-5 C
Novi Sad
utorak, 7 februara, 2023

Kako opremiti studio za fotografisanje?

U eri digitalnih tehnologija, fotografija je, uz video-formate, ne samo sredstvo za prikupljanje lajkova već i nešto na čemu se temelje mnogi biznisi. Ukoliko ste profesionalni fotograf, sigurno znate da je studijska fotografija, zahvaljujući moći manipulacije koju ima, jedan od najpopularnijih žanrova. Stvaranje scene, kontrolisanje faktora koji utiču na nju i određivanje položaja predmeta fotografije samo su neki od izazova koji se nalaze pred osobom iza objektiva. Kako biste se ovim poslom bavili na profesionalan način, potreban vam je studio za fotografisanje. U te svrhe možete opremiti jedan deo doma, iznajmiti opremljen prostor ili investirati u kupovinu stana koji će služiti isključivo u te svrhe.

Fotografija kao unosan biznis današnjice

Potražnja za kvalitetnim fotografima je velika i, bez obzira na ekonomsku situaciju, tako će biti i u bližoj budućnosti. Od fotografisanja na terenu u koje spadaju slikanje venčanja, rođendana, krštenja i tematsko fotografisanje dece, kao i od studijske fotografije (slikanja predmeta, modna fotografija) može se dobro zaraditi ukoliko ste posvećeni svom poslu i obavljate ga na profesionalan način. Dok je u prvom slučaju dovoljno da registrujete firmu kako biste legalizovali svoj biznis, u drugom slučaju je vam je potreban određeni prostor u kome ćete raditi.

Rentiranje ili kupovina prostora za fotografisanje

Ulaganja u sopstveni biznis zavise od cilja koji želite da postignete. Ukoliko ste radili za neku firmu ili iznajmljivali već opremljene prostore, možete se usuditi da kupite stan koji će služiti kao studio za fotografisanje. Procenjuje se da taj prostor ne sme biti manji od 25 kvadrata bez kupatila. Na tržištu nekretnina u Beogradu sve više stanova se oglašava kao poslovni prostor. Ukoliko vam je za studijsku fotografiju potreban takav stan, pretražite na Guglu pojam „prodaja stanova Beograd” i podesite filter za poslovni prostor. Sa druge strane, ukoliko želite neki salonski stan u skladu sa vašim umetničkim sklonostima, pretražite oglase stare gradnje.

Dobro razmislite da li vam se više isplati da iznajmljujete stan i plaćate mesečni zakup ili kupite stan koji ćete koristiti za fotografisanje. Drugi slučaj predstavlja ulaganje u budućnost, jer kada jednog dana budete prestali da se bavite ovim poslom možete stan preurediti za život, iznajmiti nekome ili ga u krajnjem slučaju prodati.

Kako treba da izgleda studio za fotografisanje?

Osnovna stvar kod foto-studija je osvetljenje. U bilo koje doba dana i noći potrebna je stroga kontrola svetlosnih uslova. Prirodno osvetljenje uvek može biti plus, ali studijsko svetlo je ključno za rad. Treba voditi računa i o temperaturi koja treba da bude optimalna kako za opremu tako i za modele. Zato su klima uređaji obavezni u studijima za fotografisanje. I još jedna stvar koji ne smemo da zaboravimo je zvučna izolacija, naročito ako kreirate video-zapise.

Izvor: Pixabay.com/Carlos Alcazar

Kada se bavite fotografisanjem podjednako je teško naći najbolje lokacije za fotografisanje mladenaca i opremiti prostor za studijsku fotografiju.

Šta je potrebno od opreme za foto-studio?

Dobro opremljen foto-studio mora da ima nekoliko pozadina za fotografisanje. Nisu uvek najbolje rešenje skupe pozadine, nekad je bolja najjednostavnija opcija. Važno je da budu ujednačene boje i neupadljive teksture. Pozadina može da bude izrađena od običnog papira u velikim rolama kako se ne bi videle senke. Kako budete napredovali u poslu i više zarađivali, možete uložiti novac u pozadine od pamuka, platna ili vinila. Kako bi se pozadina prikazala onako kako vi želite, biće vam potreban i držač.

Rasveta je najskuplji deo opreme za foto-studio. Postoje dve vrste svetla: konstantno i impulsivno. Prvo je jeftinije, ali stvara mnogo topline u studiju. Sa drugom vrstom osvetljenja fotografija dobija na kvalitetu i imate mnogo veći manevarski prostor. Zato je i dosta skuplja. Dobro je da imate metalne držače na koje ćete moći da prikačite rasvetu ili foto-aparat na bočne zidove ili na plafon.

Izvor: unsplash.com/Randy Fath

Pored pozadina i rasvete, potrebni su vam još suncobrani (kišobrani) i softboks. Većina profesionalnih fotografa istovremeno radi s kišobranima i softboksom kako bi postigli najbolji rezultat. Međutim, ukoliko nemate velika početna ulaganja, sasvim dovoljni će vam biti suncobrani.

Studio za fotografisanje mora biti opremljen kostimima. Perike, naočare, šeširi,samo su neki od rekvizita koji će vam biti potrebni da   „oživite” fotografije. Ukoliko želite da pravite određene scene, biće vam potreban i stilski nameštaj.

Kada znate šta vam je sve potrebno za foto-studio, sračunajte celokupne troškove i vidite da li vam se isplati da preuredite u te svrhe jedan deo svog životnog prostora, da iznajmite ili kupite stan. U svakom slučaju osnovni preduslov je da posedujete talenat i imate odgovarajuću opremu.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo