Kako da zaštitite telefon od padova i ogebotina?

196

Mobilni telefoni postali su neizostavni dio svakodnevice modernog čoveka. Zbog svojih brojnih mogućnosti korišćeni su i u praktične svrhe, za zabavu i sve više za poslovni aspekt života.

Softverske mogućnosti mobilnih telefona veoma su uznapredovale, a njihov razvoj traje iz dana u dan, ali se konstantno unapređuju i estetske performanse telefona, pa se sve češće odlučujemo za određene modele upravo zbog njihovog primamljivog dizajna.

Kako bi vaš novi telefon što duže zadržao sjaj novog uređaja, neophodno je da ga još na početku zaštitite adekvatnom opremom za telefon, u koju spada i zaštita za ekran, ali i ona namenjena čuvanju poleđine i bočnih strana telefona.

U nastavku teksta saznajte kako da vaš telefon ostane bez ijedne ogrebotine, a takođe i kako da bude potpuno bezbedan prilikom padova i značajnijih udaraca.

#1 Zaštita ekrana – sprečite da vaš ekran napukne ili se potpuno razbije

Možda i najosetljivija tačka modernih telefona jeste njihov ekran, o čemu svedoče i cene popravke ili zamene ekrana. Zato je dobra ideja da već prilikom kupovine telefona odaberete staklo za svoj model telefona ili postavite zaštitnu foliju.

Kada su u pitanju stakla za telefon online shopovi koji se bave prodajom dodatne opreme za telefone nude veliki izbor stakala pa sigurno možete pronaći i ono koje odgovara vašem modelu telefona.

Stakla pružaju viši nivo zaštite nego što to čine folije, pre svega jer su deblja, pa je verovatnoća da će telefon ostati netaknut nakon pada ili udarca mnogo veća nego kada je telefon zaštićen folijom.

Folije su elegantniji vid zaštite jer se manje primećuju, ali ukoliko se opredeljujete za njih, treba da budete veoma oprezni kod korišćenja telefona jer će ga folija verovatno zaštititi samo od ogrebotina. Takođe treba da znate da se na foliji više poznaju tragovi prstiju, što bi moglo da vam smeta.

Šta odabrati između stakla i folije?

Odgovor leži u tome kako koristite telefon. Ukoliko ste pažljivi i veoma vodite računa o svom telefonu, ne ispuštate ga i sigurni ste da vam ne treba najviši nivo zaštite, a pritom vam je važno da se što bolje vidi njegov originalni izgled, vaš izbor treba da budu zaštitne folije.

Ako ste pak manje oprezni i šanse da se telefon razbije ili ozbiljno ošteti nisu baš svedene na minimum, bolje je da se opredelite za najviši stepen zaštite, koji će vam omogućiti staklo.

#2 Poleđina i bočne strane telefona – i njih treba zaštititi

Nažalost, nijedan deo telefona nije pošteđen od oštećenja ukoliko dođe do fatalnog pada ili udarca, zato je neophodno zaštititi ne samo ekran, već i ostatak telefona.

Maske za telefon

Maske se prave od najrazličitijih materijala, najčešće od polikarbonata, silikona, poliuretana, a na tržištu se mogu naći i maske od drveta i metala. 

Maske od plastike (polikarbonata) veoma su izdržljive, pristupačne, a ima ih i u raznim dezenima jer se materijal jednostavno dekoriše. Jedino je loše izlagati ih suncu jer se mogu deformisati, ali pošto ni telefon ne treba izlagati delovanju toplote i sunčeve svetlosti, svakako izbegavajte da ostavljate telefon na visokim temperaturama.

Veoma su rasprostranjene i silikonske maske jer je silikon izdržljiv materijal, takođe je povoljan i pogodan za dekorisanje, pa ćete sigurno pronaći model koji vam odgovara.

Poliuretanske maske su takođe dobar izbor jer pružaju vrlo visok nivo zaštite, o tome koliko je poliuretan jak i otporan materijal svedoči činjenica da se koristi za izradu pojedinih delova za automobile.

Maske od drveta najčešće se prave od bambusa i mogu biti odlično estetsko rešenje za vaš telefon, ali su znatno skuplje od prethodnih vrsta maski. Takođe je važno znati da ne pružaju najviši nivo zaštite ukoliko to očekujete.

Metalne maske za telefon najčešće su zapravo aluminijumske, veoma su atraktivne i zato mogu biti značajno skuplje od silikonskih ili poliuretanskih maski, kakve obično kupujemo.

Kožne futrole za telefon

Futrole su obično kabastije od običnih maski, tim pre što sadrže i dio namenjen zaštiti ekrana. One su dobro rešenje za sve koji preferiraju kožu i ne koriste telefon u jako kratkim vremenskim razmacima jer stalno otvaranje futrole može biti nepraktično.

Kako napraviti pravi odabir maske?

Pored toga što je važno da vam se dopadne dizajn maske, važno je da razmislite i kakva vrsta zaštite vam treba. Ukoliko vam je potrebna zaštita od ogrebotina koje mogu nastati usljed držanja u džepu, torbi i slično, možete izabrati masku od bilo kog materijala, ali ako vam je važno da budete sigurni da se telefon neće oštetiti ni u mnogo izazovnijim situacijama kakve su padovi i udarci, birajte poliuretanske i metalne maske.

#3 Zašto je važno da zaštitite telefon?

Pre svega, na taj način ćete uštedeti novac za popravke, a znamo koliko veliki izdatak one mogu biti kada su u pitanju moderni telefoni. Takođe, dobro očuvan telefon bez ogrebotina i drugih spoljnih oštećenja može imati bolju cenu ukoliko u budućnosti želite da ga prodate, o čemu treba misliti na vrijeme.

Pored svih praktičnih razloga, maske za telefon mogu biti idealno osveženje za vaš telefon ukoliko vam dosadi njegov izgled i poželite da razbijete monotoniju.

Nadamo se da će vam informacije koje ste imali prilike da pročitate u prethodnim redovima pomoći da napravite pravi izbor zaštite za svoj telefoni i uživate u korišćenju svih njegovih mogućnosti bez stresa!