23.3 C
Novi Sad
sreda, jul 24, 2024

Izaberi cappuccino da ti svaki trenutak bude poseban

Mnogi će reći da im je kafa najdraže piće, a poseban među brojnim njenim vrstama svakako je cappuccino. Kao čuveni napitak baršunastog ukusa, predstavlja kombinaciju najfinije kafe, mleka i mlečne pene, nežnih boja i opojnog mirisa.

Kao deo mnogih momenata 

Kafa simbolično predstavlja i početak dana, kada se njen miris prostire kuhinjom, prvi gutljaj nas budi i puni energijom dok praniramo dnevne aktivnosti. Sa druge strane, ona je neizostavna i pri mnogim susretima, bilo na javnim mestima, u ugostiteljskim objektima, bilo kada odlazimo kod nekoga u posetu ili nekog ugošćavamo. Obavezni je prateći element raznoraznih razgovora i dogovora. Uz nju se skoncentrisanije uči, bolje radi.

 Ona čini da boravak na plaži ili terasi bude još lepši ugođaj, da više uživamo dok čitamo knjigu, da kolač bude ukusniji. Stoga ona definitivno nije obično piće, već ono neophodno, kojem obavezno nudimo goste čak i ako sami nismo njeni ljubitelji. Zbog svog specifičnog mirisa i ukusa, kao i dekorativnog načina serviranja, cappuccino je često omiljen izbor. Predstavlja pravu meru zadovoljstva, u kojem možemo uživati i sami i u društvu, i kod kuće i u restoranu, i ujutru i uveče.

Cappuccino je espresso kafa sa dodatkom toplog mlijeka i mliječne pjene. Pravi se tako što se prvo napravi espresso, zatim se dodaje toplo mlijeko i završava se sa korišćenjem šipke za napravljanje mliječne pjene koja se stavlja na vrh. Cappuccino je poznat po svojoj kremastoj teksturi i jednoličnom omjeru kafe, mlijeka i mliječne pjene. Obično se servira u šoljici za espresso.

Italijanskog porekla

Već po samom imenu – cappuccino možemo naslutiti da ovaj napitak svoje korene ima u Italiji, čiji šarm prenosi i svojim ukusom i aromom. Sastoji se iz tri dela – prvi deo je espresso kafa, nakon nje sledi sloj toplog mleka, a potom pena, koja se vrlo često ukrašava specijalnom tehnikom, te se dobijaju neobične šare. Boja cappuccina je svetlobraon, a zbog mleka i pene gravitira ka beloj. Nežne je strukture i obično se servira u staklenim šoljama kako bi njeni delovi i prelazi boja bili uočljivi, premda se oni katkada i mešaju. 

Pored klasičnog cappuccina, koji se pravi na tradicionalan način, postoji i instant opcija, kada se napitak u prahu preliva zagrejanom vodom i meša dok se ne dobije jedinstvena struktura. I na taj način dobija se ukus ovog omiljenog napitka, samo je proces pripreme jednostavniji. Svakako, po želji se može dodati šećer, a ukus može biti oplemenjen i čokoladom, lešnikom, vanilom ili pak cimetom, karamelom. 

Cappuccino je jedan od najpopularnijih espresso kafe na svetu. Poreklo ovog napitka se može pratiti do Italije gdje se počeo servirati u 20. veku. Danas se može naći u kafićima i kafićima širom sveta.

Cappuccino se često konzumira ujutro ili poslepodne kao dodatak doručku ili uz desert. Mnogi kafići takođe nude različite varijacije ovog napitka poput šećerne-free, sa čokoladom ili sa dodatkom različitih arome poput vanile ili cimeta.

Osim što je ukusan, cappuccino takođe može biti dobar izvor energije zbog prisustva kofeina u espresso kafi. Međutim, zbog visoke kalorijske vrednosti zbog prisustva mleka i mlečne pene, potrebno ga je umereno konzumirati ako brinite za zdravlje.

Ukratko, cappuccino je savršen način da se uživa u espresso kafi sa dodatnim ukusom i teksturom mleka i mlečne pene.

Izbor pre svih

Postoji više vrsta kafa, a svako ima neku koja mu najviše prija i koja mu se najviše dopada. Međutim, cappuccino je svojim mirisom i ukusom poseban i otuda nije čudno što mnogi, i mlađi i stariji, biraju baš njega. U vezi s njim je posebno zanimljivo što mogu da se dodaju različiti ukusi koji menjaju i kompletan doživljaj pijenja kafe, dok mleko i pena takođe naročito upotpunjuju ukus. Takođe, mogućnost da serviranje bude vrlo zanimljivo i dekorativno, odnosno da se na površi cappuccina nacrtaju različite šare pomoću, na primer, cimeta ili mrvica čokolade, čini ga primamljivim izborom i u restoranima. 

Da ne bude monotono

I kada smo veliki ljubitelji kafe i pijemo po nekoliko šoljica dnevno, gotovo u svakoj prilici, ponekad je dobro razbiti monotoniju, te umesto uobičajene domaće ili espressa uzeti baš cappuccino. Dobro je i kada svoje goste možemo da ponudimo njime, te tako on katkada predstavlja i izbor koji nije svakodnevni, već drugačiji i osvežavajući.

Izvor fotografije: Shutterstock

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo