uverili da je vreme za novu turu vode.

Tokom zime smanjite zalivanje na jednom mesečno, ili kad god je zemlja suva na dodir. Indijsko pero cvet ne voli preteranu vlagu i bolje podnosi sušu nego prekomerno zalivanje; previše vode može štetiti biljci i dovede do truljenja korena.

Temperatura i vlažnost

Sanseverija preferira tople uslove i ne podnosi da bude izložena temperaturama ispod 10 stepeni Celzijusa. Postavite biljku na mesto gde će biti zaštićena od promaje. Opseg temperature između 21 i 32 stepena Celzijusa je najbolji. Mraz će ubiti ovu biljku.

Iako je indijansko pero biljka veoma otporna na prašinu i zagađen vazduh, povremeno prebrišite njene listove vlažnom krpom, kako bi nesmetano vršili fotosintezu.

Sanseverija đubrenje

Hranite biljku blagim đubrivom za kaktuse tokom vegetacije ili uravnoteženim tečnim đubrivom sa sporim oslobađanjem (10-10-10 đubrivo) razblaženim do pola jačine. Ne đubrite je zimi.

Sanseverija vrste

 • Sanseveria trifasciata ‘Hahnii’: Nazivaju je i sanseverija iz ptičjeg gnezda, naraste do samo oko 15 cm. Grozdovi listova formiraju ptičje gnezdo.
 • Sanseveria angolensi (ranije Sansevieria cylindrica): Ova vrsta ima listove tamne zelene boje, koji su presečeni poprečnim prugama tamnije nijanse. Izgleda vrlo dekorativno, a može narasti u dužinu do 120cm. Listovi se izvijaju prema van od centralne krune.
 • Sanseveria trifasciata ‘Laurenti’: Ova raznobojna biljka zmija ima kremasto žute ivice listova. Da biste razmnožili ovu biljku, mora se podeliti, a ne razmnožavati iz lisnih reznica.
 • Sanseveria trifasciata ‘Twisted Sister’: Ova biljka ima uvrnute listove na horizontalne pruge sa žutim šarenim ivicama. Raste oko 35 cm u visinu.
 • Sanseveria trifasciata ‘Bantel’s Sensation’: Ova biljka zmija naraste oko 1 metra i ima uske listove sa belim vertikalnim prugama.
 • Sansevieria pearsonii: Ponekad se naziva trava nosoroga, ova biljka naraste oko 30 cm sa sočnim crveno obojenim listovima.

Sanseverija orezivanje

Koristeći sterilne makaze za orezivanje ili oštar nož, uklonite listove na liniji tla ili odrežite oštećene ili zrele listove da biste podstakli novi rast. Najbolje vreme za orezivanje je tokom vegetacije – obično proleće ili leto. Možete da orezujete tokom sezone, ali pošto orezivanje može da izazove stres za biljku, najbolje je to učiniti kada je biljka u periodu rasta.

Da biste kontrolisali visinu vaše sanseverije, uklonite najviše listove. Takođe, uklonite sve oštećene listove. Uklanjanje listova podstiče rast novih listova.

Sanseveria razmnožavanje

Najbolje je razmnožavati tokom vegetacije u proleće ili leto. Sanseverije se mogu lako podeliti tokom presađivanja ako je biljka visoka najmanje 10ak cm. Alternativno, novi izdanci mogu izaći iz zemlje i mogu se saditi nezavisno. Takođe možete razmnožavati biljku putem reznica. Pratite ova uputstva za obe metode.

Razmnožavanje sanseverije putem deobe korena:

koren sanseverije
Sanseveriju možete bez problema razmnožiti iz korena (shutterstock.com)
 • Uzmite oštar nož, čistu saksiju i zemlju za saksiju za kaktuse.
 • Izvucite grudu korena iz stare saksije i stavite biljku na ravnu površinu. Rukom nežno obrišite zemlju sa strukture korena ili rizoma.
 • Koristeći oštar nož, podelite biljku na delove, pazeći da koreni za svaki deo ostanu netaknuti. Rezanje kroz biljku neće ubiti biljku.
 • Ponovo posadite nove delove biljke u čistu saksiju sa zemljom za saksiju za kaktuse.
 • Zalijte je i stavite na delimično sunčano mesto.
Indijsko pero cvet se može razmnožavati deljenjem korena, iz pelcera ili semena (shutterstock.com)

Razmnožavanje sanseverije putem reznica:

 • Ako primetite nove izdanke ili pelcere koje je biljka razvila, možete ih posaditi odvojeno.
 • Kao i kod podele korena, trebaće vam oštar nož, čista saksija i zemlja za saksiju za kaktuse.
 • Izvucite klupko korena iz saksije, locirajte koren izdanaka, odrežite izdanak i posadite odsečeni kraj korena u zemlju za saksiju za kaktuse.
 • Zalijte biljku i stavite je na mesto sa indirektnim jakim svetlom.

Razmnožavanje sanseverije sečenjem listova:

 • Koristeći sterilisane makaze, oštar nož ili makaze za orezivanje, odrežite dug, zdrav list sa sanseverije.
 • Ukorenite lišće u vodi tako što ćete ga staviti u čistu teglu vode, potopiti odrezani kraj. Stavite ga na delimično sunčano mesto i potražite rast korena.
 • Svakih nekoliko dana dolijte vodu, održavajući je na nivou. Svake dve nedelje prospite staru vodu i napunite čistu da biste sprečili rast bakterija ili algi.
 • Kada se koreni razviju najmanje 2-3 cm, posadite kraj korena u mešavinu za saksije kaktusa koja dobro drenira.
 • Zalijte i stavite na delimično sunčano mesto.

Opciono, možete preskočiti metod ukorenjavanja u vodi. Nakon što odsečete zdrav list sa vaše biljke, ostavite odsečeni kraj 24 sata, a zatim ga stavite, presečenim krajem nadole, u mešavinu za saksije za kaktuse. To je biljka koja sporo raste, tako da može proći dva meseca pre nego što primetite novi rast.

Kako se uzgaja sanseverija iz semena?

Sanseverija se može uzgajati iz semena, ali je lakše, brže i pouzdanije razmnožavati je drugim metodama. Seme sanseverija obično ima niske stope klijanja. Može proći između tri do šest nedelja pre nego što vidite sadnicu.

Da biste uzgajali biljku iz semena, napunite saksiju od 10 cm veličine mešavinom za sadnju kaktusa koja dobro drenira ili mešavinom za semena. Pospite seme na vrh početne mešavine. Stavite posudu na toplo, sunčano mesto. Pokrijte je plastičnom folijom ili prozirnom plastičnom kupolom kako biste zadržali toplinu i vlažnost. Kada primetite rast sadnice, uklonite plastični pokrivač. Držite zemlju lagano vlažnom, ali ne previše vlažnom ili mokrom tokom procesa klijanja. Sadnica će biti spremna za presađivanje kada bude visoka 7 do 10cm.

San severija sadnja i presađivanje

Kada sadite sanseveriju u saksije, izaberite čvrst materijal za saksiju jer jaki koreni mogu lako da popucaju i razbiju slabe saksije.

Sanseverija je generalno spora biljka kojoj retko treba presađivanje, ali ako ima dovoljno sunca, mogla bi brzo da raste i zahteva presađivanje ili deljenje.

Ako saksija postane mala presađivanje se vrši u proleće. Prilikom presađivanja, uvek koristite svežu zemlju za saksije, mešavinu za saksiju za kaktuse ili mešavinu oba.

Sanseverija nega tokom zime

Sanseverija cvet je tropska biljka koja može umreti na temperaturama koje su stalno niže od 10 stepeni Celzijusa ili ako je pogođena zimskim mrazom. Donesite biljku u zatvoreno pre nego što temperatura padne tako nisko. Čuvajte biljku u toploj prostoriji, zaštićenu od hladne promaje, a zemljište održavajte suvlje pre negoli mokro.

Tokom zime, sanseverije ulaze u stanje mirovanja i prestaju da rastu. Zimi ćete biljku zalivati samo svakih šest sedmica.

Uobičajene štetočine

Moguća je pojava krljušti, komaraca, paukovih grinja, lisnih vaši, brašnastih buba i belih mušica, koje su uobičajene štetočine sanseverija. Možete izbeći invaziju insekata ako održavate biljku zdravom.

Insekti obično napadaju biljku kada pati od ekoloških problema kao što su netačni nivoi vode, vlažnost i cirkulacija vazduha. Ako primetite insekte na svojoj biljci, uklonite insekte tako što ćete ih ukloniti, blagim prskanjem vode ili organskim uljem čajevca da biste sprečili insekte.

Kako da sanseverija cveta?

Sanseverije razvijaju kremasto-bele, cevaste cvetove koji izgledaju slično ljiljanima. Cveta svake godine kada su njene potrebe za vodom, suncem i vlažnošću idealne. Međutim, kada se ove biljke uzgajaju u zatvorenom prostoru tokom cele godine, one retko cvetaju. Promena godišnjih doba, odnosno dolazak proleća, pokreće biljku iz mirovanja i podstiče njen rast. Cvetovi su joj mirisni, a kao i druge vrste dracaena, cveta noću. 

indijansko pero
Sanseverija ima beli cvet nalik ljiljanu, ali retko cveta (shutterstock.com)

Uobičajeni problemi sa sanseverijama

Indijansko pero spada u vrste biljaka koje je najlakše održavati, razmnožavati i čuvati godinama, bez obzira da li ste iskusan botaničar ili ne. Najveći zdravstveni problemi ovih biljaka su usredsređeni na zalivanje. Prekomerno zalivanje izaziva bolesti biljaka kao što su gljivične infekcije i trulež korena.

Zemljište ima neprijatan miris

Ako primetite da zemlja miriše kao da truli, verovatno biljka ima trulež korena. Izvadite malo zemlje i pomirišite je. Trulež korena smrdi. Možete pokušati da sačuvate biljku, ali morate da pregledate korenje da biste utvrdili da li ste na vreme sačuvali korenov sistem.

Izvucite korensku kuglu iz saksije. Odrežite sve smeđe, kašasto korenje ili listove. Presadite deo rizoma zdravog korena u svežu mešavinu za saksiju kaktusa ili mešavinu za saksije koja dobro drenira. Ako ne možete da sačuvate rizome, odbacite ih. Razmnožavajte novu biljku iz lisnih reznica.

Žuti ili smeđi listovi

Listovi zdrave biljke su zeleni sa srebrnim ili žutim prugama. Žuto ili smeđe lišće može ukazivati ​​na nekoliko problema, uključujući prekomerno zalivanje, štetočine i trulež korena. Svaki od ovih problema možete popraviti ako pravilno upravljate nivoom vode koji dajete biljci. Prekomerno zalivanje izaziva trulež korena i opterećuje biljku, čineći je podložnijom štetočinama.

Lišće koje se uvija

Tripsi su uobičajena najezda štetočina koja može izazvati uvijanje listova. Koristite lupu da pažljivo pregledate listove vaše biljke. Sa ovim malim crnim bubama je lako izaći na kraj. Odrežite jako uvijene listove i poprskajte biljku uljem čajevca ili biljnim sapunom kako biste sprečili štetočine. Novi listovi će na kraju rasti.

Listovi koji opadaju

Zdravi listovi sanseverije rastu nagore i stoje uspravno, ali previše vode, nedovoljno svetla ili loša zemlja za saksiju mogu dovesti do toga da listovi biljke klonu ili padnu. Ako ne koristite mešavinu sa dobrom drenažom, zemlja postaje vlažna i utiče na lišće. Premestite biljku na svetlije mesto, smanjite učestalost zalivanja, a po potrebi promenite zemljište u ono koje bolje drenira.

Uobičajena pitanja o sanseverijama

Da li su sanseverije lake za održavanje?

Sanseverija cvet je jedna od onih biljaka kojima je potrebno vrlo malo održavanja kada pronađete savršeno mesto za njih. Lako ih je držati i teže ih je ubiti od mnogih drugih sobnih biljaka.

Koliko brzo raste sanseverija?

Generalno, indijansko pero cvet sporo raste; međutim, ako je stavite napolje tokom leta, mogla bi da doživi podsticaj u rastu.

Koliko dugo živi sanseverija?

Prosečan životni vek biljke je pet do deset godina; međutim, mogu da žive do 25 godina ili više.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo