Sve više ljudi se odlučuje na kupovinu stana

251

Već nekoliko godina u nazad zabeležen je trend rasta kupovine nekretnina. Najviše nekretnina se proda u Beogradu, gde je tokom 2019.godine zabeležena prodaja nešto preko 100.000 stanova i kuća. Oko 30% ukupne prodaje je u Beogradu, oko 36% u Novom Sadu, a ostatak je u ostalim delovima Srbije. Takođe, porasla je kupovina stanova u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, a prisutan je i trend rasta cena uprkos pandemiji. 

Manji gradovi zbog svog jednostavnijeg života takođe postaju primamljivi kupcima, pa se tako u kategoriji prodaja stanova Pančevo mogu naći stanovi u centru grada u novogradnji za 1200evra po kvadratu. Pančevo zbog svoje blizine Beogradu i Novom Sadu, pruža spoj života u malom mestu, ali blizu gradske vreve. S druge strane, najjeftinija nekretnina je prodata u Majdanpeku za 200evra po kvadratu.

Najtraženiji stanovi su u Beogradu

Beograd nudi veliki broj stanova i za prodaju i za izdavanje. Mnogi se nakon dugo godina iznajmljivanja stana, odlučuju za kupvinu. Dešava se da često cena iznajmljivanja bude jednaka rati kredita. Takođe, dosta studenata pristiže u glavni grad svakog septembra, pa je primećeno da se dosta roditelja odlučuje na kupovinu nekretnine za svoju decu, najčešće na periferiji Beograda, gde se cene kreću oko 1000evra po kvadratu. 

Najviše su cene u centru grada, gde je kvadrat oko 3000evra. Novi Beograd je najtraženiji, kako za poslovne ljude, tako i za porodice. Takođe, Vračar i Dorćol su uvek atraktivni za kupovinu. Ako se pomerite malo iz centra, najjeftiniji kvadrat je u Rakovici, između 500 i 1400evra. Čukarica je postala interesantna i tražena, naročito Banovo Brdo, koje poseduje odličnu mikrolokaciju. Kao što smo već napomenuli, mnogi se odlučuju za kupovinu van grada, pa tako Pančevo nudi povoljnije cene u novogradnji, a dobru povezanost sa većim gradovima.

Novi Sad kao spoj grada i oaze mira

Novi Sad pruža mnogo, i priliku za posao, i obrazovanje, a i kvalitetne kulturne sadržaje. Upravo zbog tih karakteristika mnogi se odlučuju na kupovinu nekretnine u ovom gradu. Neretko se dešava da se i Beograđani, zasićeni gužvom i užurbanošću, odluče na kupovinu stana u vojvođanskoj prestonici. Cene kvadrata su znatno pristupačnije. Kreću se od 850 do 1700 evra. U Novom sadu su prema nekim istraživanjima najtraženije manji stanovi, pa za oko 40.000evra može se kupiti garsonjera u bilo kom delu grada, a negde je moguće kupiti i jednoiposoban stan. Kao i svuda, lokacija diktira cenu. Najtraženiji delovi grada su Limani, Grbavica, okolina Železničke stanice, Podbara, Betanija. Mnogi se odlučuju za Novi Sad, jer imaju utisak da im je sve dostupnije, nego što je to slučaj u Beogradu. Saobraćajne gužve su podnošljivije, a na mnoga mesta možete stići pešice. Užurbanost ovog grada vas ne melje, pa je za mnogo to upravo faktor odlučivanja, taj spoj grada i mirne sredine.