19.1 C
Novi Sad
ponedeljak, 20 marta, 2023

Najbolji trikovi za farbanje jaja

Bliži se Uskrs, jedan od najvećih verskih praznika, koji uključuje i ritual farbanja jaja. Ako vaša porodica uživa u farbanju jaja, dekoraciji i jelu, imajte na umu da su kuvana jaja kvarljiva hrana i da sa njima treba postupati oprezno.

Ljuske su prva linija odbrane jajeta, pa pažljivo rukujte jajima, kako biste sprečili pucanje. Jaja sa napuklom ljuskom ne treba ukrašavati, niti jesti. Pošto sirova jaja mogu imati salmonelu ili druge bakterije, operite ruke toplom vodom i sapunom pre rukovanja jajima i na svakom koraku pripreme jaja. Ovo uključuje kuvanje, hlađenje i farbanje.

Kako skuvati jaja za farbanje?

Tvrdo kuvana jaja su idealna za farbanje. Prilikom dužeg kuvanja potencijalna bakterija salmonele će biti uništena, ali jaja se i dalje mogu pokvariti ako ih ne čuvate pravilno. Ohladite tvrdo kuvana jaja pre nego što ih ofarbate i držite ih u frižideru kada ih ne koristite. Ne ostavljajte jaja van frižidera duže od dva sata.

Kada ukrašavate jaja, obavezno koristite boju bezbednu za hranu i radite sa ohlađenim, tvrdo kuvanim jajima.

Uputstvo za pripremu tvrdo kuvanih jaja:

 • Stavite jedan sloj jaja u lonac – ako budu jedna na drugima veća je šansa da će se polomiti prilikom kuvanja.
 • Dodajte hladnu vodu u količini da bude najmanje 2-3cm iznad jaja.
 • Pokrijte i dovedite vodu do ključanja; isključite izvor toplote.
 • Neka jaja stoje pokrivena u vrućoj vodi. Ako su jaja velika neka odstoje u vreloj vodi 15 minuta, srednje veličine 12 minuta, mala 10 minuta.
 • Nakon isteka datog vremena jaja prelijte hladnom vodom, a zatim ih osušite.

Ovako pripremljena jaja imaju manje zelene opne oko žumanca (zeleni sloj oko žumanca je znak da su jaja prekuvana), manje pucaju i lakše se ljušte. 

Još jedan savet kojim ćete uštedeti frustraciju prilikom ljuštenja kuvanih jaja: uvek kuvajte starija jaja. Sveže jaje se teško ljušti. Neka sveža jaja odleže u frižideru bar 7 dana pre kuvanja.

Tvrdo kuvana jaja treba upotrebiti u roku od nedelju dana od kuvanja. Čuvajte ih u frižideru, a jednom kada ih izvadite bezbedna su za upotrebu na sobnoj temperaturi do 2 sata.

Da li treba farbati hladna ili topla jaja?

U principu, toplota jajeta nema nikakve veze sa apsorbovanjem boje, ali predlažemo vam da jaja ohladite na sobnu temperaturu pre kuvanja kako se ne biste opekli na vrelu ljusku. Takođe, postoji veći rizik da vam jaje ispadne i ošteti se ako je isuviše vruće. Ako ste jaja skuvali dan pre i ostavili ih u frižideru podjednako će se dobro ofarbati i kada su sobne temperature ili topla.

Izbeljivanje jaja pre farbanja

jaja u intenzivnim bojama
Izbeljivanje jaja pre farbanja omogućiće vam da boje nakon farbanja budu intenzivne i pastelne (shutterstock.com)

Mnogi preferiraju farbanje belih jaja, jer su na njima sve boje jače i izgledaju atraktivnije. Kada ofarbate braonkasta, prirodna jaja, boje neće biti toliko razigrane i žive. Izbeljivanje jaja pre farbanja je jednostavno, ali imajte na umu da sa belim jajima morate veoma oprezno da rukujete, jer su krhka i lako pucaju.

Iako danas u prodavnicama možete kupiti već izbeljena jaja za farbanje, skuplja su nego “obična” jaja. Za izbeljivanje jaja pre farbanja potrebne su vam sirovine koje imate kod kuće, stoga nema potrebe da bacate novac, kad to možete učiniti i sami.

Biće vam potrebna manja šerpa, sirće, voda, jaja, kašika i manja činija.

 • Poređajte jaja koja želite da izbelite u šerpu i prelijte ih sirćetom i vodom u razmeri 1:1. Ako koristite 1l vode dodajte joj 1l sirćeta.
 • Stavite na ringlu šporeta i sačekajte da proključa.
 • Tokom kuvanja na površini vode će se kreirati pena koju možete ukloniti kašikom.
 • Kada je voda proključala, sklonite šerpu sa vatre i ostavite jaja da “odsede” još 10ak minuta. Nakon toga ih izvadite, obrišite mekom krpom i ohladite ispod mlaza vode.
 • To je to, imate bela jaja.

Ako ste jaja već skuvali, a želite da ih izbelite, potopite ih u mešavinu vode i sirćeta (1:1) i ostavite da odstoje 15ak minuta. Izvadite i obrišite krpom, kako biste skinuli boju sa jaja.

Farbanje jaja kurkumom

farbanje jaja kurkumom
Farbanje jaja kurkumom (shutterstock.com)

Ako želite žuta jaja, ofarbajte ih kurkumom! 

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 1 kašika mlevene kurkume
 • 2 šolje ključale vode
 • 3-4 bela, tvrdo kuvana jajeta
 • 2 kašike destilovanog belog sirćeta

Stavite kurkumu u posudu srednje veličine, a zatim je prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta (do 2 sata) da se razvije boja. U tečnost za bojenje umešajte sirće, a zatim dodajte jaja. Hladite jaja u boji najmanje 4 sata ili do 1 dan. Duže namakanje će dati življu boju, ali ograničite vreme namakanja na 24 sata.

Uklonite jaja iz boje pomoću rešetkaste kašike. Isperite višak začina, a zatim ostavite jaja da se osuše. Kuvana farbana jaja čuvajte u frižideru do nedelju dana.

Farbanje jaja krep papirom

krep papir u raznim nijansama
Krep papir će belim jajima dati predivne pastelne nijanse (shutterstock.com)

Farbanje jaja krep papirom je lak način da dobijete pastelno obojena jaja, a postupak je prilično lak i jednostavan.

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • Krep papir – potražite boje koje otpuštaju pigment kada se pokvase.
 • Posude, činije itd.
 • Sirće (za učvršćivanje boje)
 • Kuvana jaja 
 • Bojice
 • Vruća voda

U posude stavite nekoliko pocepanih traka krep papira (što više dodate, boje će biti jače). Potražite krep papir koji otpušta pigment kada je mokar. Dodajte jednu kašiku sirćeta. Sipajte malo vrele vode i ostavite da odstoji. Što duže stoji, boje će biti intenzivnije. Uronite jaja u posude sa bojama i ostavite ih nekoliko minuta. Što ih duže ostavite unutra, to će boja biti jača. Osušite jaja.

Savet: Za farbanje jaja krep papirom koristite izbeljena jaja.

Farbanje jaja step sokom

Farbanje jaja step sokom
Farbanje jaja step sokom (shutterstock.com)

Farbanje jaja step sokom je još jedna metoda bojenja jaja sa lepim rezultatima. Boje koje možete dobiti na ovaj način su roze, crvena, narandžasta, žuta i zelena – boje step sokova.

Sastojci:

 • Voda
 • Jaja
 • 2-3 kesice step soka

Skuvajte jaja u šerpi sa vodom na uobičajeni, gorenavedeni način. Kada šerpu sklonite sa ringle, u vrelu vodu dodajte dve kesice step soka po izboru. Dve kesice su dovoljne za 5 jaja. Ako farbate više, srazmerno povećavajte količinu step soka. Ostavite jaja da odstoje 15 minuta, a zatim ih izvadite na papirnati ubrus, da se osuše. Po želji premažite uljem ili dodajte ukrase.

Farbanje jaja u lukovini

Farbanje jaja u lukovini
Farbanje jaja u lukovini (shutterstock.com)

Farbanje jaja u lukovini je tradicionalni način dekorisanja uskršnjih jaja, koji su praktikovale i naše bake i prabake. Jednostavnije je nego što mislite – samo skuvajte jaja direktno u boji. A kako se pravi boja? Prokuvate ljuske luka u rastvoru vode i sirćeta. Sirće pomaže da se boja upije u jaja. A boja koju ćete dobiti zavisi od količine ljuski, dužine vremena kuvanja i koliko će jaja biti u lukovini pre nego ih izvadite.

Za farbanje jaja u lukovini biće vam potrebne ljuske luka. Ukoliko ih niste unapred pripremili, jednostavno uklonite ljusku sa 8 do 10 većih glavica. Možete koristiti obični ili crveni (ljubičasti) luk – sa ljubičastim ćete dobiti tamniju i intenzivniju boju.

Sastojci:

 • 2,5l vode
 • Ljuske od 10 velikih glavica luka
 • 200 ml sirćeta
 • 2 kašike soli
 • 10 jaja
 • Malo ulja
 • Papirni ubrusi

Stavite lukovinu u šerpu, a zatim ih prelijte sa 2,5l vode i 200 ml sirćeta. Dodajte so i dovedite do ključanja. Smanjite toplotu na srednju i kuvajte oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite 10-15 minuta da se malo ohladi. Jaja dobro operite i osušite kuhinjskom krpom. Kašikom polako spušajte jaja, jedno po jedno, u farbu. 

Kada ste dodali sva jaja u šerpu, ponovo stavite lonac na vatru i krčkajte na srednjoj vatri oko 30 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite jaja da odstoje u šerpi najmanje pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite da se osuše. Kada su jaja suva prebrišite ih krpicom natopljenom u ulje.

Farbanje jaja u vinu

Farbanje jaja različitim tehnikama i očekivani rezultati (shutterstock.com)

Farbanje jaja u vinu daje sjajne rezultate, a jaja imaju bogatu, tamnu purpurnu nijansu i izgledaju kao mini galaksije. 

Za farbanje jaja u vinu biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • Jaja, poželjno bela
 • Boca crnog vina.

Napunite lonac celom bocom vina i zagrevajte ga do tačke ključanja. Rešetkastom kašikom pažljivo stavite jaja u vino. Ostavite da kuvaju 8 minuta za meko kuvana i 15 minuta za tvrdo kuvana jaja. Isključite toplotu. Ostavite jaja u crnom vinu dok ne dobijete željenu boju, do 12h. 

U zavisnosti od pigmenta u crvenom vinu, jaja će verovatno biti od plavičasto ljubičaste do skoro crne boje. Kada izvadite jaja iz vina (ostavite ih na papirnom ubrusu da se osuše), primetićete da imaju male kristale na sebi. To je dodatni sjaj vašim jajima i potpuno je prirodan. 

Jaja koja su farbana u vinu ne treba polirati uljem, jer će izgubiti boju!

Farbanje jaja bojom za kolače

pastelne boje jaja
Farbanjem jaja bojama za kolače dobićete intenzivne nijanse (shutterstock.com)

Farbanje jaja bojom za kolače (prehrambenim bojama) takođe daje odlične rezultate, a prilično je lako za sprovesti u delo. Skuvajte jaja na gore opisan način.

Sastojci:

 • Jaja
 • Voda
 • Kašičica sirćeta
 • 10-20 kapi prehrambene boje
 • Koliko imate boja, toliko će vam biti potrebno posuda – najbolje šolja ili plikih činija.

Pomešajte 1/2 šolje ključale vode, 1 kašičicu sirćeta i 10 do 20 kapi boje za hranu u šolji da dobijete željene nijanse. Ponovite postupak za svaku boju. Potopite tvrdo kuvana jaja u boju oko 5 minuta. Izvadite jaje iz boje ako ste zadovoljni nijansom, ako ne, ostavite još par minuta (nosite zaštitne rukavice kako ne biste obojili kožu). Pustite da se jaja osuše.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo