26.1 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Prednosti svilenih jastučnica za vašu kožu i kosu

S obzirom na to da provodimo skoro trećinu života spavajući, ambijent za spavanje bi trebalo da bude maksimalno prijatan i udoban. Iako postoje brojne preporuke o tome kako da izvučete neke dodatne koristi od svojih osam sati sna, možda je jedna od onih o kojima se najviše govori upotreba svilenih jastučnica.

Koje su prednosti svilenih jastučnica? Zapravo, spavanje na svili ima brojne benefite. Svila može da umiri vašu kožu, da vas rashladi, pa čak i da utiče na zdravlje vaše kose.

Kako odabrati svilenu jastučnicu?

Naravno, kao i svaki drugi proizvod koji obećava bolji san, ne pružaju sve svilene jastučnice iste prednosti. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kada birate svilenu jastučnicu:

 • Visokokvalitetna svilena jastučnica treba da bude napravljena od čiste 100% svile.
 • Čuvajte se svile koja uključuje mešavine drugih tkanina – posebno svile koja uključuje sintetičke materijale, kao što je poliester. U poređenju sa čistom svilom, malo je verovatno da će ove kombinacije ponuditi isti nivo prednosti.
 • Izaberite svilenu jastučnicu koja dolazi u pravoj veličini jastuka za vaš krevet tako da ne sklizne dok spavate. 
 • Tkanina vaše svilene jastučnice treba da bude sjajna, raskošna i bez trenja. 

Održavajte svilene jastučnice pravilno, kako bi vam što duže trajale.

Svilene jastučnice pružaju mnoštvo pogodnosti koje će učiniti da se osećate osveženo svakog jutra. Evo nekih od prednosti svilenih jastučnica:

1. Prevencija bora

Ako spavate na boku ili na stomaku, verovatno ste iskusili čari koje ove poze ostavljaju na vašoj koži. Lice, vrat i dekolte mogu poprimiti šaru vaše zgužvane jastučnice, a ne nestaju tuširanjem. Štaviše, biće potrebno par sati da se vaša koža “ispegla”.

Da stvar bude još gora, imate sastanak za manje od sat vremena. Naravno, ti nabori od spavanja nestaju kako dan odmiče, ali se ispostavilo da ponovljena kompresija i gužvanje lica tokom spavanja može vremenom da se pretvori u trajne bore.

Lako je onda shvatiti zašto spavanje na glatkoj tkanini može pomoći da se uspori točak vremena – barem za vaše lice. A kao dodatni bonus, spavanje na svilenoj jastučnici znači da je veća verovatnoća da ćete se probuditi bez tih sramotnih linija.

2. Svila umiruje kožu

Svila nudi brojne prednosti za vašu kožu. Osim što neće stvoriti nabore na vašoj koži tokom sna, onima sa osetljivom ili delikatnom kožom lica, aknama, ekcemima ili drugim iritiranim ili inflamatornim kožnim stanjima može posebno pomoći glatka tkanina. Ako ste uznemireni zbog tekstura jastučnice napravljene od drugih, grubljih tkanina, odabir svilene jastučnice može doneti veliko olakšanje.

Pored obezbeđivanja nežnije, manje abrazivne površine za vašu kožu, jedno istraživanje je pokazalo da su oni koji su spavali na svilenim jastučnicama doživeli nekoliko poboljšanja stanja kože u roku od nekoliko nedelja, uključujući:

 • Smanjenje upalnih procesa
 • Manje iritacija kože
 • Uklonjen osećaj svraba

Ako se borite sa stanjima kože možda već koristite svilene pidžame, jer vam prijaju i uklanjaju nelagodnost. Zašto bi vaša glava i ramena imali manje poseban tretman? Kada je u pitanju pronalaženje potpunog olakšanja tela, razmislite o tome da svoju običnu jastučnicu zamenite svilenom.

3. Čistiji san

Malo je, ako uopšte ima, površina uz koje tako često i dugo pritiskamo lice kao uz jastuke. Ovo, nažalost, znači da će svaka prljavština ili bakterije koje se probiju na vaš jastuk takođe biti u dužem kontaktu sa vašom kožom.

Kako svilena jastučnica može pomoći? Postoji nekoliko načina:

 • Iako bi i dalje trebalo redovno da perete jastuk, svila ima svojstva koja joj pomažu da ostane čistija između pranja.
 • Pošto svila upija manje vlage od drugih tkanina, manje je verovatno da će služiti kao domaćin grinjama i bakterijama sa vašeg lica i kože.
 • Suvoća svile privlači manje alergena u spavaćoj sobi u poređenju sa drugim tkaninama koje zadržavaju vlagu, kao što su pamučne jastučnice.

4. Hidrirana koža

Ako ste nekada potrošili vreme i novac na rutinu nege kože u više koraka u nadi da ćete nahraniti svoju dehidriranu kožu, samo da biste se probudili sa licem koje je nekako isto zategnuto i suvo kao ranije, vaša jastučnica bi mogla biti deo problema. Istina je da neke tkanine koje se koriste za obične jastučnice upijaju ili odbijaju vlagu više od drugih. Ovo bi mogao biti jedan od razloga zašto imate suvu kožu.

Srećom, za osobe koje vode računa o nezi kože, još jedna od brojnih prednosti svilenih jastučnica je potencijal za hidriranu kožu.

Prirodna svilena vlakna efikasnije odbijaju vlagu od drugih tkanina. To znači da umesto da upije svu hidrataciju u vašoj koži, svilena jastučnica može da vam pomogne da tu vlagu zadržite. To, zauzvrat, može učiniti vaše proizvode za noćnu negu kože još efikasnijim.

Ako sanjate da se probudite sa licem koje je blistavo i hidrirano, isprobajte svilene jastučnice.

5. Glatkija, zdravija kosa

Recite zbogom suvoj i naelektrisanoj kosi. Ako vam se svide prednosti svilenih jastučnica za kožu, biće vam drago da saznate da mnoga ista svojstva mogu istovremeno učiniti čuda za vašu kosu.

Pošto je svila prirodno glatkija od drugih tkanina, kao što je pamuk, oslanjanje kose na svilenu jastučnicu smanjuje trenje tokom okretanja dok spavate. Ovo pruža mnoge prednosti za zdraviju kosu, uključujući:

 • Smanjenu naelektrisanost kose
 • Manje oštećenja 
 • Manje umršenosti
 • Svilenkastiji pramenovi

Prednosti hidratacije kože koje smo ranije spomenuli takođe znače bolju hidrataciju kose. Ako se borite da vaša kosa izgleda zdravo ili imate kovrdžavu kosu, hidratacija vam može pomoći.

Za one sa izblajhanom, farbanom, hemijski tretiranom ili na drugi način oštećenom kosom, oslonac na glatkoj površini je od suštinskog značaja za vraćanje snage vaše kose i smanjenje daljeg lomljenja.

6. Prava temperatura

Svilene jastučnice mogu biti efikasan način da vam tokom spavanja ne bude ni suviše toplo, ni suviše hladno.

Bez obzira na godišnje doba, svojstva odbijanja vlage i prirodna, prozračna vlakna u svilenoj jastučnici pomoći će vam da izbegnete znojenje tokom spavanja i da ostanete hladni i suvi – oba faktora koji doprinose regulisanju telesne temperature tokom spavanja. 

Bilo da ste topliji od Venere ili hladniji od Neptuna, odabir jastučnice od svilene tkanine može vam omogućiti da se osećate bolje tokom sna.

7. Luksuzan osećaj

Pored svih drugih prednosti, postoji još jedna koju još nismo spomenuli: jednostavno ne postoji zamena za bogat, luksuzan osećaj spavanja na svili.

Možda je tačno da, u poređenju sa standardnom jastučnicom, svilena jastučnica može izgledati kao skupa investicija. Ali ako tražite malu, jednostavnu promenu sa velikim uticajem, svilena jastučnica je pravi izbor. Na kraju krajeva, stvaranje luksuznijeg, opuštajućeg sna može učiniti vaše dane i noći mnogo prijatnijim.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo