8.2 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Kako izabrati umivalice za lice u odnosu na tip kože?

Ukoliko želite da održite kožu svog lica zdravom, odabir pravog sredstva za umivanje koje je u skladu sa vašim tipom kože je od suštinskog značaja.

Sa toliko različitih proizvoda na tržištu može biti teško znati koji je najbolji za vas. U ovom članku ćemo vam dati neke savete i smernice koje će vam pomoći da dođete do savršene umivalice za lice koja najbolje odgovara vašem tipu kože.

#1 Odredite svoj tip kože

Prvi korak u odabiru pravog sredstva za pranje lica je da odredite tip kože. Ovo je važno jer različiti tipovi kože imaju različite potrebe i zahtevaju različite vrste proizvoda.

Ako imate masnu kožu, na primer, poželećete umivalice za lice koje pomažu u kontroli stvaranja sebuma i sprečavanju izbijanje akni i zapušavanje pora. Ako imate suvu kožu, s druge strane, bolje je opredeliti se za sredstvo za pranje lica koje hidrira i neguje vašu kožu.

Postoje četiri glavna tipa kože: masna, suva, kombinovana i osetljiva. Ako niste sigurni koji je vaš tip kože, postoji nekoliko jednostavnih testova koje možete da uradite da biste saznali.

Kod masne kože, primetićete da je vaša koža sjajna, kao i da dolazi do prekomernog lučenja masti, a može biti i sklona aknama. Suva koža ima tendenciju da se ljušti, svrbi i lako se iritira. Kombinovana koža je mešavina i masne i suve, sa masnom T-zonom (čelo, nos i brada) i suvim obrazima. Osetljiva koža se lako iritira i može biti sklona crvenilu, svrabu ili peckanju.

#2 Potražite sastojke koji odgovaraju vašem tipu kože

Kada saznate svoj tip kože, možete početi da tražite sastojke koji će koristiti vašoj koži. Evo nekoliko sastojaka koje treba tražiti na osnovu vašeg tipa kože…

  • Za masnu kožu: Potražite sredstva za pranje lica koja sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid. Ovi sastojci pomažu u otčepljivanju pora i sprečavanju izbijanja akni. Ulje čajevca je još jedan odličan sastojak koji treba tražiti, jer ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći da vaša koža bude čista.
  • Za suvu kožu: Potražite sredstva za pranje lica koja sadrže hidratantne sastojke poput hijaluronske kiseline ili glicerina. Ovi sastojci pomažu u zadržavanju vlage i sprečavaju da vaša koža postane previše suva ili ljuskava. Izbegavajte sredstva za pranje lica koja sadrže alkohol, jer to može dodatno isušiti vašu kožu.
  • Za kombinovanu kožu: Potražite sredstva za pranje lica koja su nežna i uravnotežene pH vrednosti. Izbegavajte proizvode koji su previše grubi poput umivalica s pilongom, jer oni mogu pogoršati masnoću i suvoću. Potražite sastojke kao što su niacinamid ili ekstrakt zelenog čaja, koji mogu pomoći u balansiranju kože i smanjenju upale.
  • Za osetljivu kožu: Potražite sredstva za pranje lica koja su bez mirisa i formulisana za osetljivu kožu. Izbegavajte oštre sastojke poput alkohola ili sulfata, koji mogu iritirati i narušiti zdravlje kože. Potražite umirujuće sastojke poput aloe vere ili ekstrakta kamilice, koji vam mogu pomoći da umirite kožu.
žena maže lice pred ogledalom

#3 Uzmite u obzir svoje probleme sa kožom

Pored vašeg tipa kože, možda imate i specifične probleme kože koje želite da rešite. Bez obzira da li ste zabrinuti zbog akni, starenja ili tamnih fleka, postoje sredstva za pranje lica koja vam mogu pomoći.

  • Za kožu sklonu aknama potražite sredstva za pranje lica koja sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid. Ovi sastojci, osim u kontroli mašćenja kože, pomažu i pri otčepljivanju pora i sprečavanju izbijanja akni.
  • Ako ste zabrinuti zbog starenja kože, potražite sredstva za pranje lica koja sadrže antioksidante poput vitamina C ili retinoida. Ovi sastojci mogu pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora.
  • Ako ste zabrinuti zbog tamnih mrlja ili hiperpigmentacije, potražite umivalice koja sadrže sastojke za posvjetljivanje poput vitamina C ili kojične kiseline. Ovi sastojci mogu pomoći u izjednačavanju tona kože i smanjenju pojave tamnih mrlja.

#4 Testirajte umivalicu pre upotrebe

Konačno, kada ste pronašli sredstvo za pranje lica koje izgleda kao da dobro odgovara vašem tipu kože i problemima, važno je da ga testirate pre nego što počnete svakodnevno da je koristite. Svačija koža je drugačija, i ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće raditi za drugu.

Ovo je posebno važno ukoliko ste skloni alergijama ili imate posebno osetljivu kožu.

Isprobajte sredstvo za pranje lica nekoliko dana da vidite kako će vaša koža reagovati. Ako primetite bilo kakvu iritaciju, crvenilo ili izbijanje bubuljica, možda to nije pravi proizvod za vas! S druge strane, ako vaša koža izgleda zdravo, hidrirano i uravnoteženo, možda je to dobar izbor.

Takođe je važno napomenuti da je najbolje izbegavati upotrebu previše različitih proizvoda na koži odjednom. Držite se jednostavne rutine koja uključuje nežno čišćenje, hidratantnu kremu i kremu za sunčanje. Ovo će pomoći da se spreči iritacija i da vaša koža izgleda najbolje.

Odabir savršenog sredstva za pranje lica za vaš tip kože može biti pomalo izazovan, ali prateći ove smernice, možete suziti svoje mogućnosti i pronaći proizvod koji vam odgovara!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo