Šta vas asocira na šminkanje? Kada to pitanje postavite ženama većina će reći puder, maskara, malo senke i karmina. Tako je u većini slučajeva. Ovo su najčešće kupovani proizvodi kada je svakodnevna šminka u pitanju.

Većina žena koristi puder kako bi prikrile nepravilnosti na svom licu, ublažili crvenilo ili se zaštitili od UV zračenja. Međutim, većina greši u izboru nijanse pudera i načina nanošenja. To je uglavno zato jer kupe tečni puder i to ne uvek odgovarajuću nijansu.

 Veoma mali broj žena će odraditi sve neophodne korake za pripremu lica za nanošenje tečnog pudera poput stavljanja odgovarajuće kreme ili podloge. Da ne pričamo o tome da bi nakon tečnog trebalo naneti i kameni puder ili puder u prahu kako bi efekat bio potpun.

Zadržali smo se na puderu, jer on ipak prekriva najveću površinu lica i nekako prvo upada u oči. Međutim, ni sa drugom šminkom na svakodnevnom nivou nije mnogo drugačije. Kada dođe na red senka za oči u 6 sati ujutru, retko koja žena će se posvetiti nijansiranju.

Razlog za sve ovo uglavnom je manjak vremena i nedovoljno znanja o pravilnom i efikasnom šminkanju, kao o nezi lica. Da biste brzo i jednostavno došli do rezultata potrebno je malo znanja. To znanje se odnosi na poznavanje zona lica koje se šminkaju na određeni način.

Profesionalni šminkeri u rukavu drže cake koje se odnose na šminkanje pojedinih delova lica na tačno određeni način. Takoreći poznaju anatomiju lica i tačno znaju na koji deo kako i u kojim količinama naneti odgovarajuću šminku. To znanje može uticati na izgled do te mere da fizionomiju promeni do neprepoznatljivosti.

Kada poznajete mapu svog lica i znate koja  zona šta može da istakne i čemu da doprinese, svako šminkanje može ličiti na profesionalno. Pozabavićemo se nekim najpoznatijim zonama kojima je zaista potrebno posvetiti malo pažnje kako bi vaš make up uvek bio na zavidnom nivou.

T zona lica

T zona lica je definitivno najpoznatija i o njoj se najviše govori kada je nega kože lica i nanošenje šminke u pitanju. Ova zona obuhvata čelo, nos, bradu i nausnice. Obzirom da zauzima centralni i veliki deo lica, ona prvo privuče pažnju kod drugih osoba.

Želite li toliko primetan deo zapostaviti? Verovatno ne. Da biste već na prvi pogled odali utisak negovane osobe koja vodi računa o svom izgledu, potrebno je da se posvetite  nezi kože lica, pogotovo T zoni.

Upravo ovaj deo lica zna biti problematičan, masan i sklon nastanku bubuljica. Savetujemo vam da odete na pregled kod dermatologa kako bi odredio tip kože i preporučio vam odgovarajući kozmetički proizvod u vidu kreme. Masnu T zonu nikako ne treba da tretirate masnom kremom i sa previše šminke jer to može samo da naruši izgled kože i stvori još veći problem u vidu bubuljica.

Kada vam lekar odredi tip kože u skladu sa tim birajte kremu. T zona lica i njena nega mogu zahtevati drugačiji sastav kreme u odnosu na obraze i nemojte da vas to iznenadi.

U zavisnosti od toga da li vam je u toj zoni koža suva ili masna i odabir pudera treba biti prilagođen. Pojedini šminkeri savetuju da se na određene tačke u ovoj zoni stavi hajlajter koji će dodatno poboljšati izgled vašeg  lica. Međutim, bez adekvatne nege ove zone ni najskuplja šminka ne može učiniti čuda.

Pored T zone koja je najpoznatija i najviše se spominje, postoji još nekoliko na koje treba obratiti pažnju prilikom šminkanja. Spomenućemo neke od njih.

Trougao-zona ispod očiju

Muče li vas podočnjaci? Mnoge osobe zaista izgledaju hronično umorno usled postojanja tamnih podočnjaka.

Međutim, stručnjaci kažu da umor ima najmanje uticaja na pojavu podočnjaka. Mnogo češći uzročnici njihovog nastanka su genetika, položaj spavanja, oticanje kapaka pa čak i oboljenja pojedinih unutrašnjih organa. Jedan od sigurnih načina za tretiranje podočnjaka jeste tretman hijaluronskim filerima i putem MCM aparata, kojim se eliminišu vrećice ispod očiju.

 Međutim, dok se ne rešite da se potpuno rešite podočnjaka, možete malo više pažnje posvetiti načinu šminkanja ovog dela lica. Ukoliko želite da izgledate sveže i odmorno potrebno je da posvetlite ovaj deo uz pomoć odgovarajuće nijanse pudera.

C zona

Sigurno ste primetili da zone imaju nazive po slovima jer svojim oblikom podsećaju na njih. C zona nalazi se sa spoljnje strane očiju i proteže se od kraja obrva do gornjeg dela obraza. Ovaj deo lica često je zahvaćen borama koje se nazivaju “vranine nožice”.

Ne zvuči nimalo lepo, ali s obzirom da je koža u ovoj zoni osetljiva na nastanak bora, treba joj posvetiti dovoljno nege uz odgovarajuću kremu. Kada je reč o šminki, odgovarajući puder ili hajlajter može uticati da se vizuelno suzi ili proširi izgled lica. Da, čak je i to moguće i mnoge žene koriste prednosti tog saznanja.

U zona

U zona se odnosi na zonu brade. Prilikom šminkanja je potrebno obratiti pažnju i na ovaj deo lica. Često  i brada zna biti problematično područje zahvaćeno masnom kožom i promenama u vidu bubuljica. Zato je tretirajte odgovarajućom kremom.

Način šminkanja brade i te kako može doprineti sveukupnom izgledu lica. Posvetljivanjem ili potamnjivanjem ovog dela možete vizuelno izdužiti ili skratiti lice. Možda zvuči neverovatno, ali ove male cake zaista doprinesu sveukupnom izgledu lica.

Mislite da su poznate ličnosti baš tako savršene? Neke možda i jesu, a dosta njih samo koristi prethodno pomenuta znanja kako bi izgledali savršeno.

Šminkom protiv godina

Zanimljivo je da odgovarajućim načinom šminkanja možete vizuelno smanjiti čak i broj godina. Ne morate ići pod nož da bi ste otklonili neke nedostatke, već odaberite kvalitetnu šminku i na odgovarajući način je nanesite na lice. Svaka godina sa sobom donese po neku boru. Vaša genetika i stil života uticaće na izgled vaše kože lica. Kada se bore jednom pojave teško ih se u potpunosti rešiti bez nekih agresivnijih tretmana.

Najprimetnije su svakako bore koje se pojavljuju oko očiju, usana i na čelu. One će vas u nekom momenu izneveriti i odati godinu rođenja. Zato bi bilo idealno kada bi ste naučili na koji način šminkati zone zahvaćene borama kako bi izgledali mlađe i svežije u svakom momentu.

Iako je svaka bora znak iskustva, lep izgled ne mora biti u drugom planu. Poznavanje anatomije lica, kvalitetna kozmetika i šminka jesu dobitna kombinacija za odličan izgled. Ono što je još važnije i što čini dobru osnovu za šminku jeste zdrava koža.

Nije dovoljno svakodnevno prikrivati nedostatke i ne rešavati njihov uzrok, već se pozabavite i svakodnevnim navikama. Kažu da je zdravlje kože odraz naših životnih navika. Ukoliko vodite računa o ishrani, dovoljno se hidrirate, štitite kožu od sunca, tokom dana ste dovoljno fizički aktivni i stanje vaše kože će biti na dobrom nivou.

Unošenje previše prostih šećera i masne hrane ponekad može pogoršati prirodno masnu kožu sklonu nastanku bubuljica.

Ukoliko to vaš posao zahteva ili je vaša lična želja da svaki dan izgledate savršeno našminkano, proučite zone lica i kako da iz njih izvučete maksimalnu korist za vaš lepši izgled. Ko zna, možda i sami postanete ekspert u šminkanju svog lica.