24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Zašto je pamučna garderoba najsigurniji izbor?

Pamuk je jedan od najkorišćenijih materijala u tekstilnoj industriji. Smatra se da je više od 21% svih tekstilnih proizvoda na svetu skrojeno upravo od pamuka. 

Ovolika zastupljenost pamuka nije slučajna budući da je pamuk materijal koji ima mnogo prednosti u odnosu na alternative, u poređenju sa kojima je nesumnjivo superiorniji odabir.

Istovremeno čvrst i mekan, pamuk se pokazao idealnim za krojenje svakodnevnih komada garderobe, ali i donjeg veša. 

Zbog svoje izuzetne udobnosti i drugih svojstava pamučna garderoba je idealan odabir za svakoga, a naročito decu i njihovu nežnu kožu. Nastavite da čitate i saznajte zbog čega uvek treba da date prednost pamuku, naročito onda kada su u pitanju vaši mališani.

#1 Pamuk je hipoalergijski materijal – idealan za nežnu kožu dece

Jedna od osnovnih prednosti pamuka svakako jeste njegovo hipoalergijsko svojstvo. 

To znači da nema zabeleženih alergijskih reakcija na ovaj materijal do sada. Prilikom obrade pamuka, u najvećem broju slučajeva se ne koriste dodatne hemijske supstance, koje su najčešće i uzročnik alergijskih reakcija. 

Stoga je idealan za osetljivu kožu beba i dece, zbog čega se moderna garderoba za devojčice i dečake izrađuje upravo od njega.

Zbog hipoalergijskog svojstva, pamuk je popularan odabir za izradu donjeg veša, a organski pamuk je najsigurniji izbor jer daje koži da diše.

Intimna regija je prirodno vlažna i najtopliji je deo tela, što pogoduje razvoju bakterija i mikroba. Pamučni donji veš skuplja višak vlage, i samim tim onemogućava direktan kontakt sa kožom, te sprečava širenje bakterija

Naročito je bitno da decu od malih nogu podučite dobrim navikama, i naučite da je pamučni donji veš nešto što treba da biraju i u budućnosti, kada god imaju priliku za to.

Kada je reč o organskom pamuku, važno je anglasiti da se on uzgaja bez upotrebe veštačkih đubriva, hemijskih pesticida ili genetski modifikovanih semena pamuka. 

Za razliku od klasičnog načina uzgajanja pamuka, u toku uzgajanja organskog pamuka tlo se ne iscrpljuje, što omogućava zemljištu da skladišti više ugljen-dioksida, što je povoljno za klimu

Organsko uzgajanje takođe doprinosi zaštiti biodiverziteta i zdravlju ekosistema. 

pamučna haljina
Za vaše najmlađe uvek birajte garderobu od pamuka! (shutterstock.com)

#2 Pamuk je prirodni materijal – održivost je njegova velika prednost 

Pamučna garderoba i donji veš su idealan odabir za decu i zbog toga što pozitivno utiču na njihovu budućnost. 

Biranje komada izrađenih od pamuka je jedna od onih malih promena koje svako od nas može da uvede u svoju praksu, a koja može imati i te kako pozitivan uticaj za životnu okolinu. 

Održivost i ekologija goruće su teme savremenog društva, ali nesumnjivo će biti aktuelne i u životima budućih generacija. Zbog toga, dužnost odraslih je da danas svoje odluke donose u skladu sa principima održivosti i da uvek imaju na umu da nema budućnosti bez zdrave planete Zemlje

Nažalost, zbog jednostavnosti proizvodnje, ali i niže cene sirovina, u poslednjih nekoliko decenija je primetan trend porasta upotrebe sintetičkih materijala u proizvodnji garderobe, ali i donjeg veša.

Već smo govorili o važnosti prirodnih materijala za zdravlje reproduktivnih organa, te je jasno da sintetički materijali nipošto nisu optimalan izbor za zdravlje. Takođe, oni su definitivno najlošiji odabir i iz ugla zaštite životne sredine. 

Budući da je pamuk prirodni materijal, može se samostalno razgraditi u prirodi.

Sintetički materijali, s druge strane, mogu da se zadrže u prirodi i do nekoliko stotina godina, stvarajući ogromne količine otpada koji, usled nemogućnosti razlaganja, dospeva u reke i zemljište i time pravi nepovratne štete za životnu sredinu. 

Pamuk, pored toga što je biorazgradiv, može se i reciklirati, što je još jedna od velikih prednosti ovog materijala.

Ponovnim korišćenjem pamuka koji je već proizveden ostvaruje se ušteda u pogledu prirodnih resursa. Zapravo, reciklirani pamuk je ostatak proizvodnje ili je nastao od korišćenih tekstila, koji su cepanjem dobili novu namenu i zatim su pleteni, ispleteni ili utkani u nov materijal. 

Nažalost, dostupnost recikliranog pamuka nije na najvišem nivou, a njegova vlakna su kraća od sveže proizvedenog pamuka, te je danas važno da se reciklirani pamuk meša s novim pamukom kako bi odeća bila otpornija i trajala duže.

pamučni donji veš
Pamuk je najprijatniji i najzdraviji materijal za donji veš (shutterstock.com)

#3 Povoljan je i isplativ – nema razloga da ne bude vaš odabir  

Recikliranje pamuka dodatno produžava njegovu namenu, a bez razmišljanja o reciklaži i smanjenju utrošenih resursa – budućnost planete Zemlje je nezamisliva.

Iako su sintetički materijali u poslednjih nekoliko decenija preuzeli primat zbog povoljnijih cena sirovina i proizvodnje – pamuk je i dalje izuzetno povoljna sirovina, baš kao i odevni komadi izrađeni od istog.

Ako se odlučite za kupovinu od lokalnog brenda i proizvođača pamuka, ponovno se dešava ušteda resursa, a i sama cena proizvoda se smanjuje. Zbog toga vam savetujemo da uvek date prednost domaćem proizvođaču. Na ovaj način podržavate domaću ekonomiju, ali i potpomažete smanjenje emitovanja ugljen-dioksida u atmosferu (do kog dolazi prilikom transporta, odnosno uvoza i izvoza iz dalekih zemalja).

Isplativost, održivost i podrška zdravlju jaki su argumenti za to da pri odabiru materijala za dečiju odeću, ali i svoju, birate upravo pamuk. Kupovinom pamučnih komada ulažete u budućnost vaše dece, čuvajući planetu na kojoj će odrastati, a ujedno investirate i u njihovo zdravlje.

Zbog svega navedenog, jasno je pamuk sjajan materijal i da treba da ga birate kad god ste u prilici.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo