6.1 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

6 trikova da vaše male kupatilo izgleda veće

Stanovi u našim zgradama najčešće ne mogu da se pohave ogromnim kvadraturama. Naravno, postoji uvek određen broj stanova koji ima dosta prostorija, čije prostorije su velike, prozračne, ali su oni u manjini. Više je garsonjera, stanova sa jednom do dve spavaće sobe, a da bi se dobilo što više prostora u samim prostorijama poput dnevne ili spavaće, oduzima se od (logično ili ne) kupatila i terase. Nekako je najlakše oduzeti koji kvadrat kada su terasa i kupatilo u pitanju, nego bilo koja druga prostorija.

Poseban problem je kada su kupatila toliko mala da čak ne može u njih da stane ni veš mašina, kada nemaju prozor, pa su uskraćeni za prirodnu ventilaciju i svetlost koja prostor čini vizuelno većim i lepšim. Pre nego se bacimo na otkrivanje trikova i saveta kako da malo kupatilo izgleda veće, evo jednog koji će vam biti dobar. Ukoliko veš mašina ili mašina za sušenje veša ne mogu da vam stanu u kupatilo, za to možete iskoristiti ostavu, špajz, ako ih imate. Naravno, poslednja opcija uvek je kuhinja za njihovo smeštanje, zbog jednostavne ugradnje dovoda i odvoda vode. 

Enterijer kupatila, posebno kada je ono malo, veoma izazovno izvesti i uraditi, zato se uvek traži savet više kako da se to postigne. Krećemo od onog glavnog, da li je bolje da se ugradi tuš kabina ili kada, a onda nastavljamo sa drugim trikovima koji će vam doneti rezultate kakve želite.

Malo kupatilo: tuš kabina ili kada?

Ovde se odgovor već sam nameće, zar ne? Tuš kabina je najbolje rešenje kada je kupatilo malo, jer može da se prilagodi dimenzijama kupatila, a da bude u potpunosti funkcionalna. S druge strane, male kade skoro da nemaju nikakvu funkciju, pa vam sigurno neće dozvoliti da uživate u toplim kupkama sasvim opušteni. 

Tuš kabina je prilagodljiva obliku kupatila, mogu biti četvrtaste, pravougaonaste, polukružne, baš onako kako vam prostor kupatila to i dozvoljava, tako da bude funkcionalna, praktična, te da ne smeta ni u jednom trenutku. Prilikom odabira nekog modela, ako se odlučujete za staklene pregrade i vrata kabine, uvek birajte one sa potpuno prozirnim, providnim staklima, bez zamagljenih folija, nekih šara, jer one mogu vizuelno da utiču na smanjenje prostora. 

Još jedna dobra strana kada se odlučite za tuš kabinu jeste ta da zid na njoj možete iskoristiti za postavljanje polica, ugradnih polica u zidu, gde ćete ostavljati svu kozmetiku, što će vam dodatno koristiti kod štednje prostora za skladištenje i odlaganje svega onoga što se inače u kupatilu nalazi. 

Pločice svetlih boja i manjih dimenzija

Često se, posebno u poslednjih nekoliko godina, može primetiti kako se u kupatilima nalaze pločice veoma velikih dimenzija. Razlog je često brzina u radu, jer se manje vremena potroši u njihovo uklapanje i postavljanje, pa taj veći deo posla bude brzo završen. Međutim, mala kupatila ipak „vole“ manje dimenzije pločica, recimo 25×50, jer one svojim uklapanjem na zidu čine prostor većim. Sama količina pločica, koja je na taj način uvećana, čini da prostor izgleda šire i duže.

Pored dimenzije, veoma je važno da odaberete i svetlije boje za svoje malo kupatilo. Trendovi su takvi da se često postavlja keramika u crnoj boji, sa mermernim dezenom, tamno siva keramika, što su savršeni dezeni, ali za veće kvadrature. Manja kupatila bolje, urednije i veće izgledaju kada su pločice svetle, bele, bež, svetlo plave, roze, i to sa odsjajem. U manje prostorije uvek stavljajte keramiku sa odsjajem, kako bi ostavila utisak širine i većeg prostora. 

Ukoliko želite pločice da koristite za dekor svog kupatila, možete to uraditi postavljanjem mozaika na nekom zidu, na jednom bočnom zidu ili delu gde se nalazi tuš kabina. Pored toga, možete jedan ili dva zida prekriti dvema različitim pločicama, tj. različitih boja i paterna. U oba slučaja bitno je da vodite računa o tome da kontrasti ne budu suviše izraženi, već „laganiji“.

Koristite velika ogledala

Jedan od već veoma poznatih trikova u uređenju manjih prostorija jeste korišćenje velikih ogledala. Što veće ogledalo, to je utisak izraženiji da je prostorija veća nego što to u stvari jeste. Izbegavajte tamne ramove oko ogledala, ako želite neki ram onda neka bude bele ili svetle boje. Najbolja opcija jeste ogledalom prekriti zid gde se nalazi lavabo, ali to ne mora biti jedino mesto za njega, iako je najočekivanije. Možete slobodno dodati još neko ogledalo, na zidu suprotnom od lavaboa, na zidu koji je naspram tuš kabine ili kade… Budite u tom smislu kreativni, a ogledalo će već samo uraditi posao kojem je namenjeno. 

Pažljivo osmišljavanje rasvete

Veoma je važno da pre nego što se rasveta postavi i uvede u kupatilo bude pažljivo osmišljena. S jedne strane, može da učini da kupatilo izgleda opuštenije, prijatnije, veće, ali može da bude i sasvim obratno, da ga napravi tamnijim i skučenijim.

Sigurno je to da ne treba ostati samo na centralnom osvetljenju, na sredini plafona. Uvedite usmereno osvetljenje kod ogledala iza umivaonika, dodajte osvetljenje iza ogledala, iza polica, a dobra je i opcija spot rasvete, koja se postavlja u blizini tuš kabine, kade, što daje onu željenu, spa atmosferu jednom kupatilu.

Malo kupatilo – manje sanitarije

Prilikom biranja i kupovine sanitarije vodite računa o dimenzijama. Skoro svako kupatilo će moći da se iskoristi i za veće dimenzije, ali će vam tako ostati manje mesta u samom prostoru, pa birajte nešto manje dimenzije sanitarije. Saveti i trikovi koji vam ovde dodatno mogu poslužiti jeste da kupujete lavaboe sa fioakam ili zatvorenim policama ispod i sa strane, kako biste iskoristili taj prostor za odlaganje, jer u suprotnom ostaje sasvim neiskorišćen. Skriveni vodokotlići su takođe odlični, jer vizuelno ne zauzimaju prostor, a iznad njih možete napraviti police i tako iskoristiti vertikalni prostor kojeg imate na pretek. 

Kako birati kupatilski nameštaj za manje kupatilo?

Možda vam se u početku učini da nemate mesta za kupatilski nameštaj, ali uvek može da se nešto učini i da se iskombinuje u prostoru. Na prvom mestu, birajte svetliji nameštaj ili nameštaj u prirodnim bojama. Najbolja opcija jeste da se izradi nameštaj po meri, tako da se koriste potencijali samog, već malog prostora. Tako možete napraviti maske za ugradnju veš mašine, bojlera, a ujedno dobiti i dodatni prostor za odlaganje, što će vam pomoći i oko odlaganja, ali i oko uvek urednog izgleda kupatila u svakom trenutku.

Izvor fotografije: pexels.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo