35 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Infekcija oka kod pasa

Kao i kod ljudi, i oko psa može da se inficira, a najčešće su u pitanju bakterijske infekcije, a veoma retko virusne infekcije. Medjutim, pojam “infekcija oka” nije tako jednostavan, kao što naziv sugeriše.

Infekcija oka kod psa – šta to znači?

Oko se sastoji od velikog broja tkiva, kao što su očni kapak, konjuktiva, spoljašnji prozirni omotač oka (rožnjača), beo fibrozni omotač oka (beonjača) zatim oko čine unutrašnje strukture oka (uvea, mrežnjača), itd., pa tako i “infekcija” može da zahvati jedno ili nekoliko tkiva koja sačinjavaju oko. 

Drugim rečima, naziv “infekcija oka” je veoma neprecizan pojam, a da bi imao medicinskog smisla, mora da uključi i jasno naznačenu lokaciju oka koja je zahvaćena infekcijom.

Na primer, infekcija koja zahvata očni kapak se naziva infektivni blefaritis, infekcija koja zahvata konjuktivu se naziva infektivni konjunktivitis; infekcija koja zahvata rožnjaču se naziva infektivni keratitis, infekcija koja zahvata unutrašnje strukture oka se naziva infektivni endoftalmitis, ili uveitis kod pasa (ukoliko je zahvaćena samo uvea), itd..

Ono što dodatno komplikuje “infekciju oka” je činjenica da ona može biti  primarna i sekundarna. Primarna “infekcija oka” nastaje onda kada se oko inficira nekim mikrooragnizmom (najčešće bakterijom ili virusom), a da za to nisu postojale posebne okolnosti koje su omogućile infekciju (nisu postojali predisponirajući faktori).  Ovo je kod pasa veoma retko.

Češće je vezano za infekciju kapaka ili unutrašnjih struktura oka, nego za infekciju rožnjače i konjunktive. Sekundarna infekcija oka je ona koja nastaje kada postoje okolnosti (postoje predisponirajući faktori) koje olakšavaju mikrooragnizmu da prodre u tkivo oka i tako ga inficira. Na primer, ukoliko dodje do traumatske ozlede spoljašnjeg prozirnog omotača oka (rožnjača), to će bakterijama omogućiti da lako prodru u samo tkivo rožnjače i izazovu sekundarnu infekciju rožnjače tj. keratitis sa sekundarnom bakterijskom infekcijom.

Takođe, ako je pas alergičan na nešto, a alregijska reakcija zahvati konjuktivu (alergisjki konjuktivitis), onda “upaljeno” tkivo konjuktive postane podložno i bakterijskim infekcijama.

Da li je svako crveno i/ili krmeljavo oko kod psa inficirano?

Veliki broj oboljenja oka mogu da se manifestuju slično kao i infektivna oboljenja oka, bez obizra što nisu uzrokovana infektivnim organizmima.

suvo oko kod psa crvenilo u očima

Na primer, crvenilo i oticanje konjuktive može nastati kao posledica alergije, trame oka, katarakte, uveitisa (upale unutrašnje strukture oka) ali i  glaukoma, pa čak i razvoja tumora u unutrašnjim strukturama oka.

Šta treba uraditi kad kod Vašeg psa primetite crvenilo oka, suzenje, krmeljanje, žmirkanje?

Najbolje bi bilo da kada primetite simptome infekcije ili upale oka kod Vašeg psa, odvedete psa kod veterinarskog oftalmologa da on napravi preciznu dijagnozu i započne odgovarajuću terapiju.

Prvo mora detaljno da pregleda oko, i ustanovi u kojim segmentima oka postoje patološki procesi (na primer, da li je došlo do traumatske poverde rožnjače, da li postoje naznake alergijskog konjunktivitsa), pa zatim da proceni da li postoji opasnost od sekundarne bakterjiske infekcije.

Jedino je tada opravdano započeti terapiju sa antibiotskim kapima ili mastima. Ponekad, svi simptomi koji izgledaju kao da su uzrokovani infektivnim uzročnicima, zapravo imaju sasvim drugi uzrok. Nekada su uzrok neoplazije, nekada autoimune bolesti, nekada paraziti.

Ponekad, problem koji je vlasniku vidljiv na površini oka, primarno je lociran u unutrašnjim strukturama oka pa je neophodno psa pregledati slit lampom, indirektnim oftalmoskopom i ultrazvukom.

Veterinarska ambulanta Oculus je jedina specijalistička oftalmološka ambulanta za kućne ljubimce. Naš tim oftalmologa će strpljivo pregledati Vašeg ljubimca, utvrditi da li postoji oftalmološki problem, locirati ga, i odrediti pravilnu terapiju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo