28.3 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Kako održavati svilene jastučnice i posteljinu?

Svilene jastučnice su godinama popularne, naročito među ženama, jer deluju preventivno na pojavu bora i sprečavaju mršenje i elektricitet kose. Pravilno pranje svilene posteljine pomoći će vam da ova delikatna tkanina bude mekana godinama koje dolaze. Evo svega što treba da znate o tome kako da čistite svilene jastučnice i posteljinu kod kuće.

Kako oprati svilene jastučnice i čaršave?

Svila je prirodno vlakno sastavljeno od proteina (baš kao i vaša kosa), što čini pranje mnogo lakšim nego što mislite. Svilena vlakna se prave od čahura svilene bube kuvane u vrućoj vodi dok se ne raspletu. Poznato da je hipoalergena i odbija moljce i grinje, svila je idealna posteljina za osobe koje pate od alergija i astme. Svila je takođe praktična za one sa osetljivom kožom, suvom kožom ili ekcemom i pomaže da odvuče vlagu iz tela, održavajući vas prijatno rashlađenima celu noć.

Ali luksuzni osećaj svile može učiniti zastrašujućim njeno održavanje. Ako je vaša svilena posteljina 100% svila, apsolutno je možete oprati kod kuće, ručno ili mašinski. Takođe ćemo vam pokazati kako da tretirate mrlje i kako se tretira suva svilena posteljina da bi izgledala (i radila) najbolje.

Može li se svila prati u veš mašini?

Kao i svaku drugu tkaninu koja može da sadrži bakterije, znoj i prljavštinu, svilu morate redovno prati da bi bila sveža i bez klica. Ali čak i ako uputstva za negu vaše odeće kažu „hemijsko čišćenje“ ili „ne perite“, predmeti od 100% svile obično se mogu prati kod kuće. Međutim, poželećete da preduzmete nekoliko preventivnih mera da bi vaše svilene jastučnice izgledale najbolje moguće.

Dok se svila za jastučnice može prati, neke od boja koje se koriste za bojenje svile nisu stabilne za pranje. Pranje svile takođe može ukloniti njenu satensku završnu obradu, ostavljajući za sobom grubu teksturu. Izbegavajte upotrebu sapuna ili šampona za bebe za skidanje mrlja. Sapun je napravljen od lužine i biljnih masti, sastojaka koji mogu oštetiti vašu svilu, ostaviti ostatke ili ukloniti jednu od najboljih osobina svile – njen sjaj.

Da biste sprečili trajno oštećenje, pre nego što se opere svila za jastučnice, uvek uradite test vodom. Prilikom pranja svile, najvažniji prvi korak je odabir pravog deterdženta za veš. Izaberite deterdžent posebno napravljen za tretiranje svile. Nikada ne koristite izbeljivač sa hlorom jer izbeljivač može naštetiti ili čak rastvoriti svilena vlakna.

Svilene jastučnice
Svilene jastučnice i svilene posteljine se, iako su delikatni, mogu uspešno održavati kod kuće (shutterstock.com)

Iako svilu možete prati ručno ili mašinski, ručno pranje je najsigurniji način pranja svile.

Kako oprati svilu ručno?

Šta vam je potrebno:

  • Posuda za pranje
  • Deterdžent za svilu po vašem izboru
  • Stalak za sušenje
  • Pegla 

Korak 1: Obavite pretpranje i pomešajte rastvor sapuna

Ako su vaše svilene jastučnice i čaršavi razvili miris, potopite tkaninu u mlaku vodu pomešanu sa ¼  šolje belog sirćeta pre pranja. Napunite čistu posudu hladnom vodom. Dodajte tačnu količinu deterdženta čitajući preporuke na etiketi.

Korak 2: Operite jastučnice od svile

Okrenite jastučnice od svile naopačke i potopite ih u vodu. Ako čistite više komada posteljine, perite samo istim bojama. Rukama lagano promešajte vodu i sapun sa svilom. Svila postaje slaba kada su njena vlakna mokra i ne treba je previše trljati. Ne dozvolite da se svila namače duže od 30 minuta.

Korak 3: Isperite i osušite.

Isperite svoj predmet tekućom hladnom vodom dok se sav sapun ne ispere. Nežno izbacite vodu iz svojih predmeta. Nemojte ih cediti.

Prozračite svoje komade posteljine od svile na stalku za sušenje ili ih položite na površinu. Izbegavajte korišćenje vešalica sa metalnim kopčama jer to može oštetiti tkaninu. Podstavljene ili flokirane vešalice najbolje rade. Nakon pranja, svila će postati naborana. Pratite naše korake za sušenje i skladištenje svile, u nastavku, da biste uklonili nabore.

Kako oprati svilu u veš mašini?

Šta će vam trebati:

  • Delikatni deterdžent za svilu
  • Mrežasta kesica za veš
  • Stalak za sušenje
  • Pegla

Korak 1: Izaberite podešavanje mašine i temperaturu.

Potražite opciju ciklus za delikatnu tkaninu na vašoj mašini za pranje veša. Ako ga nema, koristite delikatan ciklus, koji je mašinski ekvivalentan ručnom pranju. Svila je sklonija kidanju (i gužvanju) pri brzim ciklusima centrifuge, zbog čega delikatni ciklusi najbolje funkcionišu. Ovo je najsigurniji način pranja svile u mašini jer koristi malo ili nimalo centrifuge i najkraći je ciklus. Uverite se da je temperatura vode hladna i da je centrifugiranje podešeno na nisko.

Korak 2: Stavite u kesu za veš i operite.

Operite svilu odvojeno od uobičajenog rublja; ne perite svilu pamučnom odećom ili peškirima. Takođe, perite samo istim bojama. Kada perete svilene jastučnice, stavite manje predmete u mrežaste kese za veš da biste sprečili cepanje.

Korak 3: Uklonite iz mašine za pranje i osušite.

Odmah uklonite komade svile iz mašine za pranje veša kada se ciklus završi. Ne dozvolite da se svila namače duže od 30 minuta. Prozračite svoje komade svile na stalku za sušenje ili ih položite ravno, izbegavajući vešalice sa metalnim kopčama. Kada se osuši, svila može biti naborana; u nastavku ćemo vam pokazati kako da uklonite nabore.

Kako očistiti mrlje sa svilene jastučnice?

Čišćenje pojedinih mesta na svili može ostaviti veće mrlje koje trajno oštećuju tkaninu. Za mrlju na vašim svilenim jastučnicama ili čaršavima, prvo tretirajte zahvaćena područja rastvorom za mrlje napravljenim za svilenu tkaninu. Prstom ili četkom nežno obrišite mrlju hladnom vodom i sredstvom za uklanjanje mrlja. Nemojte trljati ili povlačiti mrlje na svili, jer možete oštetiti krhki materijal. Završite pranjem predmeta pomoću jedne od gore navedenih metoda.

Najbolji savet: Ne zaboravite da perete jastuke svakih nekoliko meseci. Jastuci mogu da sadrže bakterije, prašinu, prljavštinu i znoj, koji se vremenom nakuplja.

Kako sušiti i čuvati svilu?

Bez obzira na to kako odaberete da perete svilene jastučnice, nikada ne stavljajte svilene posteljine u mašinu za sušenje. Takođe, ne sušite svilu na direktnoj sunčevoj svetlosti. Obe opcije će zatamniti i skupiti svilu.

Pegle na paru dobro rade za ispravljanje svile, jer je ovaj materijal mekan i ne treba mu tradicionalna gvozdena pegla. Ako peglate, koristite najnižu temperaturu pegle i stavite krpu za presovanje između svilenog predmeta i pegle.

Čuvajte svoje svilene predmete na vešalicama ili u visećim vrećama za odlaganje kako biste ih zaštitili od žutila, prašine i štetočina. Ovi procesi se odnose i na svilenu odeću.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo