12.9 C
Novi Sad
ponedeljak, 20 marta, 2023

Kako pripremiti starije dete na dolazak bebe?

Rođenje bebe praćeno je nestrpljenjem i radošću, a predstavlja nove izazove za celu porodicu. Sigurno ste uzbuđeni i srećni, ali takođe možete biti i nervozni zbog toga kako će vaša starija deca reagovati na novorođenče. U ovoj situaciji se postavljaju razna pitanja, a sva se svode na jedno – kako pripremiti dete na dolazak bebe? Kako reći starijem detetu da će dobiti brata ili sestru? Da li će biti ljubomorno na novorođenče? Kako im možemo pomoći da se zavole i lepo slažu?

Deca različitih uzrasnih grupa će različito reagovati na vest da će se vašoj porodici uskoro priključiti beba. Stoga je potrebno da znate kako kojoj uzrasnoj skupini predočiti radosnu vest.

Kako pripremiti todlera na dolazak bebe?

Tolderi su deca od jedne do dve godine starosti. Deca ovog uzrasta neće razumeti mnogo o tome šta znači imati novog brata ili sestru. Međutim, neka vaše dete čuje kako pričate o „novoj bebi“ i oseti vaše uzbuđenje. Možda neće razumeti zbog čega ste uzbuđeni, ali vaš stav će se preneti i na njega, te će se i on osećati uzbuđeno.

Imajte na umu da možda nećete moći da zadovoljite potrebe oboje dece sve vreme – posebno ne sami. Ako se osećate kao da je previše obaveza na vama, potražite podršku i pomoć od vašeg partnera, roditelja, rodbine ili prijatelja.

Neka vaše dete bude čvrsto uvereno da dolazak bebe neće uticati na ljubav i pažnju koju dobija od vas (freepik.com)
 • Pregledajte zajedno slikovnice o novoj bebi. Vaše dete će se u najmanju ruku upoznati sa rečima poput „sestra“, „brat“ i „nova beba“.
 • Kada stigne nova beba, pokušajte da učinite nešto posebno za svoje starije dete. Uverite starije dete da je i dalje voljeno i da neće biti zapostavljeno rođenjem bebe. Možete mu pripremiti poseban poklon ili ga odvesti na neko omiljeno mesto, gde ćete provesti lepe zajedničke trenutke. Možete organizovati neko vreme koje će starije dete provesti sa tatom, bakom ili nekom drugom odraslom osobom koju mnogo voli.

Kako pripremiti dete uzrasta od 2-4 godine na dolazak bebe?

U ovom dobu vaše dete je još uvek veoma vezano za vas i još uvek ne razume kako da vas deli sa drugima. Vaše dete je takođe vrlo osetljivo na promene i može se osećati ugroženo zbog ideje o novom članu porodice. Evo nekoliko predloga koji vam mogu olakšati da dete uzrasta od 2 do 4 godine postane veliki brat ili starija sestra.

Neka starije dete bude uključeno u aktivnosti vezane za dolazak bebe (freepik.com)
 • Sačekajte malo pre nego što detetu kažete za bebu. Objasnite detetu da očekujete novog člana porodice kada počnete da kupujete nameštaj ili odeću za bebu ili ako počne da pita o maminom “rastućem” stomaku. Slikovnice za predškolce mogu biti od velike pomoći. Pokušajte da kažete detetu pre nego što čuje za novorođenče od nekoga drugog.
 • Budite iskreni. Objasnite da će beba biti slatka i umiljata, ali će takođe plakati i oduzimati vam puno vremena i pažnje. Takođe, uverite se da vaše starije dete zna da će proći neko vreme pre nego što se bude moglo igrati sa novom bebom. Uveravajte svoje dete da ćete ga i nakon rođenja deteta voleti jednako kao i sada.
 • Uključite starije dete u planiranje bebinog dolaska. Zbog toga će biti manje ljubomorno. Neka ide sa vama u kupovinu stvari za bebe i dozvolite mu da ono bira šta mu se dopada. Pokažite mu njegove slike kada je bilo beba. Ako ćete koristiti neke od njegovih starih bebi stvari, pustite ga da se malo poigra sa njima pre nego što ih pripremite za novorođenče. Kupite detetu (dečaku ili devojčici) lutku bebu, kako bi se moglo brinuti o „svojoj“ bebi.
 • Vremenske promene u rutini vašeg deteta. Ako možete odviknite dete od pelena ili ga naučite da spava u krevetu a ne u krevecu, pre dolaska bebe. Ako to nije moguće, odložite ove stvari dok se situacija sa bebom ne stabilizuje. U suprotnom, vaše starije dete se može osećati preplavljenim pokušavajući da nauči nove stvari povrh svih promena koje je prouzrokovala nova beba.
Nemojte se iznenaditi ako vaše dete počne da “nazaduje” – da se ponaša kao beba. Ono samo pokušava da zadobije vašu pažnju (freepik.com)
 • Očekujte da vaše dete malo nazaduje. Na primer, vaše dete je možda naučilo da obavlja nuždu u toaletu, a odjednom će početi da mu se dešavaju “nezgode” iako pelene odavno ne nosi. Ili će možda tražiti flašicu mleka pred spavanje. To je normalno i to je način na koji se vaše starije dete brine da ono i dalje ima vašu ljubav i pažnju. Umesto da mu kažete da se ne ponaša kao beba, postarajte se da mu pružite pažnju koja mu je potrebna. Pohvalite ga kad se ponaša zrelije.
 • Pripremite dete za vreme dok ste u porodilištu. Vaše starije dete može biti zbunjeno kad odete u porodilište. Objasnite mu da ćete se za nekoliko dana vratiti sa novom bebom.
 • Odvojite posebno vreme za svoje starije dete. Čitajte, igrajte igre, slušajte muziku ili jednostavno razgovarajte zajedno. Pokažite mu da ga volite i da želite da radite stvari sa njim. Takođe, učinite da se oseća kao deo vaših i bebinih rituala, tako što ćete ga maziti i držati pored vas kada hranite bebu.
 • Zamolite porodicu i prijatelje da provedu malo vremena sa vašim starijim detetom kada dođu da vide novu bebu. To će starijem detetu pomoći da se oseća posebno i da nije izostavljeno iz svih uzbuđenja. Bilo bi lepo ako bi gosti pripremili mali poklon za starije dete, kada donesu poklone za bebu.
 • Neka vaše starije dete provodi vreme sa tatom. Nova beba pruža sjajnu priliku očevima da provode vreme sami sa starijom decom.

Kako pripremiti dete od 5 ili više godina na dolazak bebe?

Deca starija od 5 godina se obično ne osećaju toliko ugroženo na ideju o dolasku nove bebe, kao mlađa deca. Međutim, i oni vam mogu zameriti pažnju koju nova beba dobija. Da biste dete uzrasta od 5 ili više godina pripremili na dolazak bebe, pokušajte sa sledećim savetima:

Razgovarajte sa starijim detetom i pokazujte mu ljubav svakog dana (freepik.com)
 • Recite detetu šta se događa na jeziku koji razume. Objasnite šta znači novorođenče i koje promene dolaskom bebe mogu uticati na njega – i dobre i ne toliko dobre.
 • Neka vaše starije dete pomogne u spremanju stvari za novorođenče – može pomoći u nameštanju bebine sobe, odabiru odeće ili kupovini pelena.
 • Ako je moguće, neka vaše starije dete dođe u bolnicu ubrzo nakon rođenja bebe, kako bi se osećalo delom rastuće porodice.
 • Kada donesete bebu kući, učinite da vaše starije dete oseti da ima svoju ulogu u brizi o bebi. Naučite starije dete kako da drži bebu. Pohvalite ga kada je nežno i puno ljubavi prema bebi.
 • Ne zanemarujte potrebe i aktivnosti starijeg deteta. Dajte mu do znanja koliko ga volite. Potrudite se da svaki dan provodite neko vreme nasamo sa njim; iskoristite to vreme kao priliku da podsetite starije dete koliko je posebno.
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo