23.2 C
Novi Sad
utorak, 30 maja, 2023

Patuljasti šnaucer i deca – izgradnja dobrih odnosa dece i pasa

Patuljasti šnauceri su popularna rasa poznata po svojoj druželjubivoj i razigranoj prirodi, što ih čini odličnim izborom za porodice sa decom. 

Međutim, negovanje harmoničnog odnosa između vašeg patuljastog šnaucera i vaše dece zahteva odgovarajuće smernice i razumevanje. Ovaj vodič će pokriti osnovne teme kao što je podučavanje dece kako da komuniciraju sa svojim novim krznenim prijateljem, uspostavljanje granica i uključivanje dece u brigu o psu.

Naučite decu da se pravilno ophode prema psu

Pre nego što dovedete patuljastog šnaucera u svoju porodicu, od suštinskog je značaja da naučite svoju decu kako da priđu i komuniciraju sa psima. Ove lekcije ne samo da će osigurati bezbednost i vašeg deteta i vašeg novog ljubimca, već će takođe pomoći da se stvori snažna veza između njih.

 • Naučite svoju decu da polako i mirno prilaze psu, izbegavajući nagle pokrete koji bi psa mogli uplašiti.
 • Pokažite svojoj deci kako da nežno maze psa po leđima ili grudima, umesto da dodiruju psu lice ili rep.
 • Podsetite svoju decu da poštuju lični prostor psa i da ih nikada ne uznemiravaju dok jedu ili spavaju.
 • Ohrabrite decu da podrže dobro ponašanje psa, pomoću poslastica i pohvala, kako bi patuljasti šnaucer bio nagrađen za dobro ponašanje i kako bi ojačali vezu sa svojim novim prijateljem.

Patuljasti šnauceri su odlični kućni ljubimci za decu zbog svoje ljubazne, razigrane i lojalne prirode. Njihova veličina i hipoalergena dlaka čine ih pogodnim za život u stanu ili ukoliko vas muče alergije. Uz odgovarajuću socijalizaciju, psi ove rase mogu razviti snažnu vezu sa decom, pružajući im društvo i podučavajući ih vrednim lekcijama o odgovornosti i empatiji. Pošto su inteligentni i žele da udovolje odlični su za obuku, trening i druženje.

Uspostavite granice i uvek nadgledajte dete i psa

Da biste osigurali uspešan odnos između vašeg patuljastog šnaucera i vaše dece, neophodno je uspostaviti jasne granice i obezbediti odgovarajući nadzor, posebno u početnim fazama.

 • Odredite bezbednu zonu za svog psa, kao što je kavez ili određena soba, gde se mogu povući kada im zatreba prostor ili miran trenutak. Naučite svoju decu da poštuju ovo područje i da ne uznemiravaju psa kada su u njihovoj bezbednoj zoni.
 • Nadgledajte interakciju između vaše dece i psa, posebno tokom igre. Uverite se da je igra nežna i kontrolisana i intervenišite ako pas ili dete postanu previše grubi.
 • Postavite pravila i za svoju decu i za svog psa, kao što je zabranjeno skakanje jedno na drugo ili otimanje igračaka jedno od drugog.

Uključite decu u brigu o psu

Uključivanje vaše dece u brigu o vašem novom kućnom ljubimcu može biti odličan način da ih naučite odgovornosti i empatiji, dok istovremeno jačate vezu između njih i njihovog krznenog prijatelja.

 • Dosledno dodelite zadatke koji odgovaraju uzrastu, kao što je punjenje pseće posude za vodu, četkanje psa ili pomoć u hranjenju.
 • Ohrabrite svoju decu da učestvuju u treninzima tako što ćete ih naučiti osnovnim komandama, kao što su sedi, čekaj i dođi, i dozvolite im da vežbaju sa psom pod vašim nadzorom.
 • Uključite svoju decu u svakodnevne fizičke aktivnosti sa psom, kao što su šetnje ili igranje sa lopticom, kako biste im pomogli da shvate važnost fizičke aktivnosti za svog patuljastog šnaucera.
Štene rase patuljasti šnaucer

Važnost socijalizacije i obuke za patuljastog šnaucera

Odgovarajuća socijalizacija i obuka su od suštinskog značaja za odgajanje patuljastog šnaucera koji je dobro prilagođen na blizinu dece.

 • Započnite socijalizaciju na vreme tako što ćete izložiti svoje štene raznim situacijama, ljudima i drugim životinjama. To će im pomoći da razviju samopouzdanje i prilagodljivost, čineći ih pogodnijim za život sa decom.
 • Upišite svog patuljastog šnaucera na časove socijalizacije i poslušnosti štenaca da biste ih naučili osnovnim manirima, komandama i kako da pozitivno komuniciraju sa drugima.
 • Radite na smanjivanju uobičajenih problema u ponašanju, kao što je prekomerno lajanje ili skakanje na ljude, kroz doslednu obuku i nagrađivanje dobrog ponašanja psa. 

Odabir pravog patuljastog šnaucera za vašu porodicu

Kada birate patuljastog šnaucera za svoju porodicu, uzmite u obzir faktore kao što su temperament psa, starost i poreklo kako biste bili sigurni da će dobro odgovarati vašem domaćinstvu i deci.

 • Prilikom odabira odgajivača, tražite onog kome je prioritet zdravlje i temperament i odgaja štence u porodičnom okruženju. Ovo će povećati verovatnoću da će patuljasti šnaucer koji izaberete biti dobro prilagođen za život sa decom.
 • Razmislite o usvajanju patuljastog šnaucera iz azila, jer su mnogi od ovih pasa već socijalizovani i navikli da žive sa porodicama. Zaposleni u ovim organizacijama često mogu pružiti vredan uvid u ličnost psa i kompatibilnost sa decom.
 • Kada birate između šteneta ili odraslog psa, uzmite u obzir vreme i trud koji su potrebni za obuku i socijalizaciju. Štenci zahtevaju više vremena i strpljenja, dok odrasli psi možda već imaju ustaljene manire i dobro ponašanje.

Dovođenje patuljastog šnaucera u porodicu sa decom može rezultirati vrednim i trajnim prijateljstvom, a postoji mnogo razloga zašto deca treba da odrastaju uz kućne ljubimce. Učenjem dece kako da bezbedno komuniciraju sa svojim novim pratiocem, uspostavljanjem granica i uključivanjem u odgovornosti za brigu o psima, možete negovati jak i harmoničan odnos između vašeg patuljastog šnaucera i vaše dece. Zapamtite, pravilna socijalizacija i obuka su od suštinskog značaja da bi se osigurala sreća i dobrobit i dece i njihovog krznenog prijatelja.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo