28.9 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Radni kutak u domu – Jednostavni saveti za dobru organizaciju

Trend „rada od kuće“ beleži nagli rast prethodnih godina, a vrhunac je dostigao pojavom pandemije izazvane korona virusom. Većina kompanija čiji radni zadaci mogu da se obavljaju van kancelarija firme, preselila je svoje zaposlene da posao rade u svojim domovima. Nekima se ideja o ostanku kod kuće nije svidela, ali pravila su morala da se poštuju, a zaposlenima je jedino preostalo da se prilagode novonastaloj situaciji. Ovakav način rada nosi sa sobom mnogobrojne poteškoće, a posebno je izazovan za osobe koje imaju problem sa koncentracijom i adekvatnim raspoređivanjem vremena. Kako biste lakše prevazišli potencijalne probleme i posao od kuće pretvorili u prednost, podelićemo nekoliko korisnih saveta u narednim redovima.

Odredite radno vreme

Najčešći izazov novog oblika rada predstavlja pravilna raspodela vremena i njegovo efektivno trošenje. Iako vam možda fiksno radno vreme nije nametnuto od strane nadređenih, pokušajte da ga kreirate sami. Ostavite dovoljno vremena za jutarnju rutinu i ispijanje kafe, a potom odredite kada počinje vaš radni dan, i trudite se da satnicu svakodnevno poštujete. Možda vaša nova kancelarija ne zahteva poslovni autfit, ali probajte da obučete nešto formalnije od pidžame. Kao što ste u firmi imali pauzu za kafu i ručak, priuštite sebi predah i u novim radnim okolnostima. Trudite se da ne budete dostupni ostalim ukućanima, jer vi ste ipak na radnom mestu i morate maksimalno biti fokusirani na obavljanje poslovnih zadataka.

Pronađite prostor za rad

Prva stavka kada je reč o uređenju prostora za rad jeste pronalazak savršenog mesta koje će vam obezbediti mir i tišinu. Idealno bi bilo da vaša nova kancelarija služi samo tome, te da bude odvojena od dečijih prostorija, ili prostorija koje služe za zabavu. Za početak, nabavite najosnovnije stvari, kao što su radni sto, računar i stolica, a detaljima se možete pozabaviti kasnije. Unesite dozu formalnosti u radni kutak i potrudite se da on imitira tradicionalnu kancelariju.

Opremite vašu kućnu kancelariju

Pored udobne stolice i dovoljno prostranog radnog stola, biće vam potreban računar koji odgovara vašem poslu, kao i njegovi prateći elementi. Zbog svoje brzine i trajnosti, danas su najpopularniji laserski štampači,  pa pronađite onaj koji ne zauzima previše prostora, a zadovoljava sve vaše potrebe. Pobrinite se da vam odgovarajući toneri za štampače uvek budu na zalihama, kako ne biste morali da remetite raspored i tokom radnog vremena odlazite u nabavku.  Fascikle za odlaganje dokumenata i sitan kancelarijski materijal biće dovoljni da neometano obavljate posao.

Ozelenite radni kutak

Budući da ćete provoditi mnogo vremena u novom radnom prostoru, važno je da se osećate prijatno i ispunjeno. Potrudite se da radni sto postavite na mesto koje ima dovoljnu količinu prirodne svetlosti, jer ona garantuje bolju koncentraciju i čini da se osećate odmornije. Sobne biljke mogu doprineti celokupnoj atmosferi i podstaći motivaciju. Odaberite one koje nisu zahtevne i lako se održavaju. Ukoliko ipak niste tip osobe koja želi da vodi brigu o biljkama, uvek postoji alternativa – veštačke biljke mogu biti odgovarajuća zamena.

Napravite kancelarijsku atmosferu

Pravilnom organizacijom radnog stola i dodavanjem korisnih elemenata, približićete radni kutak originalnoj kancelariji. Taj efekat možete postići tako što ćete na vidno mesto okačiti kalendar, diplome i priznanja koji su vam značajni. Tabla sa porukama je korisno sredstvo i večiti podsetnik, a lične stvari najmanje budu u fokusu. Odaberite nešto što vam je posebno drago i to zadržite u radnom okruženju. Svakodnevno čišćenje stola i vraćanje stvari na svoje mesto, ulepšaće svako jutro i početak novih radnih avantura.

Kao što smo već napomenuli, posao od kuće može imati mnogo izazova, ali ukoliko budete primenili ove korisne savete, fokusiranost na rad i dobri rezultati neće izostati. Sigurni smo da ćete brzo usvojiti nove navike i sa zadovoljstvom raditi u zdravom i prijatnom okruženju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo