20 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Zašto je važno nositi sunčane naočare i tokom zime

Iako je tokom leta karakteristično da nosimo sunčane naočare da ne bismo žmirkali zbog jake svetlosti i da bismo imali jasan vid, znajte da nam je ovaj aksesoar više nego bitan i tokom zimskih dana. Možda su tada zastupljeniji oblaci, ali sunčeva svetlost svakako i tad dopire do naših očiju, te je potrebno adekvatno zaštiti se od UV zračenja, koje može ostaviti određene posledice po zdravlje.

Ešarpe, kape i rukavice su najčešći aksesoari koje kupujemo tokom zime, ali u ovaj izbor treba uvesti i naočare za sunce. Iz gore navedenih razloga, nije na odmet znati nešto više o sunčanim naočarima, polarizovanim, kao i onim sa UV zaštitom.

Šta je UV zračenje i na koji način utiče na oči?

Imajte na umu da UV zračenje, koje je samo jedan spektar sunčeve svetlosti, dopire do površine zemlje. Zavisno od talasne dužine prostiranja, UV zrake možemo podeliti na UVA, UVB i UVC, koji spadaju u najopasnije, ali oni ne mogu dopreti do zemljine površine, zahvaljujući ozonskom omotaču koji ih blokira.

Iako postoje u raznim jačinama, UVB i UVC zrakovi takođe mogu dopreti do nas i čak uticati na naše opšte zdravlje uključujući i oči, što je naučno dokazano.

Ukoliko je osoba duže vreme izložena sunčevoj svetlosti bez adekvatne zaštite, UV zraci mogu:

  • Uzrokovati oštećenje na očima
  • Stvoriti uslove za pojavu katarakte
  • Izazvati degeneraciju žute mrlje
  • Prouzrokovati maligne promene na koži
  • Stvoriti zadebljanja vežnjače

Imajte na umu da oštećenja očiju prouzrokovana UV zračenjem mogu biti trenutna, ili čak trajna, a mogu pogoditi odrasle, pa i decu. Iz ovih razloga, najbolja moguća zaštita za oči jesu kvalitetne, brendirane sunčane naočare, polarizovane i one koje štite od UV zrakova, jer one sprečavaju da štetni zraci prodru u oči.

Koje su naočare za sunce polarizovane?

Naočare za sunce se veoma jednostavno kupuju i mogu se naći u raznim radnjama. To što je njihova prodaja veoma visoka i raspostranjena svuda u svetu, ne znači da sve naočare štite od sunčeve svetlosti. Stoga vaš izbor treba da bude pametan, te pri kupovini uzmite u obzir polarizovane naočare ili one sa UV zaštitom, jer imaju specifična stakla, koja vam omogućavaju da bezbedno šetate napolju tokom sunčanih dana.

Bilo da hodate napolju, bavite se nekim sportom ili volite da dosta vremena provodite na suncu, samo uz ovakve naočare sa posebnim staklima možete da zaštitite svoje oči. Znajte da brendirane naočare uvek u svojoj ponudi imaju široku lepezu proizvoda, te među njima možete pronaći i polarizovana stakla sa UV zaštitom za odrasle ili decu, a da biste sigurno odabrali dobar model, one na sebi imaju utisnutu oznaku ,,P“ i „UV 400“, a što vam sigurno garantuje stopostotnu zaštitu očiju.

Koje su prednosti polarizovanih naočara sa UV zaštitom:

  • Uspešno sprečavaju nastanak blještavila i odbleska
  • Obezbeđuju jasne prirodne boje i kontrast  
  • Omogućavaju sigurnu zaštitu od UVA i UVB zrakova  

Zanimljiva činjenica jeste da se zenica, koja je skrivena u senci običnih naočara za sunce, dodatno širi, te ako naočare nisu polarizovane ili nemaju zaštitne filere, oči su podložnije štetnom uticaju, nego u situaciji kad se naočare uopšte ne nose. Prema tome, kada nosite obične naočare koje vas ne štite od sunčevih zrakova, to vam može doneti više štete nego koristi.

Zašto su bolje brendirane naočare za sunce od običnih?

Svako među nama bira naočare za sebe prema nekim ličnim prioritetima. Bilo da ih kombinujete sa svojom kosom, bojom očiju ili frizurom, brendirane naočare su svakako bolji izbor, jer su kvalitetnije, efikasno štite oči i duže traju, te bi ih trebalo uzeti u obzir pri kupovini novih. Zapravo, brendirane naočare vam pružaju sve u jednom: vrhunsku zaštitu, proveren materijal i moderan dizajn, koji često potpisuju ličnosti iz celog sveta.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo