8.2 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Šta je sve potrebno da imate kada stigne beba?

Svaka buduća mama razmišlja o tome šta je zaista neophodno za bebu, i šta treba nabaviti pre nego što beba stigne. Niko ne želi da kupuje stvari koje će retko koristiti kada beba dođe, ali isto tako, ne bi trebalo da neke neophodne stvari nedostaju nakon povratka kući.

Čak i ako imate predstavu šta treba da kupite, možda niste sigurni da li je to baš sve. Zato, u nastavku sledi spisak stvari koje ne bi trebalo da zaboravite, a samim tim i da se umirite i smanjite anksioznost vezanu za dolazak bebe.

Prva stvar je krevetac ili kolevka

Pre kupovine svih potrebnih stvari za bebu, uključujući i krevetac, najbolje bi bilo da ih nabavite i pripremite unapred, mnogo pre nego što beba stigne kući. Montaža i priprema ovih predmeta mogu potrajati, i nije preporučljivo ostaviti ih za posle, kada beba već stigne kući. 

Iako će vaša beba verovatno provesti mnogo vremena spavajući u rukama, u autosedištu i gotovo bilo gde drugde kad je prvi put donesete kući, najsigurnije mesto za bebin san je na ravnoj površini, kao što je krevetac ili kolevka. Ne morate odmah opremiti savršenu dečiju sobu, ali je važno da imate bezbedan krevetac ili kolevku na raspolaganju.

Posteljina za bebe

Za svaki krevtac je potrebna posteljina za bebe, a ona nije samo tu zbog estetike, nego takođe treba da bude funkcionalna i prilagođena bebi. Kvalitetna posteljina ne samo da doprinosi udobnosti i mirnom snu bebe, već i pomaže u očuvanju higijene i čistoće u krevecu. 

Zato je važno birati posteljinu koja je lako periva i lako se održava. Takođe, obratite pažnju na materijale od kojih je napravljena posteljina kako biste bili sigurni da se bebina koža neće iziritirati. 

Sedište za automobil

Nakon što svaka mama bude puštena iz bolnice, trebaće joj sedište za automobil kako bi bezbedno prevezli bebu kući. Da li posedujete auto-sedište koje je prilagođeno uzrastu vaše bebe i može se pravilno postaviti u položaj okrenut unazad? Preporučljivo je da obavezno proverite i odaberete adekvatno auto-sedište kako biste bili potpuno sigurni da je bezbedno za upotrebu.

Osnovna oprema za svaku bebu

Najbolje bi bilo da pripremite i nabavite osnovne stvari koje će vam biti potrebne tokom prvih nekoliko nedelja nakon dolaska bebe. Možda nećete hteti da odmah kupujete sve, posebno ako ne planirate česte izlaske sa novorođenčetom, ali pre nego što beba stigne, budite sigurni da ste nabavili: 

  • Osnovne zdravstvene potrepštine, uključujući termometar za bebe, špric s gumenom pumpicom i sapun.
  • Portikle i nekoliko ćebadi za bebe.
  • Pelene za novorođenče i vlažne maramice namenjene osetljivoj koži.
  • Imajte jednu do dve flašice i konzervu formule kao rezervu, čisto za svaki slučaj.
  • Kupite odeću za bebe, benkice, čarapice, veš, majice…
  • Ako planirate da dojite, trebaće vam jastučići za grudi, pumpa za grudi i jastuk za dojenje kako biste se osećali udobnije tokom tog procesa.

Podloga za bebe: Važna oprema za udobnost i igru

Ova specijalno dizajnirana podloga za bebe je bitna stavka, jer će ona da bude mekana i sigurna površina za spavanje, igranje i presvlačenje. Ona je obično izrađena od mekanih materijala koji su idelani za bebe.

Jedna od najvažnijih funkcija podloge za bebe je pružanje podrške njihovom telu dok spavaju ili leže na stomaku. Podloga je ravna površina koja nema jastuk, pokrivač ili bilo kakav drugi predmet koji bi mogao da naškodi bebi.

Pored toga, podloga za bebe često dolazi sa šarenim dezenima i igračkama koje mogu stimulisati bebinu pažnju i razvoj, pružajući im dodatnu zabavu dok su budne. Takođe olakšava roditeljima proces presvlačenja, čišćenja i održavanja higijene.

Monitor za bebe

Bebi monitor je koristan uređaj za mnoge mame, naročito kada žele da provere svoju bebu, a da je pri tome ne probude. Osim toga, bebi monitor olakšava i mamama da se odmore dok njihova beba spava, jer neće morati da trče do krevetca svaki put kad se beba začuje.

Ukoliko živite u velikom prostoru, bebi monitor će vam omogućiti da obavljate druge poslove, dok vrlo lako možete da proverite šta vaše dete radi. 

Izvor slike: pexels.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo