2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Zidne obloge u kuhinji – 8 ideja za vrhunsku završnu obradu

Kada je u pitanju uređenje kuhinje, od velikog je značaja da budete maksimalno zadovoljni njenim izgledom. To je prostor u kući u kome, pored dnevne sobe, provodite najviše vremena. Da biste kompletirali izgled vaše kuhinje, morate dobro razmisliti o završnoj obradi zidova, odnosno o vrsti zidnih obloga koje želite da postavite.

Pored lepog izgleda, od velike je važnosti i praktična strana zidnih obloga. Jako je bitno od kog su materijala, koliki im je vek trajanja, koliki su troškovi ugradnje, kao i koliko je lako održavati ih čistim.

Dizajneri enterijera će vas posavetovati koje zidne obloge će se najbolje uklopiti sa ostalim elementima u vašem kuhinjskom prostoru. Međutim, vaš životni stili takođe morate uzeti u obzir kada birate zidne obloge za svoju kuhinju.

Sa toliko opcija koje su danas dostupne na tržištu, nije  baš jednostavno napraviti dobar izbor. Zato vam predstavljamo osam vrsta zidnih obloga koje se najčešće koriste u oblaganju kuhinjskih zidova. Bilo da renovirate kuhinju ili dizajnirate potpuno novu, razmislite o nekoj od opcija iz nastavka teksta.

#1 Keramičke pločice – uvek popularan izbor

Keramičke pločice su oduvek bile, a verovatno će još dugo i ostati, jedan od najpopularanijih materijala za oblaganje zidova u kuhinji. Razlozi za to su očigledni. Lako se čiste a pritom su prilično tvrde i mogu da izdrže jake udarce. To je između ostalog jedan od razloga zašto se postavljaju i kao podna obloga u kuhinjama. U isto vreme, mogu se naći u neverovatno velikom broju varijacija, stilova i boja.

Izvor: Pixabay.com

Osim što su različite po dizajnu, keramičke pločice mogu biti različite i po veličini, a kombinovanjem različitog dizajna i veličine možete dobiti prelepu modernu kuhinju. Ako se odlučite za ovu vrstu zidnih obloga, lako ćete pronaći pločice koje odražavaju vaš životni stil i koje se savršeno uklapaju u ostatak kuhinje, pa i vašeg doma u celini.

#2 Prirodni kamen – dugotrajnost i ekskluzivan izgled

Danas dizajneri eneterijera, kako bi dobili autentičan, ali i moderniji i ekskluzivniji izgled kuhinje, sve više teže prirodnim materijalima poput kamena. Postoje razne vrste prirodnog kamena koje možete iskoristiti kao zidne obloge u vašoj kuhinji.

Zašto baš prirodni kamen? Vrlo je jednostavno odgovoriti – vaša će kuhinja sa prirodnim kamenom izgledati skupoceno, održavanje će biti lako, postavljanje nije previše skupo, a garantovana je i dugotrajnost.

Mnogi vlasnici nekretnina postavlja upravo prirodni kamen kao zidnu oblogu, jer ovaj prirodni materijal daje neverovatan dizajnerski efekat i ekskluzivnost svakom prostoru, a istovremeno se veoma lako i jednostavno održava. Ako ste nekada gledali kulinarske serijale na televiziji, verovatno ste primetili da su zidovi profesionalnih kuhinja u velikom procentu izrađeni baš od prirodnog kamena. Kamen može odlično poslužiti i kao podna obloga.

Nema nikakve dileme, ako želite malo luksuzniji izgled kuhinje, kamene obloge bi mogle da budu pravo rešenje za vas.

#3 Akrilne boje – jednostavno ofarbajte kuhinjske zidove

Ako želite da dodate malo živahnosti u svoju kuhinju, na zidove možete naneti plastične ili akrilne boje. One su vodootporne, brzo se suše, izdržljive su i relativno lako se čiste. Sve ovo ih čini jako dobrim materijalom za zidne obloge. Mnoge od ovih boja sadrže i određene aditive protiv buđi, tako da i sa te strane možete biti potpuno mirni.

#4 Obloge od drveta – za one koji vole rustičan izgled kuhinje

Drvo će kuhinji, kao i bilo kom drugom delu vašeg doma, dati prirodan i umirujuć izgled. Vašu kuhinju će krasiti jedinstven stil i rustična atmosfera. Međutim, drvo može biti relativno osetljivo na vlagu. Iz ovog razloga biće vam potrebno da se na poseban način brinete o njemu, pa će vam biti neophodan aspirator za izbacivanje vlage i isparenja od kuvanja.

Redovno čišćenje i premazivanje u jednakim vremenskim periodima, od krucijalne su važnosti da vaša kuhinja obložena drvetom ima dug vek trajanja. Za ovu namenu bolje je koristiti tvrdo drvo nego obloge izrađene od četinarskih vrsta koje su propustljivije i mekanije.

#5 Vinil tapete – jeftin materijal koji se lako postavlja

Ako tražite jednostavnu i relativno jeftinu zidnu oblogu za svoju kuhinju, koja će uz to izraziti i vaš lični pečat, onda zidne vinil tapete mogu biti jedna od opcija. Ovaj tip zidnih obloga se relativno lako postavlja i može se naći u različitim dezenima. Kombinovanjem sa drugim vrstama zidnih obloga možete dobiti modernu kuhinju, različitih boja.

Izvor: Pixabay.com

#6 Specijalne tapete – otporne na vlagu i jednostavne za postavljanje

Tapete se nisu oduvek smatrale idealnim oblogama za kuhinjske zidove. Međutim, danas su zahvaljujući posebnim materijalima koji su otporni na vlagu, postale jedan od izbora za zidne obloge. Možete ih naći u različitim bojama i dezenima, relativno su jeftine i veoma lako se postavljaju. Šta više, ako ste malo vičniji i strpljiviji, možete ih postaviti i sami.

#7 Staklo – za moderan izgled kuhinje

Zidne obloge od stakla su relativno novijeg datuma i daju moderan izgled vašoj kuhinji. Štite vaše zidove od masnoće koja pršti kada pripremate obroke a pritom ih je jednostavno održavati. Dovoljno je da nakon kuvanja naprskate staklene ploče ili panele sredstvom za čišćenje stakla i lagano prebrišete pamučnom krpom.

Izvor: Pixabay.com

Znatno su osetljivije od keramičkih, pločica a da i ne govorimo o oblogama od prirodnog kamena, ali su opet dovoljno tvrde da izdrže jače udarce. Mogu da izdrže temperaturu do 220 stepeni Celzijusovih. Takođe se, kao i većina drugih zidnih obloga, mogu naći u različitim dezenima i različitim bojama.

#8 Nerđajući čelik – za profesionalne kuhinje

Ovaj način oblaganja zidova kuhinje se relativno retko postavlja, ali se može kombinovati sa drugim zidnim oblogama i ima svoje prednosti. Otporan je na toplotu, lako se čisti i može izgledati veoma moderno, a istovremeno je i materijal koji je higijenski preporučljiv. Ako volite moderan izgled, koji je ipak nešto drugačiji od ostalih, onda vredi razmisliti o nerđajućem čeliku kao materijalu za zidne obloge.

Šta još treba uzeti u obzir prilikom izbora kuhinjskih zidnih obloga?

Na kraju, vaš životni stil igra jednu od najvažnijih, ako ne i najvažniju ulogu u izboru zidnih obloga za kuhinju u vašem stanu ili kući. Bez obzira da li se odlučite za klasične keramičke pločice, prirodni kamen, tapete, staklo ili nerđajući čelik – materijal, dizajn i boja moraju da budu u skladu sa celokupnim dizajnom kuhinje, pa i vašeg celog doma.

S obzirom na to da je kuhinja prostorija u kojoj se kuva i priprema hrana, i u kojoj se stvara para a masnoća pršti na sve strane, izabrani materijal za zidne obloge treba pre svega da bude otporan na toplotu, vlagu i da se lako održava.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo