Kako uraditi tretman lica kod kuće?
Kako uraditi tretman lica kod kuće?

Tretman lica je jedna od najviše opuštajućih i najluksuznijih stvari koje možete učiniti za sebe. Usled pandemije koronavirusa mnogi od nas su morali da brinu o sebi i svojim kozmetičkim potrebama sami, jer je u poslednjih godinu dana bilo nemoguće zakazati termin kod omiljenog estetičara za profesionalnu negu lica. Srećom, i dalje možete priuštiti sebi tretman lica istog kvaliteta kakav biste dobili i u salonu.

Ako u svom umu nešto nazovete “tretman lica”, iako ga sprovodite kod kuće, to znači da svom licu treba da podarite nešto više od svakodnevne rutine nege.

Tretman lica možete raditi jednom nedeljno kod kuće. Bez obzira da li imate vremena da ga sprovodite svakodnevno, dubinska nega lica treba da bude poslastica za vašu kožu, a ne rutina. 

Da počnemo…

Za početak napravite opuštajuću atmosferu.

Ako zaista ne možete da odete u SPA centar možete ga stvoriti u vašem domu, tako što ćete napraviti opuštajući ambijent kod kuće. Ovo može izgledati kao mali korak, ali brisanjem što je više moguće stresa, kako biste se opustili, učinićete mnogo za sebe.

Preporučujemo vam kupku od mirišljave soli. Ako niste raspoloženi da uronite u mirisnu kupku celim telom, možete potopiti noge za isti osećaj oslobađanja od stresa. Kupka od mišljavih soli je vrlo zdrava za sve te tačke pritiska u stopalu i veoma je opuštajuća.

Za optimalno opuštanje, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande (ali možete koristiti bilo koje esencijalno ulje koje vam odgovara). Zapalite nekoliko omiljenih sveća i pokrenite opuštajuću listu pesama po svom izboru.

Dobro očistite kožu

Pre nego što učinite bilo šta drugo sa svojim licem, morate dobro da očistite kožu. Ne možete slikati po umazanom platnu. Bilo kakva šminka ili proizvod koji ostane na koži rezultiraće manje efikasnim tretmanom lica. Da biste bili sigurni da je vaša koža što je više moguće čista pre nego što započnete tretman lica, pokušajte dvostruko čišćenje.

Prvo očistite kožu lica, vrata i dekoltea sredstvom za čišćenje na bazi ulja, a drugo čišćenje bi trebalo da bude sa sredstvom za odmašćivanje. Sredstvo za čišćenje na bazi ulja ukloniće šminku, proizvode i sebum, dok će sredstvo za čišćenje na bazi vode očistiti kožu od prljavštine ili znoja, ostavljajući kožu čistu i spremnu za sledeće korake.

Naparite kožu

Ako ste ljubitelj tretmana lica, znate da će većina ovih postupaka uključivati neku vrstu procesa parenja. Parenje lica pomaže u otvaranju pora i omekšavanju gornjeg sloja kože kako bi se naneo piling i kako bi njegovo dejstvo bilo potpuno.

Ako želite da naparite lice kod kuće, vodite računa da ne približavate lice suviše blizu pari, jer to može dovesti do suvoće. Postoje dva načina na koja možete (bezbedno!) pokušati da naparite lice. Možete da držite lice iznad činije sa toplom vodom i pokrijete glavu peškirom da zadržite paru ili namočite peškir u vruću vodu i stavite ga preko lica, vodeći računa da voda nije previše vrela, kako ne biste zadobili opekotine.

Napravite piling da biste posvetlili i ujednačili kožu lica

Bilo koji tretman lica kod kuće (ili uopšte tretman lica, i u salonu) uključuje piling kako bi se uklonile mrtve ćelije kože i otkrila blistava koža. Preporučujemo vam da koristite enzimski ili hemijski piling umesto fizičkog pilinga (piling sa krupnim česticama). Fizički piling ostavlja male mikro pukotine na licu. Mikro pukotine su male sitne ogrebotine, koje se lako mogu iziritirati, inficirati i dovesti do pojave bubuljica.

Vaša koža će vam biti zahvalna (freepik.com)

Eksfolijacija (pilingovanje), međutim, stvara savršeno platno za ostatak nege vašeg lica kod kuće. Piling pomaže u otvaranju pora i izglađivanju teksture kože. Preporučujemo ubrizgavanje hemijskog ili enzimskog pilinga u kožu, fokusirajući se na problematična područja poput vaše T-zone koja može da bude masnija ili ima začepljene pore.

Umasirajte masku za lice

Tretman lica ne bi bio to što jeste bez neke vrste maske za lice. Možete izabrati koju god masku želite da koristite na osnovu potreba vaše kože, ali najbolje bi bilo da potražite masku sa sastojcima za detoksikaciju koji će vam pomoći da očistite pore, jer će vam se pore otvoriti nakon pilinga (recimo maska od gline ili maska sa ugljem).

Da bi vaše iskustvo kod kuće ličilo na spa centar, pokušajte da umasirate masku nekoliko minuta umesto da je samo brzo nanesete. Ako je maska malo gušća, navlažite prste toplom vodom ili ako zaista želite da ugodite sebi, toplim zelenim čajem. Zatim umasirajte masku u kožu. To će uveliko poboljšati izgled vaše blistave kože nakon toga. 

Ostavite masku 15 do 20 minuta. Ako je moguće sedite u kadu ili se istuširajte pod toplim tušem i pustite masku da vam lagano isparava.

Hidrirajte kožu

Jedan od najboljih načina za postizanje blistavog sjaja je dobro navlažena koža sa vrhunskom hidratantnom kremom. Kada uklonite masku, zaključajte hidrataciju sa svojim omiljenim serumom ili hidratantnom kremom. Da biste i dalje imali osećaj da niste kod kuće, nego u spa centru, umešajte nekoliko kapi vašeg seruma u ​​hidratantnu kremu.

Kako biste hidrataciju podigli na viši nivo, pomoću alata za masažu lica, poput valjka od žada, možete ukloniti nadutost lica, između ostalih prednosti kao što su podmlađivanje, promocija kolagena i obnavljanje ćelija. Masaža lica je zapravo veoma zdrava za vaše mišiće lica. To je kao teretana za vašu kožu.

Preskočite istiskanje bubuljica

Naravno, ekstrakcije mogu biti jedan od najzadovoljnijih delova nege lica. Ali ovo je jedan korak koji treba prepustiti profesionalcima. Ne preporučujemo vam da to radite kod kuće. Ako lice nije dovoljno čisto, možete dobiti infekciju i upalne procese na licu. Pokušaj da sami cedite bubuljice i mitisere i na taj način maltretirate svoje lice nikada nije dobra ideja. Slično, preporučujemo da tretmane mikroiglicama prepustite profesionalcima kako bi se sprečili ožiljci i infekcije.