20 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Kako se dobija srebrna ili siva boja kose?

Ako ste se pitali kako se postiže srebrna ili siva boja kose, došli ste na pravo mesto!

Srebrna siva kosa je izuzetno popularna već neko vreme, a ako nemate novca za skupe frizerske salone sledite naš vodič i ofarbajte se sami kod kuće. Pre nego što otpočnete sa procesom farbanja imajte na umu da srebrno siva boja kose zahteva ozbiljno održavanje. Moraćete da uložite vreme i finansijska sredstva u proizvode za negu i stilizovanje kose, kako bi vaša kosa bila sjajna i zdrava.

Siva boja kose nekada je bila rezervisana za poznate ličnosti, poput Kajli Džener ili Keli Ozborn, ali u poslednje vreme sve više ljudi želi da im kosa bude srebrno sive boje. Ono što je započelo kao popularna boja kose na Pinterestu, preraslo je u jedan od najtraženijih trendova lepote na Instagramu. Žene i muškarci odlučili su da posede (pre nego što prirodno dođe vreme za to), što rezultira totalno cool i ekstravagantnim izgledom.

Međutim, dok prirodno seda kosa ne zahteva nikakav posao (osim čekanja), farbana pepeljasta boja kose zahteva prilično posla.

Pre nego što se odlučite da ofarbate vašu kosu u sivo, morate doneti nekoliko odluka. Naime, da li ste spremni da skratite kosu zbog potencijalnih oštećenja od blanša i farbe?

Ako nemate prirodno svetlo plavu boju kose, farbanje da bi se dobila srebrna ili siva boja kose znači da ćete morati da koristite blanš na celoj kosi, kako biste je depigmentisali. Korišćenje blanša, čak i kada to radi profesionalac, znači da će doći do isušivanja i oštećenja kose. U osnovi, vaša kosa može postati tanja i možda ćete morati da odsečete određenu dužinu da biste je održali u zdravom stanju. Da bi minimalizovali štetu, predlažemo vam da pratite sledeće savete:

 • Idealno bi bilo da 6 meseci pre tretmana blanšem ne farbate kosu. Još bolje je ako vaša kosa uopšte nike farbana. Nanošenje blanša će u tom slučaju dati ujednačenu boju, jer farbani delovi kose mogu biti svetliji ili tamniji u odnosu na prirodnu boju, nakon blajhanja.
 • Nedelju do dve nedelje pre nanošenja blanša uradite tretman za dubinsko kondicioniranje kose. Tretman možete uraditi u salonu ili kod kuće, sa nekim od profesionalnih pakovanja za kosu. Zašto vam je ovaj tretman neophodan? Blanš će isušiti vašu kosu i učiniti je podložnom oštećenjima, kako god okrenete. Dubinski tretman će zaštititi vašu kosu i učiniti je otpornijom na oštećenja.
 • 48 sati pre tretmana blanšom nemojte prati kosu. Prirodna ulja na koži vaše glave zaštitiće vas od iritacija skalpa, tokom procesa blajhanja kose.
 • Pre procesa farbanja u sivo mentalno se pripremite da ćete morati da skratite kosu. Blanš će oštetiti i isušiti vašu kosu. Možda ćete morati da odsečete delove koji su prethodno bili farbani, kako biste se oslobodili isušenih i mrtvih krajeva kose.

Imajte na umu jedno – blanš oštećuje kosu i ko god da vam kaže suprotno, ne govori vam istinu.

Sledeće – morate se mentalno pripremiti za drastično novi izgled. Ako ste odlučili da želite da postanete sivi, prvo što ćete morati da učinite jeste da izbelite kosu.

Kako izbeleti kosu uz pomoć blanša?

Za ovaj podvig biće vam potreban blanš, bilo u prahu ili u kremi. Odaberite plavi blanš, koji minimalizuje žute tonove kose. Željenu količinu blanša (zavisno od dužine vaše kose) razmutite sa hidrogenom u plastičnoj posudi. 

Ako je vaša kosa svetla, hidrogen od 6% će odraditi posao. Ako vam je kosa smeđa kupite jači hidrogen, od 9%. Ako ste crnka i imate jak pigment, najbolje je da odaberete 12% hidrogen.

Podelite kosu na više delova kako biste lakše, brže i ravnomernije naneli blanš. Premazujte pramenove kose, ali vodite računa da idete od krajeva ka korenu. Koren nemojte mazati sve do samog kraja. Kada je celokupna dužina kose namazana blanšem, tek onda pristupite farbanju korena. Razlog – korenu će biti potrebno najmanje vremena da izbeli.

Koliko treba držati blanš? Odgovor zavisi od vaše prirodne boje kose. Najbolje će biti da sedite blizu ogledala i da pratite proces izbeljivanja. Kada vam kosa bude delovala dovoljno svetlo, vreme je da isperete blanš. 

Toniranje kose

Blanš kupka može ostaviti vašu kosu sa neujednačenom bojom – na nekim mestima će biti svetlija, a na nekim tamnija, izuzev ako je vaša kosa pre blanša bila nefarbana. Uz to, nemojte očekivati da vaša kosa nakon blanša bude bela – sasvim je izvesno da će imati žut ton. Kako biste ujednačili boju kose, oslobodili se žutih tonova i pripremili kosu za dalje tretiranje, sledeći korak je toniranje.

Biće vam potreban ljubičasti toner kako bi se uklonili svi žuti tragovi koji su ostali od blanša. Zašto je toner ljubičast? Jer se direktno suprotstavlja žutim nijansama u kosi dajući vam belo-srebrnu boju.

Da bi siva boja izgledala verno na vašoj kosi, treba je naneti na kosu koja ima belo-srebrni podton, što je upravo ono što ćete dobiti kada na izbeljenu kosu sa žutim podtonom stavite ljubičasti toner.

Ljubičasti toner ostavite da odstoji 20ak minuta na vašoj kosi. Jednom kada je kosa izbeljena i tonirana, poslednji korak je farbanje.

Farbanje

Nakon što je vaša kosa izbeljena blanšem i tonirana ljubičastim tonerom, farbanje u sivo ne bi trebalo da bude problematično. Odaberite sive farbe za kosu željenog tona iz karte boja proizvođača i nanesite je prema priloženom uputstvu za farbanje.

Održavanje srebrno sive kose

Da bi siva kosa izgledala sveže i što duže trajala, predlažemo vam sledeće savete.

 • Koristite šampone i regeneratore bez sulfata, namenjene farbanoj kosi. Proizvodi koji sadrže sulfate uklanjaju pigmente boje iz dlake, čineći da kosa brzo izbledi i izgubi sjaj.
 • Napravite preliv na svake 2-3 nedelje, kako bi vaša siva kosa ostala vibrantna i sjajna. Preliv takođe možete napraviti sami kod kuće.
 • Boju možete osvežiti tzv. ljubičastim šamponima, koje u ponudi imaju svi veći proizvođači proizvoda za kosu. Ljubičasti šampon možete napraviti i sami, ako dodate par kapi genciane violet u vaš šampon bez sulfata.
 • Na svakih 6-8 nedelja ponovo ofarbajte koren kose. Prilikom farbanja nemojte farbati svaki put krajeve. Nanesite boju na koren. Nakon što boja deluje, pokvasite kosu i pre ispiranja razvucite farbu po celoj dužini dlake. Ostavite da odstoji par minuta i isperite. Na ovaj način ćete osvežiti boju, bez stvaranja novih oštećenja i isušivanja.

Mali saveti za farbanje kose kod kuće

Ako se nikada pre niste farbali sami kod kuće, sledite naše savete, za najbolje rezultate:

 • Stavite vazelin duž celog ruba linije kose, kako prilikom farbanja kose ne biste ofarbali i kožu na čelu i oko ušiju. Vazelin će sprečiti lepljenje pigmenta za vašu kožu.
 • Razdvajanje kose na delove pomaže u ravnomernom, višestrukom pokrivanju vaše kose. Možete da razdvojite kosu na onoliko odeljaka, koliko vam je potrebno da biste sa lakoćom ofarbali celu kosu.
 • Stavite rukavice od lateksa pre nego što počnete da mešate boju za kosu i skinite ih neposredno pre pranja kose kako biste izbegli bojenje kože ruku.
 • Prilikom nanošenja boje za kosu možete koristiti ruke, a ako želite da budete precizni nanosite farbu četkicom za bojenje.
 • Nakon što šamponirate boju sa kose, izbegavajte svakodnevno pranje kose kako bi vam dobijena boja što duže bila postojana.
 • Pre nego što otpočnete ovaj postupak, pod u sobi obložite starim novinama, kako biste ga zaštitili od tragova boje. Postupak možete sprovesti i u kupatilu, odakle ćete lakše ukloniti tragove boje.

Kako se šminkati kada ofarbate kosu u sivu boju?

Nemojte se iznenaditi ako primetite da vam vaš klasični make-up look više ne pristaje, nakon što ste ofarbali kosu u sivo. Možda ćete morati da pojačate ili pak smanjite šminku, kako bi upotpunila vaš novi imidž.

 • Olovka za obrve: Koristite lagane olovke za obrve hladnog tona da biste dobili obrve punijeg izgleda, bez dodavanja žutih nijansi.
 • Senke za oči: Možda ćete morati da odustanete od toplih zemljanih tonova senki za oči. Ako baš insistirate da koristite zemljane nijanse, neka budu hladnog podtona. Uz sivu kosu najbolje se slažu ljubičaste, bledo roze, mint i sive nijanse senki.
 • Crna olovka za oči: Gusta crna linija na gornjem kapku će vam pomoći da skrenete pažnju na liniju trepavica i istaknete oči. Ako ne volite crne olovke, isti efekat možete postići grafitno sivom bojom.
 • Rumenilo: Lagano, ružičasto rumenilo na jagodicama obraza ulepšaće ten na prirodan način, a neće izgledati upadljivo, niti vulgarno.
 • Ruž za usne: Preporučujemo kremasti ružičasti ton, kako biste dodali svežinu vašem licu. Izbegavajte popularne mat ruževe, jer mogu drastično isušiti usne i dati im ispucali i isušeni izgled.
 • Ako odaberete da drastično posvetlite kosu i date joj neprirodno beo ton, učinite dodatni napor da prekrijete sve nepravilnosti na koži lica. Crvena područja, hiperpigmentacije, fleke od bubuljica i sl. više će biti istaknute ako je kosa izuzetno svetla.
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo