-1.7 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Naočare za sunce kao modni detalj ili stvarna potreba tokom sunčanih dana?

Čim grane sunce, zaljubljenici u modu izvlače sunčane naočare iz njihovih futrola, stavljaju ih na oči i ponosno šetaju ulicama svog grada.

Za mnoge od nas, naočare za sunce nesumnjivo predstavljaju modni detalj koji se bira prema svom stilu i trenutnoj odevnoj kombinaciji. Tanak ili debeo okvir, crna ili braon stakla, tigrasti print ili jarke boje, za sve ove karakteristike odlučićemo se u skladu sa stilom koji želimo da postignemo.

Naočare za sunce često nam služe i kao ukras za kosu, ali postavlja se pitanje, da li one predstavljaju samo modni detalj ili imaju i neki dublji značaj od toga? U nastavku teksta saznajte šta vam dobro nošenje sunčanih naočara može doneti, a to da nije samo sjajan stil.

Naočare za sunce – omiljeni modni detalj tokom letnjih dana 

naočare za sunce, devojka u beloj košulji
Naočare za sunce su modni detalj koji govori u prilog vašem ukusu i stilu (pexels.com)

Naočare za sunce vremenom su postale trend za sebe i mnogi od nas ih shvatamo neizostavnim delom našeg stila. Odabrati savršene naočare nije lako, ali srećom danas u prodaji možemo pronaći brojne naočare za sunce različitih oblika i boja, koje zadovljavaju različite ukuse.

Pravougaone, ovalne, mačkaste, rejbanke ili lenonke… Mnogo je modela naočara za sunce, i čini se da ih veliki broj ljudi bira u skladu sa stilom koji žele da postignu i estetikom koja im se dopada. Međutim, postavlja se pitanje da li su naočare za sunce samo modni detalj, ili stvarna potreba tokom sunčanih dana?

Postoje li još neke karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira sunčanih naočara, osim njihove boje, oblika i celokupne estetike?

Naočare za sunce štite naše oči od UV zračenja

Kao i kod odabira naočara za vid, sunčane naočare uglavnom biramo prema obliku lica, kako bismo bili sigurni da nam dobro stoje. Međutim, isto kao i naočare za vid, one nemaju samo estetsku funkciju, već u odnosu na svoje karakteristike utiču i na zdravlje naših očiju.

Poznato je da UV zraci ubrzavaju proces starenja kože, ali da li ste znali da oni ubrzavaju i proces nastanka i napredovanja mnogih bolesti oka?

Navikli smo da se trudimo da tokom sunčanih letnjih dana štitimo kožu od štetnih UV zračenja, ali stručnjaci smatraju da su oči mnogo podložnije oštećenjima od kože, i do deset puta.

UV zraci mogu izazvati kratkoročna oštećenja oka, kao što su oštećenje rožnjače i konjuktiva, koji dovode do privremeno zamućenog vida. Prilikom dužeg izlaganja UV zracima, može doći do takozvanog snežnog slepila, koje zapravo prouzrukuju opekotine na rožnjači i manifestuje se bolom, svrabom i privremeno zamućenim vidom.

Dugoročno izlaganje očiju štetnim UV zracima može dovesti do brojnih oštećenja i bolesti oka, kao što su katarakta tj. zamućenje sočiva oka, starosna makularna degeneracija koju karakteriše pojačana osetljivost na svetlost, zapaljenje rožnjače i mnoge druge.

Sunčane naočare je nužno nositi i tokom zime, a leti i kad je oblačno

naočare za sunce kafa
Ipak, sunčane naočare nisu samo modni detalj – one su zaštita za oči od UV zračenja, te ih treba nositi tokom cele godine (unsplash.com)

Jednako je važno, možda i važnije, nositi sunčane naočare na planini tokom zimovanja, kao i na moru tokom letovanja, jer sneg reflektuje sunčeve zrake, što može oštetiti vaš vid.

Štaviše, UV zračenje je jače na planini – što je veća nadmorska visina, jače je UV zračenje, količina svetlosti i zračenje se povećavaju za 4% na svakih 300 metara, a  za razliku od vode koja reflektuje manje od 10% zračenja, sneg reflektuje čak 80%!

Naime, tokom boravka kraj vode ili snega, blještavo svetlo koje se reflektuje od površine vode i snega sadrži plavu svetlost koja onemogućava očima da normalno fokusiraju i oštećuje vid, a smatra se da povećano izlaganje plavoj svetlosti povećava rizik od razvijanja slepila u kasnijim godinama života.

Dakle, ukoliko zaista želite da zaštitite svoje oči od sunčeve svetlosti, nosite sunčane naočare i zimi po snegu. Takođe, tokom letnjih meseci morate nositi sunčane naočare čak i kada je oblačno, jer oblaci smanjuju štetnost UV zraka samo za 10%.

Koje karakteristike odlikuju kvalitetne naočare za sunce?

Prilikom odabira naočara za sunce, najbitnija stavka jeste da stakla sadrže zaštitu od UV zračenja. Tražite naočare sa oznakom UV 400, jer ona označava da stakla štite i od UVA i od UVB zraka. 

Boja samih stakala ne utiče na stepen zašite od UV zraka, ali se stakla svetle boje poput žutih, plavih, zelenih i svetlo braon ne preporučuju osobama sa svetlim očima, jer su svetle oči osetljivije na svetlost, a ova stakla propuštaju više svetlosti.

Potrebno je da stakla budu dovoljno tamna kako bi vašim očima pružila adekvatnu zaštitu od sunčevih zraka, ali ne previše tamna jer ne smeju da smanjuju sposobnost vida.

Takođe, polarizovane naočare za sunce smanjuju odsjaj koji nastaje reflektovanjem svetlosti od površine vode ili stakla, te se preporučuju prilikom vožnje, skijanja i bavljenja sportovima pored vode.

Osim na stakla, obratite pažnju i na ram naočara – on mora biti takav da odgovara vašem licu u tom smislu da prijanja uz lice, tako da svetlost ne prodire ni sa jedne strane do očiju.

Dakle, iako su naočare za sunce odličan modni detalj, one su i mnogo više od toga. Njihova uloga je pre svega da štite naše oči i vid od štetnih uticaja sunčevih zraka, a tek onda da upotpune naš stil. Zato vam preporučujemo da se prilikom odabira naočara za sunce usredsredite na njihov kvalitet i specifikacije, a tek onda na model i dizajn.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo