6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Hlorofitum – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Hlorofitumzeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka za uzgoj. Ove izdržljive biljke će preživeti manje nego savršene uslove, a zapanjujuće su kada možete da imitirate njihovo prirodno tropsko okruženje.

Ove biljke imaju vitke, nežno zakrivljene listove koji se u proseku mogu protezati od oko 30 do 45 cm. Listovi mogu biti zeleni ili prugasti zeleno-beli. Zrele biljke redovno puštaju dugačke stabljike koje nose male cvetove u obliku zvezda. Jednom kada cveće otpadne, na njihovom mestu se formiraju sitne biljčice koje na kraju puštaju sopstveno korenje.

Hlorofitum se obično može saditi u bilo kom trenutku sve dok nije izložen mrazu. Ima umerenu stopu rasta.

NazivHlorofitum, zeleni ljiljan
Latinski nazivChlorophytum comosum
Vrsta biljkeZeljasta, višegodišnja
Veličina30 do 60 cm visoka i široka
SvetlostDelimična senka
Tip zemljištaIlovasto, dobro drenirano
PH zemljištaNeutralan
Vreme cvetanjaStalno
Boja cvetaBela
PorekloAfrika
Hlorofitum – karakteristike

Hlorofitum nega

Ako se pitate kako negovati hlorofitum, ova biljka se često uzgaja u saksijama kao viseća biljka zbog kaskadne prirode njegovog lišća i dugih stabljika sa biljkama. Takođe izgleda sjajno kada se uzgaja na stubovima. Ako stavite njihovu saksiju na nešto, ali je ne okačite, uverite se da se dugački listovi neće zgnječiti i da dugačke stabljike sadnica ne postanu toliko teške da se povuku preko saksije.

U toplim klimatskim uslovima, hlorofitum zeleni se dobro snalazi na otvorenom i kao biljke koje pokrivaju tlo.

Redovno zalivanje je obično deo brige o hlorofitumima koji oduzima najviše vremena. Tokom vegetacije (od proleća do jeseni) takođe planirajte redovno đubrenje. I presadite biljku po potrebi kada joj koreni prerastu saksiju.

Hlorofitum svetlost

Na otvorenom, zeleni ljiljan preferira da raste u laganoj senci. Biljke mogu tolerisati jaku senku, ali njihov rast neće biti tako snažan. Direktna sunčeva svetlost može spržiti lišće. U zatvorenom prostoru, svetao prozor koji daje indirektno sunce je idealan. Generalno govoreći hlorofitum zeleni spada u sobno cveće koje voli tamu i dobro je podnosi.

Kako negovati hlorofitum – video tutorijal (youtube.com)

Hlorofitum zemljište

Zeleni ljiljan može rasti u različitim tipovima tla, ali voli rastresito, ilovasto tlo sa oštrom drenažom. On preferira prilično neutralan pH zemljišta, ali može tolerisati blago kiselo do blago alkalno zemljište. Visok nivo soli u zemljištu može uzrokovati da vrhovi listova postanu smeđi.

Hlorofitum zalivanje

Hlorofitum voli blago vlažno, ali ne mokro tlo. Prekomerno zalivanje može izazvati trulež korena i na kraju ubiti biljku. Ove biljke su osetljive na fluor i hlor u vodi, što može učiniti da vrhovi listova postanu smeđi. Dakle, ako je moguće, koristite kišnicu ili destilovanu vodu za kontejnerske biljke.

Hlorofitum spada u sobno cveće koje voli tamu (shutterstock.com)

Temperatura i vlažnost

Topli, vlažni uslovi su idealni za hlorofitum. Ne vole temperature ispod 10 stepeni Celzijusa. To znači da ih treba zaštititi od promaje i otvora za klimatizaciju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Štaviše, vrhovi listova mogu poprimiti smeđu nijansu ako je vlažnost preniska. Redovno zamagljivanje biljke može pomoći da se održi odgovarajuća vlažnost.

Hlorofitum đubrenje

Zeleni ljiljan preferira umerenu količinu đubrenja. Previše đubriva može da izazove smeđe vrhove listova, ali premalo đubriva će dovesti do slabog rasta. Koristite višenamensko granulirano đubrivo ili đubrivo rastvorljivo u vodi tokom sezone rasta prema uputstvima na etiketi. Podesite količinu ako je potrebno u zavisnosti od rasta vaše biljke.

Hlorofitum rvste

Hlorofitum vrste uključuju:

  • Chlorophytum comosum ‘Variegatum’: Ova sorta ima rubove listova krem ​​ili bele boje sa tamnozelenom prugom po sredini. Njegove dugačke stabljike su zelene.
  • Chlorophytum comosum ‘Vittatum’: Listovi ove biljke imaju centralnu belu prugu okruženu srednjim zelenim ivicama. Njegove dugačke stabljike su bele.
  • Chlorophytum comosum ‘Bonnie’: Ova sorta je kompaktnija od biljke glavne vrste i ima labavo uvijene listove sa zelenim ivicama i kremastom središnjom prugom. Proizvodi žute cvetove.
Bujni hlorofitum predivna je dekoracija svakog doma (shutterstock.com)

Hlorofitum razmnožavanje

Hlorofitum se izuzetno lako razmnožava. Jednostavno ostavite male sadnice na stabljici dok ne razviju korenje dugačko najmanje 2 do 5 cm. Zatim im pažljivo odrežite stabljiku, zadržavajući korenje netaknuto. Posadite ih u posudu sa dobrom drenažom i uverite se da zemlja ostane vlažna (ali ne mokra) dok se ne učvrste. Alternativno, zrele biljke se mogu iskopati i podeliti. Nežno razdvojite korensku kuglu na delove, držeći što je moguće više korena netaknutim. Zatim ponovo zasadite delove.

Sadnja i presađivanje hlorofituma

Uzgajajte zeleni ljiljan u saksijama koje su nešto veće od njihovih korenskih kuglica. Uverite se da saksije imaju dovoljno rupa za drenažu i koristite mešavinu zemljišta za saksije. Hlorofitumima je obično potrebno presađivanje svake dve do tri godine. Znaćete da je vreme kada vidite korenje koje viri iz drenažnih rupa i iznad linije tla. Najbolje vreme za presađivanje je proleće. Nežno izvadite biljku iz stare posude i postavite je na istu dubinu u nešto veću posudu. Zatim napunite okolo svežom mešavinom zemlje za saksije.

Uobičajene štetočine/bolesti

Hlorofitumi su generalno zdravi, ali nekoliko uobičajenih biljnih štetočina, uključujući lisne vaši, bele mušice i paukove grinje, mogu da utiču na njih. Oslabljeno lišće je uobičajen znak zaraze. Prirodan i efikasan način za borbu protiv nekih infestacija je jednostavno ispiranje biljke vodom. Insekticid se može koristiti za ozbiljnije infestacije.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo