35 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Šta je doslednost i zašto je važna u vaspitanju dece?

Doslednost je jedna od najvažnijih i najproduktivnijih strategija kada je u pitanju efikasno roditeljstvo. U smislu sprovođenja ovog koncepta u praksi, doslednost može biti povezana sa načinom na koji se emocionalno povezujete sa svojim detetom, ali i sa vašim obrascima discipline, praćenjem rasporeda i pravila i ukupnog načina funkcionisanja vaše porodice.

Sa emocionalne strane, doslednost znači biranje načina odgoja i reakacija na ponašanje vašeg deteta. Na primer, doslednost je izbor da ne vičete i da se smirite pre nego što odgovorite detetu, čak i kada ste besni. 

Doslednost u pogledu strukture, pravila, reakcija i rutine postavlja granice za decu. Pomaže im da lakše savladaju i prime informacije i steknu razumevanje kako svet funkcioniše i kako treba da se ponašaju. Ono što je najvažnije, doslednost omogućava deci da znaju šta mogu da očekuju. Kao rezultat, doslednost povećava stabilnost, sigurnost, razumevanje, poverenje i udobnost.

Kako doslednost pomaže deci?

Za decu, proces učenja uključuje posmatranje, internalizaciju (usvajanje), uvežbavanje i ponavljanje. Baš kao kada nauče 2+2=4, deca treba da posmatraju, usvajaju, uvežbavaju i ponavljaju ponašanja. Kada su roditelji dosledni u svojim reakcijama i posledicama, deca znaju šta roditelji žele da oni urade.

Vaše dete će moći da predvidi kako ćete reagovati na određene situacije, na primer kada baca hranu ili kada je vreme za spavanje. To ne znači da vaša deca neće pokušati da manipulišu, kako bi videli da li se vaša reakcija menja. To takođe ne znači da treba da budete fleksibilni kad vaša deca ispituju svoje i vaše granice.

Biće potrebno vreme, ali vremenom će se vaše dete osećati bezbedno kroz doslednost i manje sklono problematičnom ponašanju. Deca razumeju svet kroz ovu sigurnosnu mrežu. Kada deca mogu da predvide kako će im dan proći, osećaju se prijatnije i ponašaju se lepše.

Zašto je nedoslednost štetna?

Nedoslednost pre svega zbunjuje decu. Ako jednog dana vičete na dete kada baca svoje igračke, a drugog dana tolerišete takvo ponašanje, dete će biti zbunjeno. Zaključiće da može da se ponaša kako želi, jer reakcije odraslih nisu predvidljive. Roditeljsko ponašanje je promenljivo i vredi rizikovati – možda roditelj ne odreaguje na neprimerene aktove. Ovo može uzrokovati da deca razviju agresiju, neprijateljstvo, samozadovoljstvo, zbunjenost, neposlušnost i/ili pasivnost.

Kada se deca suoče sa nepredvidljivošću, mogu postati uznemirena. Ako deca moraju da razviju veliku sposobnost da se nose sa anksioznošću u ranom uzrastu, to može da ih natera da rešavaju probleme neprikladnim ponašanjem kao što su kuknjava, plač, grubost ili ispadi besa.

Zašto je doslednost teška za roditelje?

Roditeljstvo može biti iscrpljujuće i frustrirajuće. Ponekad imate osećaj da stres probija granice i samo želite da pregurate dan. U ovakvim situacijama može biti primamljivo da kažete detetu stvari poput “Radi šta hoćeš”. Umorni ste i doslednost vam je poslednja na pameti. Ili, na primer, vaše dete uporno odbija da sredi svoju sobu, nervozni ste i ne možete više da ponavljate, te uzimate da uradite posao sami. 

Ne krivite sebe ako ste nekad popustili i bili nedosledni. Bitno je da budete svesni svojih propusta i da ih što ređe ponavljate. Čovek ste, private greške, a biti dosledan u svakoj situaciji zaista jeste izazov. Imajte na umu da doslednost ima dugoročne ciljeve i uticaće na ponašanje i karakter vašeg deteta. Doslednost jeste dugoročni zadatak koji zahteva vreme, razmišljanje i strpljenje. Ipak, vredna je truda. Ojačaće vaš odnos sa detetom i pozitivno uticati na njegov razvoj.

Različiti članovi porodice i doslednost

Doslednost je važna ne samo između roditelja, već i sa svim negovateljima u životu deteta, uključujući bake i deke, dadilje, vaspitače. Sve osobe koje se bave čuvanjem i odgojem deteta treba da sarađuju međusobno kako bi pomogli vašem detetu da uči i raste.

Da bi se ovo desilo, neophodno je da postoji otvorena komunikacija između svih članova, kako bi svi razumeli doslednu poruku koju želite da date detetu. Na taj način će svi slediti ista pravila. 

Mnoga deca se bolje ponašaju u vrtiću ili u školi zbog doslednosti i jasnih pravila. U vaspitnim ustanovama, kada postoji pravilo, svi ga se moraju pridržavati; nema izuzetaka. Predvidljivost pomaže deci da se osećaju bezbedno. U sobama za boravak i učionicama postoji protokol koji se poštuje kad god dete pokaže neželjeno ponašanje prema vršnjaku ili razbije neki predmet.

Kako se pozabaviti teškim ponašanjem

Teško ponašanje je razvojno normalno i prilagođeno uzrastu dece, posebno tokom ranih godina kada dete počinje da integriše stimuluse iz svog okruženja u svoju šemu i razvija pogled na svet. Deca testiraju granice kako bi shvatila svoj svet i svoje mesto u njemu.

Deci su potrebne dosledne posledice za nepoželjna ponašanja. Ako pokušavate da promenite nepoželjno ponašanje, doslednost je način da to uradite. Može potrajati, ali ako ste dosledni svojim novim pravilima i idejama, vaše dete će usvojiti pravila i početi da prilagođava svoje ponašanje.

Doslednost je važna u tome kako reagujete kada vaše dete uradi nešto što ne odobravate. Štaviše, posledice koje koristite da odgovorite na nepoželjno ponašanje su ključne za obeshrabrivanje istog u budućnosti. Imajte na umu da posledice treba da odgovaraju ponašanju, a vaš ton i ponašanje treba da odgovaraju ozbiljnosti ponašanja.

Davanje izbora je davanje moći

Važna komponenta razvoja deteta je omogućavanje deci da donose odluke i steknu nezavisnost. Kada roditelji nisu dosledni u pogledu količine slobode i izbora koje daju, to detetu može biti zbunjujuće. Ako se vaše dete bori za moć sa vama, ali se dobro ponaša u vrtiću ili školi, jedan od razloga može biti nedostatak izbora.

Ako date detetu više nezavisnosti i slobodu izbora, učinićete da se oseća samopouzdano i odgovorno. Neki primeri davanja izbora uključuju dopuštanje da deca sama biraju svoju odeću, hranu za ručak, knjige. Takođe detetu možete dati da odabere koje kućne obaveze želi da vrši, kao što su pomoć oko namirnica ili veša. Ovi zadaci daju deci autonomiju i nezavisnost, što im pomaže da razviju veštine na bezbedan način.

Kako održavati doslednu rutinu?

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za sebe i svoje dete je da znate kakav je vaš raspored – i da ga se pridržavate. Određena rutina pomaže svima u porodici da znaju šta će se dešavati svakog dana. Vaš je posao da naučite svoju decu šta su vaša očekivanja. Vaša rutina stvara okvir koji će im dati do znanja šta treba da urade i kada da to urade.

Postavite jasna očekivanja

Da biste se držali rutine, uverite se da svi u porodici znaju šta se od njih očekuje. U zavisnosti od uzrasta vaše dece, neka se sami obuku ili operu zube i preuzmu razne kućne poslove. Kada deca znaju svoje odgovornosti, osećaju se osnaženo i veća je verovatnoća da će pozitivno reagovati na zadatak. Ovo ponavljanje gradi nezavisnost i samopouzdanje.

Obavestite dete o promenama

Uspostavite rutinu i dajte sve od sebe da je se držite. Ako treba nešto da promenite u svakodnevnoj rutini, podelite to sa svojim detetom. Obaveštenje o bilo čemu novom u porodičnom rasporedu omogućava deci da se pripreme i da ne budu toliko uznemireni ili iznenađeni promenom. Ono što je najvažnije, ako dođe do poremećaja, samo pokušajte da se vratite na pravi put što je pre moguće. Biti smiren i dosledan daje detetu sigurnost i govori im da ste bezbedna osoba kojoj mogu da se obrate kada im život izgleda haotično.

Otvorena komunikacija

Planovi se menjaju i to je deo života. Važno je da te promene podelite sa svojim detetom na jasan način koji odgovara uzrastu. Obično očekujemo da deca rade kako mi kažemo, ali mnogo puta im ne pružamo dovoljno informacija ili vremena da se prilagode. Očekujemo da budu fleksibilni i da lako reaguju na životne promene, ali im retko dajemo vremeda se nose sa takvim promenama. Razgovarajte sa svojim detetom i dozvolite mu da postavlja pitanja. Svako dete, porodica i situacija su različiti, ali ako počnete sa otvorenom komunikacijom, nastavićete da negujete odnos sa detetom zasnovan na poverenju.

Završna reč

Dosledno roditeljstvo zahteva vreme, energiju i posvećenost. Budite nežni i prema sebi ako povremeno izgubite kontrolu i budete nedosledni. Nijedan roditelj neće biti savršeno dosledan sve vreme – i to je razumljivo. Osim toga, takođe je važno da budete fleksibilni kao roditelj. Biti dosledan i fleksibilan su izbori, a ovi izbori će pomoći vašem detetu da se razvije u samouverenu odraslu osobu.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo