beba spava

Preterano ili nedovoljno zagrejana soba u kojoj boravi i spava vaša beba može imati negativne posledice po njeno zdravlje. Zbog toga je od izuzetne važnosti da prostorija u kojoj beba provodi najviše vremena ima optimalnu temperaturu, odnosno onu koja će joj najviše odgovarati.

U dostupnoj literaturi ćete naići na različite podatke koji govore o temperaturi sobe u kojoj bebe treba da spavaju. Mišljenja stručnjaka nisu usaglašena, pa se tako opseg kreće od 16⁰C do 22⁰C. Ali kako onda odrediti koja je to sobna temperatura najbolja kada vaše novorođenče spava i kako je održavati?

Pored odgovora na ova pitanja otkrivamo vam i kako da obučete bebu za spavanje i tako joj osigurate miran i kvalitetan san. Pročitajte.

Kako odrediti idealnu temperaturu sobe za bebe?

Bez obzira da li zagrevate sobu klasičnim šporetom na drva, centralnim grejanjem ili su vaš izbor moderni klima uredjaji, pobrinite se da temperatura bude upravo ona na kojoj će se vaše dete najprijatnije osećati i najbolje spavati.

Određivanje i održavanje prave sobne temperature u kojoj se nalazi ili spava vaša beba je veoma važno, jer se između ostalog smanjuje rizik od pregrevanja, što se povezuje sa SIDS-om (Sudden infant death syndrome) ili sindromom iznenadne smrti novorođenčeta.

Ipak, čak iako ste pročitali i znate koja temperatura treba da bude u bebinoj sobi, ponekad je zaista teško proceniti da li ona zapravo prija vašoj bebi. Najbolji način da procenite da li temperatura u prostoriji odgovara vašem mališanu jeste da sednete, smirite se i vidite da li temperatura unutar prostorije prija vama.

Veliki broj odraslih ljudi bolje spava u sobi u kojoj je temperatura malo niža nego tokom dana. Ukoliko je sobna temperatura nešto viša ili se pokrijete debljim ćebetom ili jorganom, telo se može više zagrejati i znojiti tokom noći. Stoga, ako je vama neprijatno, zamislite kako se tek oseća vaša beba. Kao opšte pravilo treba uzeti  – ako je temperatura u sobi prijatna za vas, najverovatnije će biti prijatna i za vašu bebu.

Kao što je već bilo reči, većina odraslih ali i beba se oseća prijatno kada spava na temepraturi između 16⁰C i 22⁰C (posebno ako su odgovarajuće odeveni). Osim što ćete održavati sobnu temperaturu na optimalnom nivou, veoma je bitno da i vodite računa o oblačenju i kvalitetu odeće koju nosi vaša beba. Već dok se pripremate za dolazak bebe na svet, birajte prijatne i udobne tkanine poput čistog belog mekanog pamuka.

Kako održavati optimalnu temperaturu u sobi?

Najbolji način da održite odgovarajuću temperaturu u sobi novorođenčeta je da podesite termostat i da povremeno pogledate na termometar koji ste postavili na komodi u blizini dečijeg kreveca. Temperatura prostorije kada je beba budna i kada spava treba da se  razlikuje za par stepeni. Dok dete spava, temperatura sobe treba da je par stepeni niža nego tokom dana.

Imajte na umu i sledeće: ako koristite jedan termostat za kontrolu temperature u celoj kući, mogu se uočiti razlike od prostorije do prostorije za par stepeni. Na to mogu uticati razni faktori. Primera radi, spavaća soba sa više prozora možda neće biti podjednako topla kao ostale prostorije, pogotovo ako je u pitanju starija stolarija. Uzroci različite zagrejanosti prostorija mogu biti i loša izolacija ili nepravilan rad grejnog tela.

Zato bi bilo dobro da u prostoriji u kojoj spava vaš mališan koristite poseban termometar. Na kraju krajeva, možda bi dobro rešenje bilo da vaša beba u prvih par meseci života spava u svom krevecu u prostoriji u kojoj spavate i vi.

Kako obući bebu za spavanje?

Roditelji često greše kada je u pitanju presvlačenje i oblačenje novorođenčeta. Iz straha da se beba ne prehladi često je obuku previše i pritom pokriju punijim ćebencetom. Kao i u slučaju procene da li sobna temperatura prija odraslima i bebi, i kod odevanja treba primeniti isti princip.

Ako vam spavanje u debelim pidžamama pod ćebetom izaziva znojenje i loš san verovatno će se i beba koju ste pretoplo obukli isto osećati. Znaci koji ukazuju na to da je vašem detetu previše toplo su crvenilo u licu, znojenje i teško disanje.

Ako tokom noći temperatura u vašoj kući varira, što je normalna pojava,  proverite da li je vašoj bebi toplo, odnosno hladno. To ćete učini tako što ćete joj lagano dodirnuti potiljak ili trbuh i videti da li je zagrejan ili ne. Verovatno ćete na internetu pronaći i pročitati komentare da treba opipati rukice ili noge, ali to ipak nije pouzdan način da vidite da li vašoj bebi prijatno dok spava.

Na kraju, da zaključimo – vaše tek rođeno dete će se osećati najbolje na temperaturi na kojoj se i vi najprijatnije osećate. Nemojte je preterano oblačiti, već upravo onako kako ste i sami obučeni. Neka to budu prirodni neobojeni materijali. U uslovima koji su prijatni, beba će bolje napredovati a vi ćete biti srećni i mirni.