Do savršeno lepe kože uz eksfolijaciju lica

20

Da li vam ne pomen „eksfolijacija“ prvo na pamet padaju piling gelovi, kreme, tečnosti za zrncima koji imaju efekat grebuckanja kože? Verovatno da, jer su se eksfolijacija i piling odomaćili kao dva izraza za dve iste stvari. Međutim, istina je nešto drugačija.

Piling lica se uglavnom radi kod kuće, svakako može i u salonima kao jedan od koraka u tretmanima, ali kod kuće su oni uglavnom zasnovani na postojanju zrnaca u kozmetičkim proizvodima koji „gule“ kožu. Na taj način uklanjaju površinski sloj kože sačinjen od mrtvih ćelija, uklanjaju nečistoće nakupljene u borama, kao i viruse i bakterije koji se nakupljaju. Efekat eksfolijacije je sličan, ali ona prodire dublje u kožu, ali nije gruba na ovaj način. Piling se može raditi i losionima, enzimskim čistačima, koji nemaju apsolutno nikakva zrnca, već imaju samo efekat pilinga koji je bolji i efikasniji za samu kožu lica.

Čemu služi eksfolijacija lica?

Na prvom mestu, eksfolijacija lica je tu da dubinski očisti kožu, da ukloni sve one nečistoće koje sprečavaju aktivnim sastojcima iz kozmetičkih proizvoda da u potpunosti deluju. Pomaže kako u svakodnevnoj nezi i delovanju proizvoda, tako i u delovanju proizvoda koji se koriste u profesionalnim tretmanima. Nakon njih koža postaje mekša, glatka na dodir, svežija, a ten blistaviji. Međutim, postoje i eksfolijacije koje imaju efekat podmlađivanja.

Masque exfoliant P50 visage jeste profesionalni tretman eksfolijacije koji zaglađuje kožu, čini je lepšom, ali i mlađom, jer utiče na smanjenje finih linija i bora koje se javljaju. Ovakva eksfolijacija predstavlja višenamenski tretman u jednom, a ako ste ikada čuli, a sigurno jeste za P50 losion, onda će vam odmah biti jasno zašto je ovo tretman eksfolijacije koji je potreban svima.

Uglavnom se preporučuje kod keratozne kože, osobama koje imaju sivu, umornu i beživotnu kožu, osobama sa debljom kožom, kao i kod onih koji se bore sa nepravilnostima u pigmentaciji, da li kao posledica sunčanja, ceđenja bubuljica ili nečega drugog. U tim slučajevima se ovaj tretman najviše preporučuje, a svakako stručni kozmetičari i drugima preporučuju ako se ukaže potreba za njima. Važno je znati da je ovo profesionalni tretman koji ima tačan protokol svog izvođenja, načina ponašanja prema koži, te osim stručnog osoblja i salona u kojima je dozvoljeno njegovo izvođenje, ne može se radditi nigde više.

Kada je najbolje vreme za tretman?

Kada govorimo o pilinzima, onim standardnim, eksfolijacija je preporučljiva jednom ili dva puta nedeljno. Sam broj puta određuje tip i stanje kože, pa masna koža zahteva nekada i tri puta nedeljno, a suva i jako dehdrirane možda svega dva do tri puta mesečno. S druge strane, tretmani o kojima je bilo reči, hemijski pilinzi lica, ne rade se u letnjim mesecima. Njihovo vreme jeste jesen i proleće.

Eksfolijacija je najbolja kada se uradi tokom oktobra ili novembra, kada sunca nema mnogo, temperature su niže, a zračenje značajno smanjeno. U ovom periodu je najpoželjnije uraditi, posebno ako ste se u letnjim mesecima izlagali suncu, pa joj je potrebna nega koja će joj vratiti svežinu i jedrinu. Nakon samog tretmana bitno je čuvati lice od sunca, obavezno koristiti spf kreme, te nastaviti sa stalnom, adekvatnom negom lica, kako biste postigli željene rezultate.