2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Kako dekorisati spavaću sobu kao iz bajke?

Vaša spavaća soba treba da bude vaša oaza, intimno mesto za odmor i uživanje, utočište koje oslikava vaš stil, vašu ličnost i karakter. Ako nemate ideje kako da dekorišete spavaću sobu, donosimo vam glavna pravila o kojima treba da vodite računa, kako bi krajnji rezultat bila spavaća soba kao iz bajke!

Koje boje treba da budu dominantne u spavaćoj sobi

Umesto smelih osnovnih boja, odaberite umirujuće nijanse i opuštenu paletu jednobojnih tonova. Zapamtite teoriju boja: nežne nijanse plave, lavande ili zelene smatraju se mirnim i spokojnim. Bogate boje u nijansama dragulja pomažu u postizanju osećaja prijatnosti i udobnosti. To može uključivati zemljane nijanse smeđe boje, duboki tonove rđe ili šipka ili duboke nijanse topaza. U spavaćoj sobi uvek koristite ublažene verzije omiljenih boja. To bi moglo značiti da odaberete nežnu lila umesto intenzivne boje patlidžana ili zagasitu boju bundeve umesto jarke nijanse mandarine.

Nežni tonovi doprinose atmosferi intime i spokoja (freepik.com)

Da li plafon treba da bude u boji?

Tavan je peti zid u svakoj prostoriji, pa tako i u spavaćoj sobi. Kada ležite u krevetu, vidite li praznu, belu površinu? Dodajte suptilan uzorak ili nežnu boju. Obojite plafon u malo svetliju nijansu od boje zida. Ovo će vam pomoći da vizuelno spustite plafon i pružite prostoru osećaj udobnosti i intimnosti.

Druga rešenja bi bila polaganje tapeta na plafon ili dodavanje arhitektonskih elemenata u obliku greda ili lajsni. Eventualno upotreba ukrasnog tretmana bojom, kao što je špatuliranje. Za postizanje vrhunski luksuznog izgleda, plafoni spavaće sobe mogu biti obogaćeni srebrnom bojom. Ogledalo na plafonu je još jedna ekstravagantna ideja koju vredi razmotriti.

Ako vaš krevet ima baldahin, slap nežne tkanine, koja se sliva sa plafona može vas obaviti senzualnošću i toplinom, dodajući teksturu, dizajn i boju plafonu. Dodajte svemu ovome kristalni luster ili plafonjeru nežnih nijansi i  unećete dodatne boje i život u peti zid, iznad vas.

Kako treba da izgleda spavaća soba?

Spavaća soba treba da izgleda ugodno i jednostavno, sofisticirano i elegantno, bez obzira na to koji stil ukrašavanja odaberete. Radi lakšeg kretanja, ostavite najmanje tri metra između kreveta i bočnih zidova ili velikih komada nameštaja. Najmanje dva metra trebalo bi da bude između kreveta i niskog nameštaja, poput noćnih stočića i komoda. Ako morate da hodate oko kreveta da biste stigli od ormara do kupatila, razmislite kako možete da premestite krevet.

Opremite svoju spavaću sobu samo onim što vam treba. Krevet, noćni stočić ili dva, komoda i stolica su neophodni. Sve drugo je nered. 

Aksesoare treba svesti na minimum. Izaberite prelepo umetničko delo – sliku ili lampu, rasporedite drage uramljene fotografije, dodajte cveće i par sveća i to je to. 

Spavaća soba treba da izgleda svedeno, jednostavno i mirno (freepik.com)

Koje veličine treba da bude nameštaj?

Kada budete spremni da kupite nameštaj za spavaću sobu, počnite od merenja prostora, a zatim premerite i dimenzije nameštaja. Zamislite nameštaj u prostoru koji vam je na raspolaganju. Nameštaj treba da odgovara prostoriji u kojoj se nalazi, a ne obrnuto. To se posebno odnosi na nameštaj za spavaće sobe. Nemojte birati težak, veliki krevet i komodu za malenu spavaću sobu. Zauzeće previše prostora, a vi ćete stalno udarati u nameštaj dok se budete kretali. Ako je plafon visok, visoko uzglavlje kreveta će vam pomoći da ga vidno smanjite.

Ako je vaša spavaća soba velika, odaberite nameštaj koji joj odgovara. Dodajte stolicu i otoman ili postavite dekorativnu klupu na kraj kreveta. 

Baš kao što kabast nameštaj izgleda još glomaznije u maloj sobi, premali nameštaj i dodaci izgledaće izgubljeno u velikoj sobi.

Da li ste razmišljali o prostoru za odlaganje stvari?

Kako biste u spavaćoj sobi imali osećaj mira i spokoja, sve suvišne stvari treba da budu sklonjene van domašaja pogleda. Na taj način će spavaća soba izgledati mirnije i prostranije.

  • Izaberite prostrani noćni stočić sa fiokama ili vratima iza kojih možete sakriti kozmetiku, knjige i naočare za čitanje. Biće vam na dohvat ruke, ali izvan pogleda. Za više prostora za skladištenje, odaberite sto ili malu komodu sa fiokama.
  • Koristite klupu za odlaganje u dnu kreveta za skladištenje rezervne posteljine.
  • Iznad uzglavlja možete ugraditi police, kako bi vam sve potrebne sitnice bile blizu.
  • Plakari koji se protežu od zida do zida mogu izgledati izuzetno luskuzno i elegantno, a daće vam preko potreban prostor za skladištenje.
  • Postavite plitke kutije ispod kreveta, a sakrijte ih prekrivačem sa karnerom koji pada do poda.
Sklonite sve suvišne stvari. Nered remeti spokoj (freepik.com)

Kakvu posteljinu kupiti za spavaću sobu?

Opremite svoju spavaću sobu lepim i luksuznim tkaninama. Ne postoji ništa što dodaje osećaju udobnost u spavaćoj sobi kao prelepa posteljina. Kupujte posteljinu koja je izrađena od 100% pamuka. Danas je na tržištu dostupna i posteljina od organskog ili čak luksuznog egipatskog pamuka. Ako želite da imate osećaj da ste u luksuznom hotelu, posteljinu nosite na hemijsko čišćenje. Biće vam vraćena uštirkana i savršeno opeglana, baš kao u hotelu.

Za naglašeni osećaj senzualnosti, u spavaću sobu dodajte i druge tkanine – svilu ili brokat za draperije, pliš za podne obloge.

Kako odabrati zavese za spavaću sobu?

Lepo odabrane zavese za spavaću sobu učiniće mnogo za dodavanje boje, uzorka, teksture i mekoće spavaćoj sobi. Ako volite meke prozirne zavese koje filtriraju svetlost, kombinujte ih sa neprozirnim roletnama koje se mogu spustiti, kako bi održali privatnost noću i blokirali jutarnje svetlo. Zavese za spavaću sobu mogu biti od organze ili bilo koje druge prozračne tkanine. Možete ih kupiti gotove ili odabrati materijal i odneti kod krojačice da ih uradi prema željenim dimenzijama.

Zavese za spavaću sobu možete obogatiti luksuznim dugim draperijama, u boji i stilu po želji. Za draperije se najčešće biraju brokat i pliš, jer prostorijama daju izgled kraljevskog dvora.

Nežne prozirne zavese za spavaću sobu i bogate debele draperije su odlična kombinacija za spavaće sobe (freepik.com)

Kakvo treba da bude osvetljenje u spavaćoj sobi?

U spavaćoj sobi osvetljenje treba da bude slojevito raspoređeno kroz celu prostoriju. Ambijentalno osvetljenje osvetliće celu sobu. Male stone lampe mogu fokusirati svetlost za čitanje i druge aktivnosti, a naglašeno centralno svetlo lustera pomaže da se zidovi ispune blagim osvetljenjem.

Da biste fokusirali svetlo za čitanje tamo gde vam je potrebno, koristite noćnu lampu sa pokretnim stalkom. Svako svetlo treba da bude podesivo putem prigušivača, kako biste sami dozirali željenu količinu svetlosti. Instalirajte zasebni prekidač za uključivanje / isključivanje za svako svetlo tako da možete biti selektivni i osvetliti samo područje koje želite.

Osvetljenje neka bude pažljivo raspoređeno i višeslojno, za maksimalni učinak (freepik.com)

Neka vaša spavaća soba bude vaš beg od realnosti

Pokušajte da budete disciplinovani i držite svoj mobilni telefon, računar, televizor ili mašinu za vežbanje van spavaće sobe. Stvorite intimno mesto za opuštanje i regeneraciju. Svideće vam se da u vašem domu imate bar jednu sobu koja je posvećena opuštanju, spavanju i intimi.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo