6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Šta videti i probati u Ankari

Ankara, prestonica Turske, ima dugu istoriju i zanimljivu kulturu, a turistička poseta Ankari je pravi način da se bolje upozna sa njenom bogatom prošlošću i sadašnjošću. U ovom članku ćemo predstaviti šta raditi i videti u Ankari prilikom turističke posete, kao i preporuke za jelo, zabavu i smeštaj.

Kako doći do Ankare?

Ankara se nalazi u centralnoj Turskoj i lako je dostupna avionom, vozom ili autobusom. Najbolji a možda i najbrži način da dođete jeste avionom. Uvek možete za ovakve prilike na vreme rezervisati Beograd Ankara let i uživati u čarima ovog grada. Ankara Esenboga Međunarodni aerodrom ima letove iz svih velikih gradova u Turskoj, kao i iz drugih evropskih gradova. Ukoliko se odlučite za putovanje vozom, Ankara ima dobre veze sa drugim turskim gradovima, dok su autobuske veze takođe dobro uspostavljene.

Kada posetiti Ankaru?

Najbolje vreme za posetu Ankari su proleće i jesen, kada su temperature umerene i vreme je prijatno. Tokom leta može biti jako toplo, dok zima može biti hladna i snežna. Takođe, preporučljivo je izbegavati vreme turskih praznika i vikenda, kada su turističke atrakcije često pretrpane.

Šta videti u Ankaru?

Ankara ima mnogo zanimljivih mesta za posetu, a ovde su neka od najpopularnijih.

Muzej anadolijskih civilizacija

Muzej anadolijskih civilizacija je veliki muzej koji se fokusira na istoriju i kulturu Turske, a nalazi se u centru Ankare. Muzej ima impresivnu kolekciju artefakata iz različitih perioda turske istorije. Ovaj muzej ima u ponudi i interaktivne izložbe, koje izazivaju posebno interesovanje kod posetilaca.

Ataturkov mauzolej

Ataturkov mauzolej je impresivna građevina koja se nalazi na brdu Antiepe i posvećena je osnivaču moderne Turske, Mustafi Kemalu Ataturku. Mauzolej ima spektakularan pogled na grad i u njemu se nalaze spomenici posvećeni različitim aspektima turske istorije i kulture.

Tvrđava Ankara (Ankara Kalesi)

Tvrđava koja se nalazi u samom centru grada. Izgrađena je u 7. veku i bila je strateško mesto tokom brojnih bitaka koje su se vodile u regionu. Danas, “Kalesi Ankari” predstavlja popularnu turističku atrakciju i nudi spektakularan pogled na grad.

Kodža Tepe džamija

Džamija Kodža Tepe je najveća džamija u Ankari i predstavlja jednu od najvećih džamija u Turskoj. Izgrađena je u 1987. godini i ima impresivnu kupolu i minarete. Predstavlja važno versko mesto u Ankari i privlači mnoge posetioce zbog svog spektakularnog arhitektonskog dizajna. Neverovatno deluje podatak da može da primi čak 24.000 ljudi.

Genčlik park

Park Genčlik je popularni park u Ankari koji se nalazi u samom centru grada. Ovaj park nudi prelepo uređene bašte, šetališta, jezera i fontane, što ga čini savršenim mestom za opuštanje i uživanje u prirodi. Park Genčlik takođe nudi brojne aktivnosti za posetioce, uključujući vožnju bicikla, rolera i čamaca. Tu su i bazeni, pozornica na otvorenom i još mnogo zanimljivosti. Park je otvoren 1943. godine, nakon što je isušena močvara i ceo krajolik preuređen.

Etnografski muzej

Etnografski muzej u Ankari nudi jedinstven uvid u tursku kulturu i tradiciju. Muzej ima bogatu kolekciju predmeta koji prikazuju život i običaje turskog naroda, uključujući predmete iz osmanskog perioda, kao što su nameštaj, nakit, odeća i oružje. Posetioci mogu takođe videti tradicionalne turske kuće i običaje koji su se praktikovali u prošlosti.

Gde i šta jesti u Ankari?

Izvor slike:pexels.com

Ankara ima mnogo dobrih restorana koji nude tradicionalnu tursku kuhinju, kao i internacionalnu kuhinju. Evo nekoliko preporuka:

Ulice gurmanluka – od ulične hrane do restorana

Avenija Tunalı Hilmi je poznata kao mesto gde se nalaze brojni restorani, kafići i prodavnice hrane. Ova ulica takođe nudi i veliki izbor ulične hrane koju posetioci mogu da probaju dok šetaju. Neki od najpopularnijih uličnih specijaliteta su kokorec, koji se pravi od jagnjećih creva, i simit, koji je sličan perecima. Ulica Bestekar je još jedna popularna ulica u Ankari koja nudi veliki izbor ulične hrane. Posetioci mogu da probaju različite vrste jela sa roštilja, kao što su ćevapi, ražnjići i kobasice. Ova ulica je takođe poznata po svojim tradicionalnim turskim slatkim specijalitetima, kao što su tulumba i lokum.

Restoran Tarihi Ankara

Restoran Tarihi Ankara je popularni restoran u centru grada koji nudi tradicionalnu tursku hranu i atmosferu. Restoran ima autentičan dizajn i enterijer koji posetiocima pružaju doživljaj turske kulture i tradicije. Neki od najpopularnijih jela u ovom restoranu su baklava, kebab i turska kafa.

Restoran Kebap 49

Restoran Kebap 49 je popularni restoran koji nudi ukusnu hranu i prijatnu atmosferu. Restoran je poznat po svojim različitim vrstama kebaba, ali nudi i druge vrste turskih jela, kao što su musake, pide i lahmacun. Restoran takođe ima veliku ponudu salata i dezerta.

Ankara je grad koji pruža različite sadržaje za sve tipove turista, bilo da ste ljubitelj istorije i kulture, prirode i aktivnosti na otvorenom, ili gastronomije i noćnog života. Svakako vredi posetiti ovaj predivan grad i otkriti sve što on ima da ponudi.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo