12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Najčešća oštećenja na mobilnim telefonima koja su proizvod nepažnje korisnika

Činjenica je da mobilni telefoni danas predstavljaju neizostavni deo naših života i da ih svakodnevno upotrebljavamo. Sve su napredniji i odgovaraju na naše potrebe na sve bolji način. Ipak, koliko god da je dobar model telefona, kvarovi su mogući, s obzirom na to da je reč o osetljivim uređajima moderne tehnologije.

Postavlja se pitanje da li su oštečenja češće produkt korisnikove nepažnje ili su razlozi  kvarova na telefonima više usmereni ka samim uređajima i njihovom kvalitetu?

To pitanje pokreće nešto širu debatu na koju ne postoji konkretan i univerzalan odgovor, ali u nastavku teksta možete pogledati koji su to česti kvarovi na mobilnim telefonima čiji je uzrok najčešće ljudska nepažnja.

Ekran najčešće strada usled nepažnje

Ma koliko bili obazrivi sa mobilnim uređajem, skoro svima se makar jednom desilo da usled neopreznosti ispuste svoj telefon na pod, pločice ili neku drugu tvrdu površinu. Takav pad može uzrokovati ozbiljnije posledice po telefon, a najčešće se manifestuje ogrebanim ili polomljenim ekranom

Ogrebotine su estetskog tipa i one najčešće ne utiču na funkcionisanje samog telefona, dok polomljeni ekran može uticati na kompletan rad uređaja, ukoliko se oštećenje ne sanira na vreme. Iz tog razloga je potrebno što pre sanirati kvar, a ukoliko vas interesuje cena zamene, pogledajte ovde.

Zamena displeja je sasvim izvodljivo rešenje, a kod skoro svakog servisera mobilnih telefona možete popraviti polomljen ekran. Pomenuto oštećenje često zahteva zamenu celog ekrana, a ne samo površinsko i estetsko saniranje štete. 

Naravno, moguće je zaštiti telefon od padova, ali se oni svakako dešavaju hteli mi to ili ne. Čak i u slučaju manjih ogrebotina, najbolje je posetiti mobilni servis kako bi stručnjak sanirao štetu, jer izvođenje popravke u sopstvenoj režiji može izazvati još veća oštećenja.

Mobilni telefoni i voda su stari neprijatelji

U savremenom dobu mnogi su i zavisni od svojih mobilnih telefona, te ih stalno nose sa sobom, a time se povećava rizik od oštećenja, pa tako i od kvašenja. Kvarovi ovog tipa su takođe u najvećem broju slučajeva produkt nespretnosti ili nedovoljne pažnje vlasnika.

Neki telefoni su manje otporni na vodu, neki više, a stepen oštećenja zavisi i od količine vode koja zahvati telefon. Međutim, jedno je sigurno, a to je da mobilni telefoni i voda ne idu zajedno. Šteta koju izaziva voda u nekim slučajevima može biti pogubna za mobilne telefone. Međutim, nije nužno da bude tako.

Privremeno rešenje je moguće u slučajevima kada se odmah isključiti telefon nakon njegovog kvašenja, kako se ne bi desio kratak spoj. Nakon toga, potrebno je staviti telefon u činiju sa pirinčem koji će izvući vodu iz uređaja. Ako i tada ne radi, potrebno je da telefon popravi stručno lice.

Kod nekih modela telefona starijeg tipa, moguće je izvaditi bateriju nakon kvašenja kako bi se sanirala šteta, međutim to je mnogo komplikovaniji proces kada se radi o novijim modelima, pa je i saniranje štete u ličnoj režiji teže izvesti. Pomoć servisa za mobilne telefone je ipak najbolje rešenje u ovom slučaju.

Popravka kamere je rutinska procedura

Jedan od najvećih razloga zašto se mnogi odlučuju za najnovije modele telefona je upravo kvalitetna kamera. U doba društvenih mreža i digitalnog načina komunikacije, kvalitetna slika je postala važan faktor.   Međutim, šta raditi kada se kamera pokvari i šta je najčešći uzrok kvara? Odgovor na ovo pitanje je da ljudski faktor igra najveću ulogu, s obzirom da usled pada telefona na tvrdu površinu ne strada samo staklo, već i kamera i staklo koje je štiti.

Postoji šansa da dođe do ulaska prašine ili neke druge nepoželjne materije ispod površine stakla, što može izazvati problem. Takođe, kod kamere se često kvari objektiv, a posledice toga su crna slika ekrana kada se upali kamera, slike su nejasne i mutne ili je slika okrenuta naopako. 

Svakako ne treba paničiti, ali je potrebno preduzeti brze korake kako bi se ovaj problem rešio što jednostavnije moguće. Postoji mnogo saveta na internetu kako sami možete popraviti kameru u zavisnosti od modela telefona, ali time se stvara rizik da dođe do još većih oštećenja ukoliko niste dovoljno spretni, tako da je prepuštanje rešenja stručnim licima najbolji izbor.

Mobilni telefoni su izvršili veliki uticaj na živote ljudi u današnjici. Mnogi od nas koriste telefone svakodnevno zbog komunikacije, posla, informacija i zabave. Kakav god da je slučaj, telefoni su stalno sa nama, a time se stvara više šanse za njihova oštećenja. Potrebno je voditi računa o telefonima i adekvatno ih zaštiti, međutim neminovno je da će se kvarovi dešavati, a u tim slučajevima je najbolje prepustiti stručnim licima popravku, čak i kada postoje načini da to uradimo sami. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo