13.4 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Vodič za buduće roditelje: Kako da znate koje pelene za bebe će vam biti potrebne

Dolazak novog člana porodice uvek je veliki doživljaj. Sa prvim detetom je to posebno izraženo jer novi roditelji, koliko god se trudili da se pripreme za rođenje bebe, ipak ne znaju većinu stvari i moraju da uče u hodu.

Osim onih najtežih stvari, a to su definitivno kupanje, povijanje pupka, pravilno hranjenje i slične stvari, novi roditelji moraju da savladaju i one jednostavne, koje se u početku uopšte ne čine tako. Najbolji primer za to je i koje pelene za bebe treba odabrati i koristiti na početku kada se beba rodi. 

Činjenica je da će svi iz okoline imati neki savet o tome koje proizvode treba koristiti i da se neće suzdržavati da podele svoje mišljenje sa roditeljima koji nemaju mnogo iskustva i znanja. Tako će novopečene mame i tate sigurno dobiti i pregršt saveta oko toga koje pelene za bebe treba da koriste, kao i još gomilu saveta o povijanju novorođenčadi. Kada se uz to dodaju i saveti sa interneta, neki roditelji novorođenčadi ostaju potpuno zbunjeni. Međutim, kao i uvek, krajnju odluku o svim stvarima vezanim za podizanje njihove dece treba da donesu donesu roditelji, naravno uz konsultacije sa pedijatrom ili patronažnom sestrom. 

Za početak će vam trebati višekratne pelene za bebe

Na spisku koji ćete dobiti pre odlaska u porodilište sigurno će se naći i jednokratne i višekratne pelene za bebe. Višekratne pelene – tetra i švedske su napravljene od prirodnih laganih materijala, najčešće pamuka, lana ili bambusa. Nekada su se samo one koristile, ali, zbog toga što zahtevaju pranje, odnosno mnogo više posla, zamenile su ih jednokratne. Međutim, višekratne pelene se i danas koriste u početku za povijanje beba, ali i za dojenje, kupanje, pokrivanje mališana ili kao podloga na koju ćete staviti bebu da leži. U poslednje vreme su ponovo postale popularne među mladim roditeljima zbog toga što su ekološke, napravljene od prirodnih materijala i ne bacaju se, kao jednokratne. Sve o pelenama za bebe možete saznati na linku https://www.drmax.rs/mama-i-beba/bebi-pelene.html

Pelene za novorođenčad

Osim višekratnih u porodilište ćete morati da ponesete i jednokratne pelene za novorođenčad. One su najmanje, napravljene za bebe do 5 kilograma i najnežnije su od svih jer im je zadatak da sačuvaju bebinu kožu od iritacija. Njih ćete verovatno koristiti prva dva meseca.

Pelene za malo starije bebe

Kada beba malo poraste i počne da se pomera u snu počinju da se koriste malo veće pelene za bebe, ali za one koje još uvek ne puze. One imaju novu ulogu, a to je dodatna zaštita od curenja. Napravljene su za bebe od 4 do 8 kilograma. 

Za bebe koje puze i hodaju je potrebna veća zaštita

Kada novorođenče počne da pokazuje znake da će uskoro propuzati neophodno je potražiti pelene za bebe koje puze. One imaju jače bočne strane kako bi sprečile curenje i pružile dodatnu zaštitu. Kada beba prohoda prelazi se na upotrebu nove vrste pelena. 

Na šta treba obratiti pažnju

Kada je u pitanju izbor najbolje marke pelena za bebe, znajte da za to ne postoji univerzalno tačno rešenje. Verovatno će se desiti da ćete morati da isprobate nekoliko vrsta kako biste odbrali onu koja Vašoj bebi najviše odgovara. Treba da znate da su ojedi skoro pa neizbežni kod novorođenčadi, ali da bi trebalo, ukoliko se često ponavljaju, da zamenite marku pelena. Osim toga, kada primetite da jednokratna pelena ne upija tečnost kako treba i da je beba veoma brzo mokra, potrudite se da nađete neke druge – efikasnije. Ukoliko ste jedni od retkih srećnika kojima beba prespava celu noć, bez problema možete da koristite i noćne pelene koje imaju veću upijajuću moć od standardnih – dakle, uz njih se beba neće buditi ni zbog toga što je mokra.

Kada je u pitanju izbor veličine, znajte da za to ne morate da se strogo držite pravila. Najvažnije je da Vašu bebu ništa ne steže, dakle, ako imate malo napredniju bebu, slobodno joj uzmite one namenjene za malo stariju decu. U nekom trenutku ćete najverovatnije početi da koristite gaćice pelene, koje su mnogo jednostavnije za presvlačenje deteta. One su namenjene za bebe starijeg uzrasta koje već puze ili hodaju. 

Treba pomenuti da danas na tržištu ima i eko frendli jednokratnih pelena koje su napravljene od biorazgradivih ili materijala koji mogu da se recikliraju. Pošto ne sadrže hemikalije ili mirise, one su čest izbor čak i roditelja kojima ekologija nije na prvom mestu prilikom odabira stvari za bebe

Pelene za kupanje

Ukoliko ste rešili da odete na more ili bazen sa svojom bebom nabavite posebne pelene za bebe za kupanje koje su namenjene za boravak u vodi. One su dizajnirane da drže sadržaj u peleni dok beba pliva tako da bez rizika možete da uživate u vodi. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo