8.3 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Izbegnite grešku mnogih roditelja – oblačite mališanima adekvatne dečije jakne

U našoj tradiciji ukorenjeno je mišljenje da decu treba što više oblačiti i utopljavati, čak i po ne baš toliko hladnom vremenu, dakle u jesen i proleće. Mnogi mladi roditelji to čine i danas, da li svojevoljno, ili su to usvojili od baba i deda oko njih, pa decu oblače mogo više nego što bi trebalo, a sve u strahu od toga da im se dete ne razboli. Zbog toga najčešće greše pri odabiru odgovarajuće dečije jakne. 

Mnogi roditelji deci u jesenjem periodu, kada je još uvek relativno toplo, oblače preterano tople zimske jakne ispod kojih im još obuku i debele džempere. Tako obučeno dete izađe da se igra sa drugarima, naravno trči i bude mu vruće i preznoji se. Naravno da će dete skinuti jaknu i tako oznojeno će nastaviti da se igra sa drugarima, što automatski znači da će se prehladiti. Dakle, ova kombinacija toplog vremena, neodgovarajuće dečije jakne i trčanja automatski dovodi do kašlja, temperature i slinavljenja.

Osim toga, grešku prave i tetke i ujaci i svi bliski rođaci i prijatelji koji, u želji da pomognu roditeljima koji se malo teže nose sa finansijskim izazovima, biraju dečije jakne za zimu prema izgledu, a ne prema kvalitetu. Tako se desi da dete na kraju završi sa nekom elegantnom jaknom za  zimu koja bi inače trebalo da se nosi samo u svečanim prilikama. Ovakve jakne obično nisu dovoljno tople i to garantuje redovne prehlade i boravak kod lekara. 

Dečije jakne za jesen

Na osnovu svega navedenog shvatili ste da je za sprečavanje raznih oboljenja bitan odabir odgovarajuće dečije jakne. Za jesen bi trebalo da se biraju jakne koje ne propuštaju vodu i vetar. Ne moraju da budu posebno debelo postavljene iznutra, ali bi trebalo da imaju kapuljaču i da budu dovoljno dugačke. 

Pošto se u jesen deca i dalje uglavnom igraju napolju dečije jakne za jesen (i rano proleće) bi trebalo da budu laganije kako im ne bi smetale u jurcanju po igralištu i terenu. 

Najbolje jakne za zimu

Dečije jakne za zimu moraju biti baš dobro postavljene iznutra. To znači da bi trebalo da imaju vunenu postavu na leđima i rukavima. Isto pravilo o tome da ne smeju da propuštaju vetar i vodu važi i za zimske jakne. 

Kada birate dečju jaknu, bitno je obratiti pažnju na:

  1. Veličinu – da bude odgovarajuća za dete
  2. Materijal – da bude otporan na vodu i vetar
  3. Udobnost – da ne bude tesan ili neprijatan za nošenje
  4. Bezbednost – da ima reflektujuće detalje ili boje koje pomažu da dete bude vidljivo u uslovima slabog osvetljenja.

Trik za kupovinu dečije jakne za zimu je u tome da odaberete neku za pola broja ili čak ceo broj veću, kako biste detetu mogli da obučete neki debeli duks ili džemper ispod, a da ono može slobodno da se kreće. Gledajte da zakopčavanje bude jednostavno jer Vam je to jedna od garancija da će dete da se zakopča nakon škole. 

Dečije jakne za proleće/leto

Dečije jakne za proleće i leto bi trebalo da budu što laganije. To su uglavnom jaknice od teksasa, kepera ili somota. Treba da ugreju dete kada se spusti temperatura i da budu lagane za nošenje, ako se dete vraća iz škole nakon prepodnevne smene, kada je temperatura najviša. 

Dodatni saveti

Dečije jakne za jesen i zimu bi trebalo da budu malo duže, kako bi ugrejale i zaštitile noge.

Za zimu izbegavajte one jakne od ćebastih materijala – na njima se nakuplja sneg i nećete moći da ih osušite. 

Birajte jakne koje mogu lako da se operu i osuše. 

Ne mešajte eleganciju i funkcionalnost, najvažnije je da je detetu toplo. 

Izvor fotografije: Shutterstock

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo