2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Kako pravilno presvući bebu i promeniti pelene

Pronela se vest da čekate bebu? Osim čestitki i podrške od bliskih ljudi iz Vašeg okruženja, sigurni smo da će isto to okruženje početi da zbija slatke šale na Vaš račun. Ponajviše o novoj ulozi koju ćete dobiti i pelenama kojima ćete narednih godinu-dve biti okruženi. 

U životima mladih budućih roditelja mnogo je nepoznanica i briga. Jer o bebama skoro da ništa ne znaju. Kako se pravilno hrane, kako se drže, kako se uspavljuju, kako se smiruju kad plaču, kako se presvlače…Naš savet je – samo hrabro i bez panike. Sve su to obaveze i zadaci koje ćete lako savladati sa malo dobre volje, nekoliko praktičnih saveta i mnogo strpljenja.

Kako odabrati kvalitetnu pelenu

Život „u pelenama“ uopšte ne mora da bude ni težak, ni naporan. Ukoliko niste išli u školu za trudnici ili ste vežbali na nekoj bebi iz familije ili komšiluka, daćemo vam korisne i praktične savete kako da odaberete kvalitetne pelene za svoju bebu, a potom i kako da je presvučete.

Na tržištu je veoma mnogo različitih pelena za bebe domaćih i proizvođača iz raznih krajeva sveta. Zato morate pažljivo i odgovorno da birate, jer pelena će od rođenja Vaše bebe, pa naredne dve godine, biti non-stop u kontaktu sa nežnom i osetljivom bebinom kožom. Prvi i vrlo važan savet je da se edukujete i da čitate deklaracije. Pelene se ne biraju po šarenim bojama na pakovanju ili na osnovu agresivnih plaćenih reklama. Važan je sastav i sertifikati koji potvrđuju kvalitet i garantuju bezbednost.

Pelena mora da bude izrađena od najfinije celuloze, bez dodatka losiona, boja, parfema, zato što sve što se „dodaje“ samo šteti bebinoj koži, potencijalno izazivajući alergijske reakcije na koži. Pelena obavezno mora da bude dermatološki testirana. Svi proizvođači su na pakovanjima istakli međunarodno priznate standarde kvaliteta koje poseduju, tako da obavezno obratite pažnju na njihove simbole na pakovanjima.

Od pomoći može da bude i indikator vlažnosti koji imaju neke pelene, pa ćete uvek znati kada je pravo vreme za presvlačenje. Sve više roditelja vodi računa i o svom prirodnom okruženju, pa za sebe i za bebe biraju eco-friendly proizvode. Neke pelene na našem tržištu imaju oznaku eco, što znači da su procesi proizvodnje pelena usklađeni sa principima i standardima zaštite životne sredine. To bi značilo da su takve pelene jednako nežne prema bebama i prema prirodi, što je, priznaćete, veoma važno.

Higijena pelenske regije

Pored toga što odabaerete kvalitetne, bezbedne i testirane pelene, za bebu i njenu osetljivu kožu važna je i redovna i adekvatna higijena pelenske regije. I ovde je manje-više sve jednostavno: prilikom svakog presvlačenja pelensku regiju treba temeljno očistiti, najbolje mlakom vodom kojom ćete natopiti veće tupfere ili pamučnu pelenu. Posebnim tupferom se briše guza, a posebnim genitalna regija.

Ukoliko vam mlaka voda nije pri ruci, možete upotrebiti i vlažne maramice. Kod odabira vlažnih maramica takođe kažemo – oprez! Nemojte kupovati maramice koje lepo mirišu, koje su natopljene kremama i losionima, jer sva ta „hemija“ samo iritira bebinu kožu. Birajte one bez mirisa, na bazi vode, koje ne sadrže alkohol, a preporuka je da budu i biorazgradive.

Nakon što se pelenska regija dobro prosuši, potrebno je na kožu naneti zaštitni sloj kreme. Uloga kreme za pelensku regiju je da bude fizička barijere koja štiti kožu od vlage iz pelene, ali i da usput neguje i hrani bebinu kožu. Ima mnogo različitih krema za ovu namenu na tržištu, naša preporuka su kreme na biljnoj bazi, sa prirodnim biljnim uljima, bez veštačkih boja i parfema. Kratko i jasno – što prirodnije, to bolje, jer prija i bebi i prirodi.

Tehnika presvlačenja pelene

Ako ste kod kuće, najlakše vam je da koristite pult za presvlačenje. Pult se obično fiksira na krevetac ili na komode za bebe, ili pak na nekoj drugoj čvrstoj podlozi koja je dovoljno široka. Podloga za presvlačenje mora da odgovara i bebi i vama. Bebi najpre skinite švedske pelene ukoliko ih nosi, odlepite pelenu sa obe strane. Levom rukom podignite bebine nožice prema gore kako biste čistim delom pelene (onim koji ide do pupka), eventualno obrisali ostatke stolice. Zatim, držeći bebine nožice i dalje podignute prema gore, pažljivo izvucite pelenu, tako da vodite računa da sadržaj iz pelene „ne pobegne“.

Nakon toga sledi malopre opisano čišćenje pelenske regije mlakom vodom ili blagim vlažnim maramicama. Razmotajte čistu pelenu, podvucite je pod bebu, držeći bebine nožice prema gore, a potom fiksirajte pelenu. Vodite računa o tome da ne pritisnete previše bebin stomačić, kako bi mogla nesmetano da diše i da vari hranu. Povedite računa da oko svake bebine butine lepo namestite pelenu (izvučete ivice pelene ka spolja“, kako sadržaj ne bi cureo iz pelene. Nakon pelene za jednokratnu upotrebu, fiksirajte bebi švedske pelene, ukoliko to zahtevaju pedijatar ili ortoped zbog razvoja  bebinih kukova.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo