12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Ističemo jednu od najboljih sorti vina – Cabernet Sauvignon

Koja je najbolja sorta vina u Srbiji? Ili još bolje, koje je to najprodavanije vino u Srbiji? Svakako je zapažena upotreba nešto više crnog vina u odnosu na belo, a da li domaće tržište nudi bolja crna vina, ostaje otvoreno pitanje. Opsežnim analizama tržišta uočava se sve češća upotreba vina sorte Cabernet Sauvignon.

Kakvog je ukusa vino Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon je najrasprostranjenija i najkvalitetnija sorta vinskog crnog grožđa na svetu. Pogodna je vrsta jer raste skoro u svakom području, svakom klimatu i tipu zemlje. Upravo zahvaljujući varijacijama tla i klime, zavisiće i kvalitet samog vina. Autohtona sorta grožđa je iz Francuske, ali preneta je i na svako drugo tle. Cabernet Sauvignon je crno suvo vino, svojevrsnog ukusa, nešto veće gustine od ostalih. Izuzetno je cenjeno kako u Francuskoj, tako i u drugim državama u kojima se proizvodi ili distribuira. 

Istorijat vrste grožđa

Sorta goržđa Cabernet Sauvignon datira još iz 17. veka. Prvi put pronađena je u Francuskoj i nastala je ukrštanjem dve sorte grožđa. Iako je ukrštanje nastalo slučajno, ispostavilo se uspešno, a vremenom je uzgajanje unapređivano. Nedugo po otpočinjanju uzgajanja sorta je bila rasprostranjena u Španiji, a kolonizacijom preneta je i na najudaljenija podneblja do Novog Zelanda i Argentine. Od tada je postepeno počela tradicionalna proizvodnja vina, karakteristična za određena podneblja i kulture.

Kratak opis vrste

Čokot Cabernet Sauvignon izuzetno je moćan i čvrst. Iz njega, održavanjem se razvijaju grane i karakteristični listovi, srednje veličine, koji su prepoznatljivi po zatvorenim i bočnim sinusima. Svaki čokot daje plodove, male, site plavičaste bobice formirane u grozdove konusnog oblika. Bobice grožđa odlikuju se čvrstom opnom i značajno su sitniji od ostalih sorti. Na jednom grozdu može biti i do 130 grožđica. Održavanje, orezivanje i tretiranje grožđa je manje – više slično kao i kod ostalih sorti. Ova sorta odlikuje se visokim procentom fruktoze, što daje posebnu slast vinu. 

Vino 

Vino sorte Cabernet Sauvignon nesvakidašnjeg je ukusa, kao i sam doživljaj. Ljubitelji ovog pića kažu da je miris ovog vina kao miris šumskih ljubičica. Ono kvalitetno prepoznaćete po tamno crvenoj boji, a stručnjaci će reći da ima značajno tanina. Inače je predmetno vino izuzetno cenjeno i skupo. 

Dobra ideja za poklon

Ukoliko niste odlučili šta da ponesete voljenoj osobi, prijatelju ili poslovnom saradniku, flaša kvalitetnog pića uvek je dobar izbor. Vino Cabernet Sauvignon itekako je cenjeno kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu, s tim u vezi flaša vina predstavlja dobar poklon. Ustaljeno je pravilo da se sa dobrim vinom započinje i završava svaki događaj. Baš iz tih razloga poželjno je da vino bude kvalitetno, jer ono budi čula, emocije, a uzgred važi i činjenica da ima svojstva leka. 

Sve je više novih, često veštački patentiranih pića, koje značajno mogu ugroziti tržište i poremetiti ustaljenu praksu i tradiciju. Da se to ne bi desilo, proizvođači domaćih vina i rakija ostaju na visini zadatka, pa tako njihovi proizvodi, ako nisu svake godine sve bolji, ostaju na istom nivou kvaliteta. Preporuka je da se kao izbor biraju proverena vina i vina od proverenih proizvođača, jer ćete na taj način obezbediti užitak.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo