Liberina - vreće za spavanje - beba spava 2

Sa novom bebom dolazi i mnogo promena, promena pelena. Dozvolite da vas spremimo za dolazak novorodjenčeta sa ovom sjajnom listom potrebnih stvari i ideja, kako biste stvorili udubno i efikasno mesto za presvlačenje koje sadrži pelene, maramice i još mnogo toga. 

Dobra organizacija mesta ili pulta za presvlačenje bebe može vam doneti dosta mira i uštede vremena. Bez obzira da li vam je ovo prva beba ili ste već veterani sa drugim detetom, potrebe ovih malih bića nisu ništa manje zapanjujuće. Određeno mesto u vašem domu na kojem će biti zadovoljene osnovne potrebe vaše bebe zahteva više opreme nego što mislite. Pelene i maramice, kažete? Razmislite još jednom. Donosimo vam listu stvari na koje možda niste ni pomislili, a koje će ove trenutke učiniti lakšim.

Pelene i maramice

Najvažnije stvari na prvo mesto, naravno. Ne možemo dovoljno puta naglasiti – pelene i maramice. Da li ste svesni koji deo budžeta će odlaziti na ovo? Stvari bi mogle da se otmu kontroli. Ne dozvolite da ostanete bez zaliha ovih osnovnih stvari ni sekunde.

Korpa za prljave pelene

Sa prljavim pelenama nema šale. Novorodjenče otprilike isprlja 8 do 12 pelena u toku 24 sata. Biće mnogo „mirisa” i nereda, tako da je najbolje biti dobro spreman. Nabavite neku korpu koja blokira „mirise” da se šire. I još bolje ako ne morate da je otvarate rukama.

Podloga za presvlačenje

Dobra podloga za presvlačenje treba da bude udobna i bezbedna. A poučeni ranijom pričom – od materijala koji se lako čisti. Preko podloge možete dodatno da navučete neku prilagodjenu plahtu.

Kozmetika za bebu i prva pomoć

Kao što ćete videti (ili možda već znate) mesto na kom presvlačite bebu je svojevrsna baza za sve bebeće stvari. Bilo da presvlačite pelene ili odeću, sečete noktiće ili češljate kosu – biće zgodno da sva kozmetika, kao i prva pomoć, budu pri ruci, tako da svi ukućani znaju gde se šta nalazi (namigivanje za tate).

Kremice i losioni

Od umirujućih krema za negu kože do opreme za tretiranje pupka – želećete da vam je sve to pri ruci.

Vreća za spavanje za bebe

Nakon što obavite sve higijenske potrebe i kada dodje vreme za spavanje, sledi umotavanje u vreću za spavanje. Vreće za spavanje za decu vrlo lako postaje deo noćne rutine i jasan je znak bebi da bi sad trebala da spava „malo duže”. Brojni su benefiti vreća za spavanje i zavolećete je i vi i beba.

Korpa za veš

Presvlačenje pelena smo spomenuli, a u korak ga prati i presvlačenje garderobe. Držite čist veš blizu, a korpu za prljav veš još bliže.

Noćno svetlo

Pošto je menjanje pelena usred noći neizbežno kod novorodjenčadi i jaka svetlost može da ih razdraži onako u polu snu, najbolje bi bilo da pripremite neku noćnu lampu, sa taman toliko svetlosti da vidite šta radite. U nadi da ćete se vrlo brzo svi vratiti na spavanje.

Igračke i cucle

Ne vole sve bebe da se presvlače, a mnoge se i otimaju i ritaju, pa čak i plaču. Preporučujemo isprobana i dokazana pomagala. Igračke, cucle i umirujuća muzika mogu značajno da vam pomognu u ovim „varljivim” momentima.

Potreban prostor

Bilo da se odlučite za komodu i podlogu za presvlačenje ili ćete napraviti poseban sto za presvlačenje po vašoj meri, svakako uzmite u obzir prostor za korpe, za police i ladice kako biste sve mogli lako i brzo da dohvatite. I ne zaboravite – pelene i maramice koje smo ranije pominjali – bilo smo ozbiljni. Napravite dovoljno zaliha.

S obzirom na situaciju, mnogo vremena ćete provoditi na ovom mestu u vašem domu, kada stigne beba. Ima potpunog smisla da sve pripremite i organizujete tako da bude udobno i vama i bebi.