7.3 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Da li se policistični jajnici mogu izlečiti prirodnim putem?

Policistični jajnici su medicinski poremećaj kod žena koje karakteriše pojava malih cisti na jajnicima. Normalno, jajnici proizvode jajne ćelije i hormone estrogen i progesteron. Kod žena sa policističnim jajnicima, jajnici ne proizvode jajne ćelije redovno i mogu proizvoditi više muških hormona (androgena) nego što je uobičajeno.

Kako se leče policistični jajnici?

Lečenje policističnih jajnika zavisi od simptoma i ciljeva lečenja, odnosno da li je cilj poboljšanje plodnosti i regulisanje menstrualnih ciklusa, smanjenje simptoma kao što su akne ili hirzutizam, ili smanjenje rizika od komplikacija kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti.

Terapija može uključivati lekove i medicinska sredstva. Tako se, recimo, za regulisanje menstrualnih ciklusa i reproduktivnih hormona najčešće primenjuju kontraceptivne pilule. Antiandrogeni lekovi mogu pomoći u smanjenju lučenja muških hormona i kao rezultat dovesti do smanjenja maljavosti i akni. Ukoliko je cilj lečiti insulinsku rezistenciju i smanjiti nivo insulina u krvi, doktori često prepisuju metmorfin. 

Kod žena koje žele da zatrudne, a imaju problem sa plodnošću, često se vrši stimulisanje jajnika lekovima poput klomifena ili letrozola. Ponekad, iako retko i u slučajevima postojanja velikih cista na jajnicima, preporučuje se laparoskopija – hirurška metoda uklanjanja cisti. 

Lečenje policističnih jajnika prirodnim putem 

Ipak, bez obzira na terapiju koju prepiše doktor, kao i na težinu simptoma, ono što u velikoj meri može doprineti lečenju policisitčnih jajnika jeste režim ishrane i životni stil. Šta više, dokazan je uticaj životnog stila na razvoj i progresiju ovog stanja. Ishrana u kojoj dominiraju prost ugljeni hidrati, šećer i prerađene namirnice doprinose metaboličkim poremećajima, a posledično i razvoju policističnih jajnika. Pored toga, višak telesne masti koji proizlazi iz nepravilne ishrane, može povećati nivo insulina i hormona, i dovesti do neravnoteže reproduktivnih hormona i simptoma policističnih jajnika.

Pored ishrane, fizička aktivnost, stres i san su takođe faktori koji imaju uticaja. Visok nivo stresa, kao i nedostatak sna mogu uticati na hormonalnu ravnotežu i pogoršati simptome policističnih jajnika.

Sve o policističnim jajnicima možete pročitati na sajtu bebo.club

Kakav životni stil se preporučuje kod žena sa policističnim jajnicima?

Ishrana – pratite ove savete

Izbegavajte brze i rafinisane ugljene hidrate poput belog hleba, belog pirinča i slatkiša, a umesto toga birajte kompleksne ugljene hidrate koji se sporije razgrađuju, kao što su integralne žitarice (poput smeđeg pirinča, kinoe, ovsenih pahuljica), mahunarke i povrće.

Uključite proteine ​​u svaki obrok, jer mogu pomoći u održavanju sitosti i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Birajte nemasne izvore proteina poput pilećeg mesa, ribe, tofua, pasulja, leblebija i orašastih plodova. Izbegavajte zasićene i trans masti, a umesto toga birajte zdrave nezasićene masti poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i semenki.

Voće i povrće bi trebalo da čine veliki deo vaše ishrane. Voće i povrće su bogati antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima, što može pomoći u smanjenju inflamacije i poboljšanju opšteg zdravlja. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrataciju i podržali opšte zdravlje.

Pokušajte da jedete manje, ali češće obroke kako biste održali stabilne nivoe šećera u krvi i sprečili prejedanje. Smanjite unos šećera, slatkiša, gaziranih pića, prerađenih grickalica i drugih namirnica sa visokim glikemijskim indeksom koji mogu izazvati nagli skok nivoa šećera u krvi.

Fizička aktivnost – pratite ove savete

Redovna fizička aktivnost može pomoći u regulisanju telesne težine, poboljšanju insulinske osetljivosti i smanjenju rizika od policističnih jajnika. Vežbanje može takođe imati blagotvoran uticaj na hormonalnu ravnotežu i menstrualne cikluse.

Evo kakve vežbe se preporučuju:

  • Kardiovaskularne vežbe: Kardiovaskularne vežbe poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla, plivanja ili aerobika mogu pomoći u sagorevanju kalorija, poboljšanju kondicije srca i pluća, i smanjenju telesne težine. Preporučuje se 150 minuta umerenih kardiovaskularnih vežbi ili 75 minuta intenzivnih vežbi nedeljno.
  • Trening snage: Vežbe snage mogu pomoći u izgradnji mišićne mase, poboljšanju metabolizma i povećanju insulinske osetljivosti. Vežbe koje uključuju tegove, trake za vežbanje, ili vežbe sa sopstvenom težinom kao što su sklekovi, čučnjevi i izdržaji mogu biti korisne.

Tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa, a redovno spavanje i dovoljno odmora takođe su važni za održavanje opšteg zdravlja i dobrobiti.

Biljni čajevi koji mogu pomoći u smanjenju simptoma policističnih jajnika

  • Čaj od nane: Nana može pomoći u smanjenju simptoma PCOS-a zbog svojih antiinflamatornih svojstava i sposobnosti da pomogne u regulisanju hormonske ravnoteže.
  • Čaj od cimeta: Cimet je poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Studije su pokazale da cimet može pomoći u regulisanju nivoa insulina i šećera u krvi, što može biti korisno za žene sa PCOS-om koje imaju insulinsku rezistenciju.
  • Čaj od đumbira: Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju inflamacije koja može biti povezana sa PCOS-om. Takođe može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju probave.
  • Čaj od koprive: Kopriva je bogata hranljivim sastojcima poput vitamina i minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum i vitamin C. Može pomoći u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju opšteg zdravlja.
  • Zeleni čaj: Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju inflamacije i održavanju zdravlja. Takođe se povezuje sa poboljšanom osetljivošću na insulin i smanjenjem rizika od srčanih bolesti, što može biti posebno korisno za žene sa PCOS-om.

Pre nego što počnete konzumirati bilo koji biljni čaj ili dodatak, važno je konsultovati se sa lekarom, posebno ako uzimate druge lekove ili imate bilo kakve zdravstvene probleme, kako biste bili sigurni da su sigurni za vas i da neće izazvati interakcije sa drugim lekovima.

Izvor fotografije: Pexels

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo