1.7 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Majčinstvo i posao – žongliranje koje postaje glatko uz NLP

U savremenom društvu mama koja radi (u kući i van nje) nije retka slika. Želimo sve – zdravu i radosnu decu, ispunjeno i kvalitetno porodično vreme, uspešnu karijeru i profesionalna postignuća. Da li je to ipak realno? Postizanje idealnog balansa između posla i privatnog života trebalo bi da podrazumeva podjednako angažovanje na oba polja. Rezultat – sreća i zadovoljstvo i kod kuće i na radnom mestu.

Međutim, u stvarnosti ne uspevamo svakog dana da ostvarimo taj savršeno osmišljen scenario. Bez obzira da li ste majka koja radi od kuće, u kancelariji, sa skraćenim ili punim radnim vremenom, da li vam je raspored fleksibilan ili rigidan, izvesno je da nekad nešto morate žrtvovati. Činjenica je da ne postoji univerzalan recept za ravnotežu za mame koje rade. No, žongliranje majčinskih, kućnih i poslovnih obaveza postaje mnogo lakše ako naučimo da upravljamo vremenom, postanemo fleksibilniji ili jednostavno potražimo pomoć. 

Ravnoteža se može pronaći kada smo u stanju da definišemo šta je to za nas balans, kako da postavimo granice, budemo realni i ljubazni prema sebi i drugima. Nije uvek savršeno i može biti zahtevno u početku, ali “nesavršena ravnoteža” je moguća. Mnoge mame su najbolje lekcije naučile služeći se metodama neurolingivističkog programiranja. NLP tehnike od svakodnevice jedne majke mogu napraviti čudo. Pročitajte kako! 

Pronađite svoju definiciju ravnoteže

Konstantna ravnomerna ravnoteža verovatno je nerealna, jer će biti trenutaka kada treba preuzeti više odgovornosti na poslu i obrnuto. Primera radi, ako je vaše dete bolesno, sigurno je da ćete biti mama 100%, a posao staviti u drugi plan. Na sličan način, a ko imate rok, možda ćete morati da se žrtvujete da biste završili svoj posao na vreme.

Prva stvar koju morate da uradite jeste da definišete šta za vas znači balans, bez upoređivanja sa drugima. Recimo da radite u velikoj kompaniji ili vodite ozbiljno poslovanje, sa brojnim obavezama. Verovatno nećete moći da pokupite decu iz škole svakog dana ili ćete pak možda propustiti neku od njihovih aktivnosti, ali to ne znači da ste loša mama.

Ako se pronalazite u ovom opisu, onda pronalaženje ravnoteže može biti jednostavno odvajanje od posla kada ste kod kuće. Dakle, bez poziva, tableta, računara, samo izdvojite vreme koje će biti isključivo posvećeno deci i porodici, i eto balansa.

Možda vidite ravnotežu u skraćenom radnom vremenu, tako da idete na posao, rastete profesionalno, ali opet stižete da preuzmete dete iz škole, obavljate sve kućne obaveze i slično?

Suština je da će vaša definicija balansa varirati u zavisnosti od vašeg posla, podrške koju imate, ali i vaših prioriteta. Kako se vaš posao menja i deca rastu, može se menjati i doživljaj ravnoteže. Samo budite iskreni prema sebi i razgovarajte sa svojim partnerom o svojim potrebama i željama.

Postavite granice

Jedna od glavnih i verovatno najvažnijih NLP lekcija koju možete naučiti i primenjivati u svom životu jeste ona koja se tiče postavljanja granica. Bilo da radite od kuće ili u kancelariji, morate postaviti zdrave granice. Kada poštujete svoje granice, i drugi će ih poštovati. Zvuči lako, ali za mnoge mame ovo je najteži zadatak. Međutim, porodični koučing može da pomogne. NLP edukacija u Energy House Niš je prilika da naučite da postavite zdrave granice i pokrenete promenu koja vam je u životu potrebna. 

Ujedno, na obuci možete otkriti da postoje više vrsta granica. Tu su, pre svega, prostorne i vremenske granice. Morate izgraditi efikasne navike kao št su čuvanje prostora za rad, kao i jasno određivanje radnog vremena. Čak i ako radite kod kuće (ili naročito tada!) morate odrediti početak i završetak radnog dana, jer se tako stvara rutina. Ako dozvolite sebi da radite van ovih sati, sigurno ćete upasti u dublje nevolje. Pre nego što to shvatite, posao će vas posedovati 24/7, što je početak problema sa mentalnim zdravljem, ali i brojnih nesuglasica sa partnerom i decom.

Važno je takođe da odredite granice i kada su u pitanju vrednosti koje cenite. Budite jasni i iskreni – da li biste po svaku cenu jurili unapređenje? Ili biste ipak radije izabrali balans između posla i privatnog života, jer cenite kvalitetne odnose sa članovima svoje porodice?

Napravite efikasne rasporede

Za svaku mamu rasporedi su od velike pomoći, naročito ako ima malo fleksibilnosti na poslu kao što je to slučaj sa medicinskim radnicima ili pak nastavnicima.  Moraju da budu rano na poslu i iako mogu da izađu ranije od drugih, dok predaju ili su u hiruruškoj sali – ne mogu da napuste radno mesto.

Kod pravilnog raspoređivanja vremena je ključno izdvojiti “vreme za sebe”, ali ovo zahteva disciplinu i doslednost. Za neke mame ovo funkcioniše noću kada svi spavaju. Kada su sva deca smeštena u svojim krevetima, mnoge mame uživaju u čitanju, gledanju televizije ili jednostavno opuštanju uz šoljicu čaja. Za druge mame to je zakazivanje termina u teretani, kafa sa prijateljicom ili prilika da naprave tretman lica kod kuće.

Pored toga što onemogućavaju da izgubite iz vida ove “sitnice koje život znače”, kalendari i liste obaveza, kao i zajednički porodični rasporedi, pomažu da organizujete sve aktivnosti i ispoštujete rokove i važne događaje.

Brinite o sebi

Većina mama žrtvuje nešto da bi se porodica i posao odvijali glatko. Bilo da spavaju kraće da bi radile ili obavile druge kućne poslove, ili preskaču obroke zbog haotičnog rasporeda – neka žrtva postoji. Baš zbog toga preporučuje se “vežbanje” brige o sebi. Setite se, kada je mama dobro, svi su dobro. Dakle, trudite se da sve svoje obaveze radite iz dobre energije

Ako niste u najboljem fizičkom i psihičkom stanju i vaš porodični život i posao će  trpeti. Bez obzira da li sređujete kosu ili nokte, meditirate, vežbate, izdvojite 10 minuta da popijete šoljicu kafe u tišini, briga o sebi je izuzetno važna.

Ponovite ovu afirmaciju: “Kad brinem o sebi nisam sebična.” Razmislite o tome i na ovaj način, praktikovanje brige o sebi uči vašu decu da vole sebe i pomaže vam da budete najbolja verzija sebe. Kada se osećate dobro, imate više strpljenja i spremniji ste da brinete o drugima, a pritom ste i srećniji.

Budite ljubazni – prema sebi i prema drugima

Svaka majka vodi jedinstven život. Možda čeznete da radite od kuće ili imate skraćeno radno vreme, jer vam život neke druge majke izgleda lakše i bolje. Međutim, velike su šanse da se i ta mama bori sa istim ili bar sličnim problemima kao i vi. Ne vodite iste živote, ali su ciljevi isti – obe pokušavate da budete sjajne mame, da odgojite dobre ljude i pritom odradite sav posao kako treba. Umesto da osuđujete druge, upoznajte ih, velike su šanse da ćete naučiti nešto novo što može da vam bude od pomoći. 

Pronalaženje ravnoteže kod kuće i na poslu znači stalno razmišljanje o tome šta vam treba i želite, i šta zapravo funkcioniše za vašu porodicu. Neke mame imaju poteškoća da zatraže pomoć, dok se druge zaista bore sa izdvajanjem vremena za sebe. Sa čime god da se borite, znajte da niste sami. NLP obuka može da bude vaša prečica do ispunjenog i srećnog života. Naučićete kako da postavite granice, budete ljubazni kako prema drugima, tako i prema sebi i da se ne plašite da potražite pomoć. 

Bez obzira da li imate fleksibilan ili rigidan raspored, naći ćete način da to uspe i vaša deca će vas voleti zbog toga.Odvojite vreme da definišete svoje značenje ravnoteže i stvorite balans za sebe i svoju porodicu. 

Izvor fotografija: pexels.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo