18.9 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Kratak vodič za kupovinu kuhinjskih aparata i bele tehnike

Kuhinjski aparati i bela tehnika najveća su investicija kada je u pitanju opremanje funkcionalne kuhinje. Dok bez nekih uređaja nije moguće funkcionisati, drugi značajno olakšavaju i skraćuju vreme provedeno u kuhinji.

Na izbor uređaja za kupovinu utiče nekoliko faktora, od kojih su neki cena, dizajn i potrošnja energije. Takođe treba imati na umu koliko često se kuhinja koristi, koliko ljudi obično kuva za nju i koji aparati će odgovarati vašim životnim navikama.

U nastavku vam donosimo nekoliko praktičnih saveta koji će vam biti od koristi pri izboru aparata za vašu kuhinju.

# 1 Frižideri – kupujte frižidere i zamrzivače

Kada je u pitanju kupovina frižidera, izaberite njegovu veličinu na osnovu broja članova domaćinstva i načina života. Za veće porodice neophodan je veći frižider, dok su manji dovoljni za porodicu od 2 ili 3 člana.Ako često kuvate i spremate hranu biće vam potreban veći frižider, a za one koji ne jedu često kod kuće, dovoljan je frižider manje veličine.

Funkcije koje frižider mora da ima zavise od vaših želja i potreba. Novi frižideri takođe imaju dodatne funkcije kao što su dvostruko hlađenje, kontrola temperature na vratima i odvojene fioke za skladištenje hrane.

Razmislite da li će vam više odgovarati frižider koji ima i pregradu za zamrzavanje u gornjem ili donjem delu aparata ili je bolje da zamrzivač kupite zasebno.

Ako se zamrzivač često koristi, pa vam je potrebno više prostora za skladištenje hrane, poseban zamrzivač je bolja opcija. Kada ga kupujete, napravite izbor između vertikalnog i horizontalnog – sandučara. Ipak, iz više razloga, prednost imaju vertikalni zamrzivači. Izgledaju kao frižider i osim što zauzimaju manje prostora, omogućavaju i sortiranje namirnica po fiokama i odvajanje različitih vrsta proizvoda.

# 2 Šporet i rerna – da li ste ljubitelj kuvanja?

U svakoj kuhinji šporet zauzima glavno mesto, pa ga treba pažljivo birati na osnovu njegovih karakteristika i sopstvenih navika. U zavisnosti od vaših potreba i iskustva u kuvanju, možete odabrati električne ili indukcione ploče za kuvanje.

Dok se električne ploče za kuvanje preporučuju početnicima zbog sporijeg zagrevanja, indukcione ploče su češći izbor za iskusnije kuvare. Na njih možete staviti samo magnetizovane posude novije generacije.

Šporet i pećnicu možete postaviti zajedno ili odvojeno. Nekome je lakše i praktičnije držati ova dva uređaja na jednom mestu, a nekima je prikladnija ugradna rerna koja je postavljena u visini očiju, kako bi imali bolji uvid u hranu koju pripremaju.

Moderni modeli pećnica imaju funkciju čišćenja koja vam može u velikoj meri olakšati vreme provedeno u kuhinji.

# 3 Mašina za pranje sudova – Da li vam je potrebna pomoć oko pranja sudova?

mašina za pranje posuđa
Mašina za pranje sudova je odličan pomoćnik ako volite da kuvate! (pexels.com)

Mašina za pranje sudova je odlična investicija za ljude koji često provode vreme u kuhinji pripremajući razna komplikovana jela. Ovo je koristan kuhinjski aparat koji umnogome olakšava pranje sudova nakon pripreme obroka ili posle jela, a posebno je pogodan za porodice sa većim brojem članova.

Prilikom kupovine mašine birajte model prema raspoloživom prostoru, veličini i navikama vaše porodice. Ako retko kuvate ili imate ograničen prostor za mašinu, izaberite uži model mašine, a ako vam je potrebna mašina veće zapremine, odlučite se za standardnu veličinu.

U zavisnosti od modela mašine za pranje sudova, može da primi četiri, šest, devet ili više kompleta posuđa. Neki modeli su fleksibilni i imaju police koje možete podesiti u zavisnosti od vrste posuđa koje perete, kako biste maksimalno iskoristili prostor. Za dodatnu uštedu koristite domaći deterdžent za pranje sudova u mašini.

# 4 Aspirator – sprečava širenje mirisa hrane

Iako se aspiratoru ne poklanja velika pažnja pri opremanju kuhinje, ovaj uređaj ima više funkcija. Dobra ventilacija olakšava proces kuvanja i neutrališe miris hrane koji se tokom kuvanja širi u druge prostorije.

Tokom kuvanja, usled različitih isparavanja, dolazi do stvaranja vlage koja se uvlači u kuhinjske elemente i oštećuje ih. Aspirator sprečava nastanak vlage i na taj način sprečava oštećenje kuhinjskog nameštaja.

Pošto moderni aspiratori izgledaju veoma lepo, oni će doprineti i estetici vaše kuhinje. Prilikom izbora možete birati različite modele, pa ćete sigurno pronaći onaj koji se u potpunosti slaže sa ostalim kuhinjskim elementima i uređajima.

Možete izabrati klasični aspirator koji se postavlja ispod kuhinjskog elementa i može se prilagoditi veličini ringle i šporeta, ugradni aspirator koji se postavlja u unapred pripremljeni okvir i zauzima najmanje prostora ili ostrvo aspirator dizajniran za velike kuhinje i vazduh direktno u ventilaciju.

Prilikom kupovine aspiratora vodite računa o načinu ugradnje koji treba da bude u skladu sa mogućnostima kuhinje. Takođe je važno da je od ringle udaljena 70 centimetara i da njena veličina odgovara veličini bez ploča. Obratite pažnju na sastav filtera i snagu usisavanja, jer od toga zavisi koliko će aspirator biti efikasan.

Nadamo se da smo vam ovim savetima olakšali kupovinu kuhinjskih aparata i opremanje vaše kuhinje koja će biti funkcionalna i potpuno prilagođena vašim životnim navikama.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo