Mnogi roditelji sa iskustvom se slažu da je u prvoj godini života bebe nosiljka od neprocenjivog značaja. Ne samo da mamama i tatama daje slobodne ruke, već pomaže da se beba brzo umiri u uspava. Sem toga, pozitivan uticaj ima i na zdravlje bebe, pa ukoliko prolazi kroz fazu grčeva, rasta zubića ili prehlade, nosiljka pomaže u ublažavanju simptoma. 

Na šta obratiti pažnju? 

Pre svega, najvažnije je da nosiljka bude udobna vama i vašoj bebi. A da li ćete se odlučiti za maramu (elastičnu, na vezivanje ili sa prstenovima) ili praktične kengure za bebe sa kopčama, to već ostaje na vama.Takođe, važno je da materijal od kog je napravljena nosiljka bude što prirodniji. Bebi će tokom nošenja biti toplije nego inače, pa je zato poželjno da nosiljka propušta vazduh, kako bi se izbeglo prekomerno znojenje. Ukoliko birate kengur za bebe, obratite pažnju da ne bude preveliki i da se visina i težina vaše bebe odlično uklapa sa veličinom nosiljke. I na kraju, bilo bi dobro da kengur za bebe bude što mekši i da može da se lako spakuje, ne zauzimajući puno mesta.

Kengur za bebe kao dobra podrška 

Kao prvi izbor, kada su nosiljke u pitanju, mnogi se odlučuju da to bude kengur za bebe. Kengur za bebe pruža čvršću podlogu za bebina leđa, pa samim tim se čini da je beba sigurnija i bezbednija. Napravljen je tako da pruža i adekvatnu potporu za vrat, pa svoje novorođenče možete bez brige staviti u kengura. Najčešći položaj u početku je nošenje bebe okrenute ka sebi, gde se beba naslonjena na vaše grudi oseća najzaštićenije. U tom položaju nogice su razmaknute i savijene u kolenima, kičma je blago savijena kao u maminom stomaku, pa nema bojazni za eventualnim povredama. Kengur za bebe tokom šetnje bebi pruža dobro poznat osećaj laganih pokreta koje je osećala u maminom stomaku, što je i jedan od razloga brzog smirivanja u nosiljci.

Marama ili kengur za bebe?

Razlika je u dizajnu i kompleksnosti. Marame su napravljene od blago rastegljivog materijala i dolaze u različitim dezenima i bojama. Pri vezivanju marame treba voditi računa da bude dobro pričvršćena i da beba u njoj bude sigurna. Obavezno osigurati da dno marame u koji se beba postavlja bude dovoljno čvrst. Ova nosiljka pruža mogućnost da bebu nosite u nekoliko položaja. S druge strane, kengur za bebe je kompleksnijeg dizajna i strukture, pa često zbog toga izgleda kao stabilnije rešenje. Ima tregere koji se prebacuju preko ramena i dodatno se kače pozadi, na sredini vaše kičme, što pruža ravnomernu raspodelu težine, pa nošenje bebe samim tim bude udobnije. Uloga ovih nosiljki je ista, pa za koju ćete se odlučiti zavisi samo od vas. Preporuka je da probate i jednu i drugu nosiljku, kako bi znali da li vam je udobna. Ovde je još važno napomenuti da nisu svi kenguri ergonomski i da prednost morate dati isključivo takvim modelima. 

Na šta još obratiti pažnju

Osim udobnosti za vas i bebu, pri izboru nosiljke treba biti uveren u njenu sigurnost i da će biti dobra podrška za vašu bebu. Kengur za bebe ili marama treba da su jednostavni za korišćenje, odnosno da vam bude jednostavno i lako da bebu stavite i izvadite iz nosiljke. Takođe, dobro je da kengur za bebe ima mogućnost dodatnog pričvršćivanja. Prednost je i to da li nosiljka može da se pere u mašini, što olakšava održavanje. I za kraj, da li se dezen i boja uklapaju u vaš stil.