13.4 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Kako izabrati inverter klimu?

Klimatske promene su donele češće ekstremne temperature, toplija leta i hladnije zime. Uz to, danas se prosto brišu razlike među godišnjim dobima pa se u Srbiji često prostori greju sve do maja, a već u junu se moraju rashlađivati zbog visokih temperatura. 

Ovakva situacija je dugoročno neodrživa pa su smišljeni sistemi grejanja i hlađenja koji kompaktnim dizajnom donose odličan učinak, dizajnirane su klime, tj. klima uređaji koji obezbeđuju prijatan boravak u prostoru.

Tokom vremena se klasične jedinice za grejanje i hlađenje menjaju, dobijaju drugačije performanse i poboljšavaju svoj rad. Jedna od takvih inovacija dolazi od inverter kompresora koji donosi odličan radni učinak, uz uštedu električne energije, ali i druge koristi.

Zbog čega postoji mišljenje da su najbolje inverter klime?

Precizan termostat i pametan sistem hlađenja je glavni razlog zašto svi tvrde da su najbolje inverter klime.

Umesto standardnog kompresora koji tokom čitavog rada radi na maksimumu, iverterski kompresor to radi nešto drugačije.

Naime, ako želite da ugrejete ili rashladite prostoriju, inverter klima će detektovati temperaturu u prostoru i onda u odnosu na željenu temperaturu pokrenuti jedan od 5 stepena jačine kompresora.

On uvek započinje minimalnom snagom da bi kroz 3-5 minuta dostigao maksimalnu jačinu, ali što je bliže zadatoj temperaturi tako i njegova snaga opada pa se troši neuporedivo manje električne energije nego kod klasičnih klima.

Kod grejanja su klime osetljivije pa će za veću razliku u temperaturi kompresor pokrenutu najvećom jačinom, a kasnije izduvavati manje topao vazduh kako temperatura bude blizu onoj koja je definisana.

Ogromni benefiti su i u situaciji kada su klime podešene da održavaju temperaturu jer će sa malo snage raditi svoj posao.

Koje su prednosti inverter klima?

Prva velika prednost je u nižim računima za grejanje i hlađenje koji su u proseku niži od 20 do 60%. Potrošnja zavisi od načina korišćenja, ali i vrste klime jer najbolje inverter klime imaju A+++ energetsku klasu i troše najmanje pa i o tome treba voditi računa pri izboru klima.

Inverterski uređaji mogu da rade i kod vrlo niskih spoljnih temperatura koje su i do -15, ali i tu je važno proveriti opseg rada i kupiti uređaj koji odgovara potrebama prostora.

U prostoru dolazi do manjeg kolebanja temperature i nema slučajeva da klima radi u dva moda – izduvava vruć ili hladan vazduh ili ne radi uopšte. 

Ona sama koriguje i snagu kompresora i temperaturu izlaznog vazduha pa je u prostoru jednaka temperatura što takođe donosi manje troškove za grejanje i hlađenje.

Treba naglasiti i to da svaka jedinica ima veliku snagu pa čak i najmanji modeli imaju mogućnost rada u prostorima koje imaju veliku kvadraturu.

Koji modeli postoje na tržištu?

Najmanji klima uređaji imaju opseg rada 1-2 kW i sa tom snagom greju ili hlade prostor do 20 m2.

Inverter klima od 5 kW snage služi za rad u prostorima koji imaju između 45 do 50 m2.

Najjače inverter klime imaju snagu od 8 do 10 kW i prikladne su za prostor od 90 do 100 m2.

To u teoriji znači da se sa najboljom inverter klimom može grejati jedan ceo dom ili njegov etaž. Ipak, situacija je drugačija i zavisi od mnogo čega.

Da bi klima imala pravilan pregled temperature u prostoru ređe se postavlja u hodnik i naročito ne u prostoru gde je rastojanje između zidova 1 do 2 m jer se vazduh odbija od zidove i klimi daje signal toplote ili hladnoće koja realno nije u drugim delovima prostora.

Klime mnogo bolje rade kada se pozicioniraju na odgovarajućim mestima jer će vazduh cirkulisati kroz prostor i samim tim će svuda biti mnogo prijatnije nego inače.

Najbolje je pitati stručne prodavce inverter klima koji će da daju pravu preporuku na osnovu mesta montaže i površine prostora.  Nekada je bolje postaviti jači model da bi imao dobar učinak pa je važno dosta toga uzeti u obzir pri odluci o tome koja je najbolja inverter klima u vašem slučaju i za vaše potrebe.

Energetski efikasna domaćinstva nemaju samo energetski efikasnu izolaciju, već i ekonomičan sistem grejanja i hlađenja.

Klime su se pokazale kao praktičan i efikasan način za ovaj zadatak, a naročito od kada imaju i mnogo manju potrošnju električne energije. Zato, ako nemate klima uređaj ili imate neefikasan sistem grejanja, inverter klime su pravi odgovor na vaše dileme.

Isplate se kroz niže troškove za zagrevanje i hlađenje prosotra, a rade na struju pa je i komfor upotrebe veliki i učinak momentalan. Uštedite vreme, novac i podignite komfor življenja uz pomoć uređaja koji vam to omogućavaju, inverter klime svakako vam tako nešto omogućavaju.

Izvor fotografije: Shutterstock

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo