24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Kako teče sporazumni razvod braka?

Kada je reč o razvodima braka u našoj zemlji, statistički podaci pokazuju da su oni sve češći. Iako supružnici u bračne vode uplove vođeni da će njihova ljubav, sreća i zajednički život zauvek trajati, podaci pokazuju da u brojnim slučajevima nije tako – svaki četvrti brak u Srbiji se razvede.

Kao najčešći razlozi za razvod braka navode se neslaganja supružnika, preljuba, nasilje u porodici, socijalno-ekonomske brige i brojni drugi. Ni jedan od ovih razloga nije prijatan, kao ni sam proces rastanka. Kako bi kroz njega prošli što bezbolnije, preporuka je da angažujete stručno lice. Advokat za razvod braka će vas upoznati sa procedurama ovog postupka u našoj zemlji, uputiće vas na sve predstojeće korake i njihovo trajanje. Dakle, pomoći će vam da izaberete one opcije i mogućnosti koje su najbolje za vas. 

U nastavku teksta pročitajte osnovne informacije koje treba da znate o sporazumnom razvodu braka: kako se on sklapa, kako vam može pomoći advokat, koliko traje sam postupak razvoda braka, koje su njegove prednosti i kolika je njegova cena. 

Šta je sporazumni razvod braka?

Kada su supružnici istog mišljenja, da je razvod braka jedino i najbolje rešenje za njih, i kada su se dogovorili o svim važnim elementima razvoda braka, kao što su: starateljstvo nad zajedničkim detetom ili decom, model viđanja deteta sa roditeljem sa kojim ne živi, iznos alimentacije odnosno novčane nadoknade za izdržavanje deteta i pitanje deobe zajedničke imovine, sporazumni razvod braka se nameće kao pravi izbor. 

Nakon dogovora supružnika o ovim i drugim važnim temama, sledeći korak jeste pisanje sporazuma o razvodu. Tada na scenu stupa advokat za razvod braka, koji će sastaviti dokument, a supružnici ga predati nadležnom sudu. Predlog o sporazumnom razvodu braka mora biti u pismenoj formi i potpisan od strane oba lica. Za njega je nadležan sud u mestu prebivališta jednog od supružnika ili u poslednjem mestu gde su supružnici imali zajedničko prebivalište.

Koje su prednosti sporazumnog razvoda braka?

U najboljem interesu supružnika, kao i zajedničke dece supružnika, jeste da se brak razvede sporazumno. Potrebno je samo da supružnici budu u mogućnosti za civilizovan dogovor koji će dovesti do sporazumnog razvoda, koji ima brojne prednosti u odnosu na parnične postupke: 

  • to je najbrži i najjednostavniji način da se brak poništi
  • advokat za razvod braka će pomoći supružnicima da sačine sporazum i da se dogovore o svim važnim pitanjima, bez dodatnog uplitanja suda
  • ne narušavaju se dodatno odnosi između supružnika
  • supružnici će izbeći dodatne troškove koje sa sobom nosi dug, parnični postupak

Koliko košta sporazumni razvod braka?

Pored troškova angažovanja advokata za razvod braka, sporazumni razvod braka podrazumeva i trošak plaćanja sudske takse za podnošenje zahteva za razvod. Pored toga, ukoliko su supružnici za vreme trajanja braka stekli neku zajedničku imovinu, imaće i trošak overe imovinskih dokumenata. Međutim, ono što je još jedna prednost ovakvog načina razvoda braka jeste što se na kraju postupka svi troškovi mogu podeliti podjednako, dakle, ne mora ih snositi samo jedan supružnik. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo